Σοφία Μπεκατώρου: Αποκαλύπτει όσα έγιναν στην πρώτη δίκη για το ελληνικό #metoo

Στην εκπομπή “Στούντιο 4” βρέθηκε καλεσμένη σήμερα η Σοφία Μπεκατώρου η οποία μίλησε για την πρώτη δίκη που έγινε σήμερα για το κίνημα #metoo που αφορά στην καταγγελία μιας νεαρής κοπέλας που είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τα 11 εώς τα 14 της χρόνια από τον προπονητή της στην οποία η ίδια είναι μάρτυρας.

«Είμαι μάρτυρας αυτής της υπόθεσης. Με πλησίασε αυτή η κοπέλα και μου μίλησε. Έχοντας δει τις δημόσιες καταγγελίες μου και την αγάπη του κόσμου, το πως το αγκάλιασαν αυτό – το #metoo γι’ αυτό συνέβη εκείνη την ώρα στην Ελλάδα, ήταν η αφετηρία μιας άλλης συμπεριφοράς, μιας ανθρώπινης συμπεριφοράς να σταθούμε στον συνάνθρωπό μας» είπε αρχικά η Σοφία Μπεκατώρου και συνέχισε σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκαν τα πράγματα μετά τη δική της καταγγελία.

«Άκουσα και εγώ κάποιες ερωτήσεις τύπου, “τι έκανες”, “τι φόραγες” κτλ, αλλά, στον πρωταθλητισμό έχω μάθει ένα πράγμα, όταν βλέπεις που θέλεις να πας ό,τι και να γίνεται πας. Εγώ, όταν άρχισαν όλα αυτά ήμουν αποφασισμένη. Ήμουν έτοιμη για το χειρότερο σενάριο και πολύ λιγότερο για το σενάριο που εξελίχθηκε. Οπότε όλα ήταν προς το καλύτερο. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση όμως δε μπορώ να μιλήσω πολύ γιατί είμαι μάρτυρας.

Η δίκη ξεκίνησε σήμερα, 26 του μήνα θα απαγγελθούν οι κατηγορίες. Ήταν μια πάρα πολύ έντονη μέρα και για μένα και για την κοπέλα. Κυρίως για την κοπέλα γιατί ξαφνικά όλο αυτό που κάνεις μια προσπάθεια να το αποτάξεις, το βλέπεις μπροστά σου. Η παρουσία του δράστη ήταν τρομακτική. Τα μάτια, ο τρόπος που κοίταζε και προσπαθούσε να προκαλέσει με τη ματιά του. Οι γονείς υποστηρικτικοί πολύ και αρκετά φορτισμένοι συναισθηματικά γιατί είναι δύσκολη η θέση τους.

Θεωρώ ωστόσο ότι είναι μια πολύ καλή αρχή. Είναι το πρώτο δικαστήριο. Μιλήσαμε πολύ με την Αμαλία. Ήταν πολύ ψύχραιμη. Θεωρώ ότι είναι έτοιμη για τον αγώνα που θα δώσει. Αλλάζει κάτι στα θύματα, αλλάζει πολλά σε εμάς που το έχουμε βιώσει. Απελευθερώνεσαι. Βγάζει την ευθύνη από πάνω σου. Η ευθύνη αναλογεί στον δράστη….Το τραυματικό είναι πως από τη στιγμή που βιώνεις κάτι τέτοιο τα αναπαράγεις στο περιβάλλον σου.

Έχω μετρήσει πλέον 12 χρόνια ψυχανάλυσης… Έδωσα χρόνο στον εαυτό μου. Δε δούλεψα αυτό το κομμάτι, δούλεψα πολλά άλλα και αυτό ήρθε στην επιφάνεια και ένιωσα ότι ήμουν έτοιμη να το αντιμετωπίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για το αν νιώθει μια μεγαλύτερη ευθύνη μιας και εκείνη ήταν που ξεκίνησε το #metoo στη χώρα μας, η Σοφία Μπεκατώρου είπε: 

«Την ευθύνη τη νιώθω γιατί πάντα με ενδιέφερε το κοινό καλό. Τα χρόνια που ασχολήθηκα με τον πρωταθλητισμό, εστίασα στον εαυτό μου όμως. Τώρα, κλείνοντας το κομμάτι του πρωταθλητισμού νιώθω ότι μπορώ να προσφέρω στο κοινό και να βοηθήσω… Είμαι εκεί για όποιον θέλει να μιλήσει…. Πρέπει να υπάρξουν όμως θεσμικές αλλαγές, ένας άνθρωπος δε μπορεί να υποκαταστήσει ένα ολόκληρο σύστημα».

Read More

And More