Συναγερμός και σήμερα για τις πυρκαγιές – Στο έλεος του καύσωνα και του αέρα δάση και περιουσίες

Συναγερμός και σήμερα για τις πυρκαγιές – Στο έλεος του καύσωνα και του αέρα δάση και περιουσίες | tlife.gr

Παρανάλωμα του πυρός μεγάλες εκτάσεις από όμορφο πευκοδάσος στην Εύβοια, με την Πυροσβεστική να έχει να αντιμετωπίσει παράλληλες πυρκαγιές σε Κερατέα, Ζάκυνθο και Λακωνία την ίδια ημέρα. Μέχρι το βράδυ και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες – λόγω και των ισχυρών ανέμων – είχαν τεθεί υπό έλεγχο οι τρεις τελευταίες φωτιές.

Η αντιπυρική περίοδος δεν μπήκε με το δεξί, καθώς οι επιτήδειοι καιροφυλακτούν αλλά και η Πολιτεία αδρανεί.

Όπως καταγγέλουν υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής, δασάρχες και δήμαρχοι, λόγω έλλειψεις κονδυλίων η χώρα είναι σχεδόν ανοχύρωτη. Κονδύλια δεν έχουν φτάσει ακόμη στους δήμους για προσλήψεις, εργασίες καθαρισμού δεν έχουν γίνει και στην Πυροσβεστική υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές.

Μιλώντας στο Mega, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων, Νίκος Μπόκαρης, αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που αργούν τόσο τα κονδύλια, με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει καθαρισμοί και να μην έχουν διανοιχτεί δασικοί δρόμοι. “Θα καεί η χώρα και θα ψάχνουν πάλι ποιος φταίει” σημειώνει.

Για τρομερές ελλείψεις μιλα ο προέδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής Φίλιππος Παντελεάκος, ο οποίος κάνει λόγο για λιγότερο προσωπικό από το αναγκαίο αλλά και πολύ λιγότερα μισθωμένα ελικόπτερα. Επίσης, όπως δήλωσε το 20% των οχημάτων της πυροσβεστικής είναι εκτός λειτουργίας.

Τεράστιες ελλείψεις καταγγέλουν και όσοι είναι επιφορτισμένοι με την πυροπροστασία των πνευμόνων της Αττικής.

Ο προέδρος του Συνδέσμου Πάρνηθας Βασίλης Λαζάρου καταγγέλει ότι οι πρόποδες της Πάρνηθας είναι “πυριτιδαποθήκη” καθώς ακόμη δεν έχουν έρθει τα κονδύλια για τον καθαρισμό. “Φέτος δεν πήραμε ούτε ευρώ. Δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τη βενζίνη των οχημάτων” λέει και ο Χρύσανθος Κονταρής, αντιδήμαρχος Αχαρνών.

Ίδια κατάσταση και σε Πεντέλη και Υμηττό, αλλά και στη Θεσσαλονίκη όπου ο δασάρχης αναφέρει ότι έχουν έναν δασοφύλακα για 30.000 στρέμματα. “Οι πυροσβέστες θα κάνουν τη δουλειά τους αλλά ο Θεός να βάλει το χέρι του” σημείωνει ο Γ. Σταμούλης από την Πανελλήνια Ένωση Πυροσβεστών.

Διάβασε περισσότερα στο newsit!

READ more