Συγκλονίζει η μαρτυρία της κόρης που έπιασε με κάμερα τους υπαλλήλους του γηροκομείου να κακοποιούν τη μητέρα της

Suspicions: Jane Worroll decided to investigate why her elderly mother Maria was having trouble sleeping while a residents at the Ash Court Care Home in Kentish Town, North LondonΦαινομενικά στον χώρο υπήρχε ένα συνηθισμένο ξυπνητήρι… Στην πραγματικότητα όμως, ήταν μια κάμερα υψηλής ευκρίνειας που αγοράζει κανείς από το ebay με 20 λίρες. Η κόρη της ηλικιωμένης την αγόρασε για να καταγράψει ένα εικοσιτετράωρο της μητέρας της στον οίκο ευγηρίας στο Βόρειο Λονδίνο.

Η μητέρα της ζούσε στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας για ένα χρόνο, ο οποίος έχει 62 ατομικά δωμάτια. “Ήθελα να καταλάβω γιατί δεν μπορούσε να κοιμηθεί και γιατί δεν έτρωγε. ‘Εδειχνε πολύ λυπημένη και εσωστρεφής”, περιγράφει η κόρη.

Οι εργαζόμενοι του κέντρου Ash, της έλεγαν να ηρεμήσει και πως είναι μια χαρά η μετέρα της.

Δεν ήμουν όμως ικανοποιημένη από τις απαντήσεις τους. Όποτε έμπαιναν στο δωμάτιο οι εργαζόμενοι φώναζε: Ω Θέε μου, ω Θέε μου…”

Η κάμερα κατέγραψε δυο βραδιές κατά τις οποίες μπήκαν στο δωμάτιο 5 φροντιστές που η δουλειά τους ήταν να την προετοιμάσουν για ύπνο και να τη βοηθήσουν για τις προσωπικές της ανάγκες.

“Την έκαναν μπάνιο και την έβαζαν στο κρεβάτι, αλλά της μιλούσαν χάλια και τη χλεύαζαν. Ένας 30χρονος άντρας μπήκε στη φυλακή για 18 μήνες μετά απ’ο,τι έκανε στη μητέρα μου και 4 γυναίκες απολύθηκαν.”

Το υλικό έγινε ντοκιμαντέρ και θα προβληθεί στο BBC δείχνοντας τι συμβαίνει στους οίκους ευγηρίας της Βρετανίας.

“Αν και δεν ήθελα να βάλω ποτέ τη μητέρα μου στον οίκο ευγηρίας, αναγκάστηκα να το κάνω όταν έγινε 78, δεν είχε την ικανότητα να περπατά και διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ, που απαιτούσε όλη την ώρα φροντίδα.

Το περιβάλλον στον συγκεκριμένο οίκο μου είχε φανεί πολύ ζεστό, αλλά ήμουν αφελής. Εξι εβδομάδες μετά την παραμονή της στον οίκο, είδα το γονατό της πρησμένο και είχε μελανιές στο χέρι της… Για έξι εβδομάδες μετά, δεν μπορούσα να την επισκεφτώ εξαιτίας του μωρού μου και όταν την είδα εξακολουθούσαν να υπάρχουν οι μώλωπες.”

Concerns: Jane Worroll soon notices injuries on her 80-year-old mother Maria who suffers from Alzheimers and decided to set up a hidden camera for 24 hours

Harrowing ordeal: Filipino care worker Jonathan Aquino was caught slapping Maria Worroll around her thighs and her face“Ξεκίνησα να τη βλέπω και απεριποίητη και άλλαξε και το φαγητό της προς το χειρότερο. Όταν τη ρωτούσα αν είναι καλά, μου έλεγε όχι κι έκλαιγε.

Αποφάσισα να καταγράψω με μια μικρή κρυφή κάμερα τι συνέβαινε. Στο βίντεο είδα δυο γυναίκες να παίρνουν τη μητέρα μου και να την πετάνε από την καρέκλα στο κρεβάτι δυνατά και άγαρμπα. Εκείνη έκλαγε από τον πόνο. Ακόμη την κορόιδευαν για το πώς μυρίζει η αναπνοή της…

Αμέσως θέλησα να φέρω τη μητέρα μου στο σπίτι, αλλά κάτι μου έλεγε ότι έπρεπε να καταγράψω ακόμη μια νύχτα.

Όταν πήγα στο σπίτι είδα στο λαπτοπ μου τι γινόταν στο δωμάτιο της μητέρας μου. Είχε μπει ο Aquino αν και υποτίθεται ότι έπρεπε να σταματήσει να πηγαίνει και πως θα τη φρόντιζαν μόνο γυναίκες.

Τον είδα να τραβάει τα ρούχα της μητέρας μου κι ένιωσα ένα κόμπο στον λαιμό μου. Τη μεταχειριζόταν χάλια και άκουσα να τη χτυπάει στο μηρό της. Συνέχισε να τη χτυπάει και να τη χαστουκίζει. Δεν μπορούσα να το πιστέψω…

Συναντήθηκα με τη manager του οίκου και δεν πίστευε στα μάτια της όταν είδε το υλικό. Φώναξε τον 30χρονο εργαζόμενο, ήρθε και η αστυνομία και συνελήφθη.” Η συνέχεια δόθηκε στα δικαστήρια…

Δες το βίντεο

Read More

And More