Στο Βέλγιο παίζουν μπαγλαμά, σπάνε πιάτα και “ραπάρουν” για την ελληνική κρίση! Βίντεο

Η ελληνική κρίση φαίνεται πως εμπνέει τους Ευρωπαίους. Οι φίλοι μας οι Βέλγοι δημιούργησαν ένα κομμάτι με μία διάθεση να αφυπνίσουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Το syrtaki συνάντησε το hip hop και “γεννήθηκε” το τραγούδι “La Crise” το οποίο ερμηνεύει ο Daan Stuyven.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ραδιοφωνικές επιτυχίες στην χώρα της σοκολάτας και της μπύρας και παίζεται το ίδιο επίμονα τις τελευταίες εβδομάδες από το mansta radio. Από εκεί που ψαρέψαμε κι αυτή την είδηση!

Οι στίχοι του είναι γραμμένοι στα γαλλικά, αλλά με έντονη την τοπική αργκό. Συνδυάζουν την υποκρισία της Δύσης με την εκμετάλευση της κρίσης από τραπεζίτες, ενώ βάζουν στο παιχνίδι και γνωστά στους Βέλγους ονόματα σε κρίση.

Η κεντρική ιδέα είναι οι άνθρωποι να μην αποδέχονται τυφλά την κρίση και να υποφέρουν από αυτήν, ούτε να τους παίρνει από κάτω, αλλά να κρατάνε το κεφάλι τους ψηλά, ακόμη και αν χρειάζεται κάποια εξέγερση – ή έστω ενδοσκόπηση κατά καιρούς” λέει ο Daan Stuyven μιλώντας από το Βέλγιο στο manstaradiο και τον δημοσιογράφο Κώστα Θεοδώρου. Παράλληλα, ο τραγουδιστής εκφράζει την ικανοποίησή του που το τραγούδι ακούγεται πια και στην Ελλάδα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως αυτός που έφτιαξε την χαρακτηριστική εισαγωγή στο τραγούδι είναι ο διάσημος Ελληνοβέλγος Michel Hatzigeorgiou, γνωστός ως μπασίστας των Aka Moon.

O πατέρας του Μισέλ ήρθε στην Ευρώπη για να δουλέψει στα ορυχεία. Αυτές οι μνήμες της καθημερινότητας του, τον ενέπνευσαν και με το μπουζούκι και το μπαγλαμά του, έκανε μια εξαιρετική ρεμπέτικη ενορχήστρωση, η οποία ομολογώ πως εξυπηρετεί απόλυτα την πτυχή του κομματιού ως ένα “απαγορευμένο τραγούδι διαμαρτυρίας…”, εξηγεί στον δημοσιογράφο ο 44χρονος Βέλγος τραγουδιστής.

Άλλο ένα ελληνικό στοιχείο όμως που έχει το κομμάτι αλλά δεν ακούγεται στην ηχογραφημένη μορφή του τραγουδιού, είναι τα πιάτα! Στο επίσημο video clip του θα μπορέσεις να δεις πολλά πιάτα που σπάνε από τα χεράκια του ίδιου του Daan:

Read More

And More