Σοφία Μπεκατώρου: Οι ένδοξες στιγμές, ο θάνατος της αδερφής της από καρκίνο, τα δύο παιδιά και το διαζύγιο

Η Σοφία Μπεκατώρου αποτελεί αναμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών, αφού βρήκε τη δύναμη να εξομολογηθεί δημόσια τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχτηκε από παράγοντα της ιστιοπλοΐας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Η χρυσή Ολυμπιονίκης με τις ξεχωριστές διακρίσεις και τα 10 μετάλλια κατάφερε να χτίσει μια σπουδαία καριέρα και σήμερα να αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αθλήτριες που πέρασαν από το χώρο της ιστιοπλοΐας.

“Η θάλασσα μου δίνει τη δύναμη να δοκιμάζω νέα πράγματα, χωρίς να σκέφτομαι αν θα πετύχω κι αν θα κριθώ. Πολλές φορές φοβάμαι γι’ αυτά που μας επιφυλάσσει το μέλλον – ειδικά όταν συνειδητοποιώ την ευθύνη που έχω απέναντι στα παιδιά μου. Μόνο στη θάλασσα ανακουφίζομαι και γαληνεύω”, είχε εξομολογηθεί η Σοφία Μπεκατώρου το 2016 στο Inkefalonia.gr.

Το υγρό στοιχείο είναι το στοιχείο της και ομολογουμένως την κάνει να νιώθει ασφάλεια, αφού η ίδια από πολύ μικρή έμαθε πως τα “40 κύματα” μπορεί να τα συναντήσεις και στη στεριά. Η 43χρονη σήμερα Σοφία Μπεκατώρου κουβαλά στην πλάτη της ένα πλούσιο βιογραφικό αποτελούμενο από ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες στιγμές. Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα!

Η αγάπη για την ιστιοπλοΐα και οι “χρυσές” στιγμές στην καριέρα της

Η Σοφία Μπεκατώρου ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα ως χόμπι σε ηλικία 8 ετών. Η αγάπη και το πάθος της για την ιστιοπλοΐα την μετέτρεψαν σε τρόπο ζωής και δεν άργησε να ασχοληθεί με αυτή σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Σε ηλικία 14 ετών αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Βαλκανίων στην κατηγορία των «Οπτιμιστ» και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε δύο Ολυμπιακές διοργανώσεις, κατακτώντας χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004, και χάλκινο μετάλλιο στο Πεκίνο, το 2008. Το 2016, στους Ολυμπιακούς του Ρίο, έγινε η πρώτη γυναίκα σημαιοφόρος που εισήλθε σε Ολυμπιακό Στάδιο κατά τη διάρκεια τελετής έναρξης, από καταβολής σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Πέρα απ’ αυτό, μετράει επτά συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε τέσσερα εκ των οποίων έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο, και τρία χρυσά σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Η Σοφία Μπεκατώρου σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης αξιωματικός του Στρατού Ξηράς.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια και η ενδοοικογενειακή βία

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2016 στο gazzetta.gr η Σοφία Μπεκατώρου είχε εξομολογηθεί ότι στο σπίτι της υπήρχε ενδοοικογενειακή βία: «Δεν είχαμε καθόλου εύκολη οικογενειακή ζωή. Ούτε ήμασταν μία απλή οικογένεια. Αυτό το κατάλαβα στην πορεία των χρόνων, όταν διαπίστωσα ότι υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν μεγαλώσει χωρίς τρομερές ψυχικές πληγές. Οι γονείς μου δεν ήταν διαζευγμένοι, αλλά στο σπίτι υπήρχαν θέματα που έπρεπε να διαχειριστώ από πολύ μικρή ηλικία, και αυτό δεν ήταν εύκολο».

Ο γάμος με τον Ανδρέα Κοσματόπουλο, τα δύο παιδιά και το διαζύγιο

Η Σοφία Μπεκατώρου υπήρξε παντρεμένη με τον αθλητή και προπονητή Ανδρέα Κοσματόπουλο, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, τον Δημήτρη και τη Τζώρτζια. Οι δυο τους μπορεί να έζησαν ένα θυελλώδη έρωτα, όμως ο γάμος τους έλαβε τέλος το 2016. Η γνωστή αθλήτρια σε συνέντευξή της στο “Πρώτο Θέμα” είχε αναφέρει:

“Θα μας δένουν πάντα οι αναμνήσεις, οι καλές στιγμές και, πάνω απ’ όλα, τα παιδιά μας. Όταν πήραμε την απόφαση να χωρίσουμε πέρασα μια δύσκολη φάση. Με τον πρώην σύζυγο μου δεν θα πάψουμε ποτέ να είμαστε οικογένεια, δεν μένουμε όμως μαζί πια – επιπλέον, είχε και τον ρόλο του προπονητή μου. Μέσα σε -μια σεζόν, λοιπόν, έχασα την αδελφή μου, χώρισα και εκ των πραγμάτων ήμουν υποχρεωμένη να αλλάξω προπονητή».

Παράλληλα, μιλώντας στο gazzetta.gr, η Σοφία Μπεκατώρου είχε παραδεχθεί: «Με τον Ανδρέα έχουμε πολλαπλή σχέση, είναι ταυτόχρονα φίλος, προπονητής, τεχνικός και βοηθάει και τώρα πολλές φορές. Είναι δύσκολο, αλλά υπάρχει ποιότητα γιατί είναι ένας άνθρωπος με αρχές, με έχει στηρίξει πολύ… Μακάρι να ήταν αλλιώς τα πράγματα… Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι το μοναδικό πράγμα που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις όπως τον πρωταθλητισμό, δηλαδή με σύστημα και μεθοδικότητα, ξέροντας ότι θα λειτουργήσει».

Η αρρώστια και ο θάνατος της αδερφής της 

Η Σοφία Μπεκατώρου είχε μια μεγαλύτερη κατά επτά χρόνια αδερφή, τη Βάρια Μπεκατώρου. Η χρυσή Ολυμπιονίκης παραδέχεται ότι ως παιδί δεν έζησε την αδερφή της, αφού όταν εκείνη ήταν 10 χρονών η αδερφή της μετακόμισε στη Γερμανία για σπουδές.

Το 2015, όταν η Βάρια διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο, η Σοφία παράτησε τους αγώνες στην Αγγλία και έτρεξε κοντά της. Η Βάρια χειρουργήθηκε, πάλεψε σκληρά για να σταθεί στα πόδια της, όμως τον Ιανουάριο του 2016 η απειλή επέστρεψε… Όλοι μαζί γύρισαν στην Ελλάδα, καθώς οι γιατροί τους ανακοίνωσαν ότι πλέον δεν υπάρχει καμία πιθανότητα. Στην ίδια συνέντευξη, η Σοφία Μπεκατώρου εξομολογείται:

“Η Βάρια έζησε δύο μήνες μετά την τελική διάγνωση, όσο ακριβώς μου είχαν πει. Ήταν πολύ σημαντικές αυτές οι στιγμές. Αυτοί οι δύο μήνες ήταν πολύ σημαντικοί γιατί ουσιαστικά προσπαθούσα να προετοιμάσω τον εαυτό μου γι αυτό που επρόκειτο να συμβεί. Στόχος μου ήταν να περάσει όσο καλύτερα γίνεται το χρόνο που της απέμενε.

Υπήρχαν στιγμές που είχε ψυχωσικά επεισόδια και νόμιζε ότι θέλουμε να της κάνουμε κακό. Υπήρχαν όμως οι στιγμές που ένιωθε την στοργή και την αγάπη μου, όταν την έπαιρνα αγκαλιά για να την πάω στην τουαλέτα. Μία από αυτές τις φορές που είχε κάνει επεισόδιο της λέω αστειευόμενη, με ύφος: “Την πάτησες τώρα, τώρα θα σε πάρω αγκαλιά. Βάρια πάμε, θυμήσου ό,τι έχεις κάνει και άσε τα δεν μπορώ…» Και όταν την αγκάλιασα μου είπε: «Το ξέρω ότι με αγαπάς, το νιώθω». Αυτά τα λόγια, μου δίνουν δύναμη και κουράγιο κάθε μέρα.

Μου έλειψε και δεν μπόρεσα να τη ζήσω χρόνια τώρα. Λόγω της ζωής που έκανα και του πρωταθλητισμού, των ταξιδιών, των υποχρεώσεων… Δεν έζησα την αδελφή μου και αυτούς τους 8 τελευταίους της μήνες την έζησα και μετάνιωσα που δεν φρόντισα από δικής μου πλευράς να έχουμε περισσότερο χρόνο μαζί. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω”.

 

Read More

And More