Συνέδριο Γονιμότητας: Ξέσπασαν οι κυρίες της showbiz κατά του σποτ που υποβαθμίζει τις γυναίκες

Σάλος έχει προκληθεί στα social media και όχι μόνο με το “1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές“, τόσο για το διαφημιστικό σποτ που δημιούργησαν όσο και για τους ομιλητές που επρόκειτο να δώσουν το παρών.

Το εν λόγω βίντεο κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Αποτέλεσμα αυτού ήταν πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να αποσύρει τη συμμετοχή και την αιγίδα της, ενώ ο ΑΝΤ1, η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρθηκαν από τη χορηγία της επικοινωνίας. 

Το διαφημιστικό σποτ του Συνεδρίου, το οποίο χαρακτηρίστηκε σεξιστικό, παρουσιάζει τη γυναίκα ως ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας με επιπτώσεις στη «δημοσιονομική» πολιτική μιας χώρας. “Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. “Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;”.

Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. “Τι έχω κάνει λάθος;”. Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα“, ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωταγωνίστρια του σποτ.

Λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του στο διαδίκτυο, πολλές κυρίες της εγχώριας showbiz δήλωσαν ότι δέχτηκαν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο Συνέδριο Γονιμότητας, ωστόσο, μετά την αποκάλυψη του περιεχομένου του, αναθεώρησαν και απέσυραν τις συμμετοχές τους, καθώς δεν ενστερνίζονται τέτοιες απόψεις.

Παράλληλα, το εν λόγω διαφημιστικό σποτ θεωρήθηκε υποτιμητικό για όλες τις γυναίκες, είτε έχουν είτε όχι παιδιά, οπισθοδρομικό, αφού εκφράζει στερεότυπα και αντιλήψεις που θα έπρεπε να έχουν εκλείψει, και ρατσιστικό προς το γυναικείο φύλο.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Κατερίνα Καινούργιου, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η Μαίρη Συνατσάκη, η Πέγκυ Ζήνα, η Ρούλα Κορομηλά, η Καίτη Γαρμπή, η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, η Άννα Μαρία Βέλλη, η Μαρία Ηλιάκη, η Ελεονώρα Μελέτη είναι κάποιες από τις κυρίες που εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους με το σποτ για το Συνέδριο Γονιμότητας και μοιράστηκαν δημόσια τις σκέψεις τους. 

Όλγα Κεφαλογιάννη

Κατερίνα Καινούργιου

Μαρία Ηλικάκη

Σταματίνα Τσιμτσιλή

“Δεν γνώριζα το περιεχόμενο του σποτ ούτε το είχα δει μέχρι χθες το βράδυ που ενημερώθηκα από τα social media. Μου ζητήθηκε πριν από αρκετούς μήνες ως μητέρα τριών παιδιών να περάσω ένα μήνυμα κατά της υπογεννητικότητας που μαστίζει την Ελλάδα και αυτό έκανα με πολύ αγνές προθέσεις και χωρίς κάποιο αντάλλαγμα. Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να ορίζει τη ζωή και το σώμα της και φυσικά η πληρότητα δεν έρχεται μόνο μέσα από τη μητρότητα.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του διαφημιστικού σποτ με βρίσκει αντίθετη διότι το ταξίδι της μητρότητας δεν ορίζεται μόνο από ένα βιολογικό ρολόι που χτυπάει απειλητικά με όρους γονιμότητας αλλά και από άλλες περιστάσεις τις οποίες καθορίζει αποκλειστικά και μόνο κάθε γυναίκα με την ελευθερία της βούλησής της. Ας μην εμπορευματοποιούμε αυτό το ιερό ταξίδι. Αποσύρω την συμμετοχή μου”.

Καίτη Γαρμπή

Ελεονώρα Μελέτη

“Πριν λίγο καιρό δέχτηκα πρόταση να λάβω μέρος σε μια καμπάνια κατά της ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ στην Ελλάδα. Η πρόταση συνοδευόταν από αναλυτικές οδηγίες για το τι θα έπρεπε να πω προκειμένου να πείσω τις γυναίκες για το πόσο ωραίο πράγμα είναι η μητρότητα κ ποσό εύκολα συνδυάζεται με την καριέρα.

Αρνήθηκα τη πρόταση. Ποτέ δεν θα τολμούσα να ασκήσω πίεση στην οποιαδήποτε γυναίκα για να γίνει μητέρα. Η μητρότητα είναι κάτι καθαρά προσωπικό. Μια γυναίκα οφείλει στον εαυτό της να φέρει στον κόσμο ένα παιδί μόνο γιατί το θέλει η ίδια. Όχι γιατί μεγαλώνει, όχι γιατί θέλουν οι άλλοι , όχι γιατί πρέπει. Και καλό θα είναι να της επιτρέπεται να μπορεί να το φέρει στο κόσμο με τον άνδρα της, με τον σύντροφο της, με τη φίλη της, μόνη της, η όπως αλλιώς εκείνη μπορεί κ ονειρεύεται.

Το αν συνδυάζεται «εύκολα» ή όχι ή μητρότητα με τη καριέρα δεν θα το σχολιάσω. Κ πάλι είναι κάτι που δεν υπακούει σε κανόνες. Τώρα, για το αν η Ελλάδα δεν γεννάει παιδιά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να το επωμιστεί η ελληνίδα καριέρας. Ίσως πρέπει να το επωμιστεί η ίδια η Ελλάδα.

Στις σκανδιναβικές χώρες που τα νέα ζευγάρια στηρίζονται από το κράτος, όπως κ οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι single μητέρες, οι ανήλικες έγκυες, οι άνεργοι υποψήφιοι γονείς με επιδόματα κ παροχές ενώ τα νέα μέλη της κοινωνίας «χαρτζιλικώνονται» από το κράτος με επιδόματα από την αρχή της ζωής τους μέχρι τα 18 τους, οι γεννήσεις πάνε σφαίρα.

Εδώ στην χώρα μας, τα νέα ζευγάρια μονίμως περιμένουν να «φτιάξουν» τα οικονομικά τους, οι γυναίκες που στη καμπάνια εμφανίζονται να ενδιαφέρονται μόνο για τη καριέρα τους, συχνά υποχρεώνονται να δουλέψουν για να «τσοντάρουν» ακόμα περισσότερο οικονομικά στις οικογένειες τους. Η σκέψη δημιουργίας οικογένειας πνιγεί σα θηλιά τα ζευγάρια.

Και αν έχουν κάποιοι παιδί, αναρωτιούνται πως θα τα φέρουν πέρα με ένα δεύτερο. Καλό θα ήταν λοιπόν στο οποίο συνέδριο από το να βάζουν στο στόχαστρο τις γυναίκες, ας συζητήσουν πως θα στηρίξουν οικονομικά τους πολίτες ώστε να νιώθουν ασφαλείς πως θα βελτιώσουν τη δημόσια παιδεία κ εκπαίδευση, πως θα ενισχύσουν τις νέες οικογένειες, πως θα στηρίξουν τις νέες μητέρες σε όλα τα επίπεδα. Αυτό ναι θα πολεμούσε την υπογεννητικότητα”.

Μαντώ Γαστεράτου

Πέννυ Μπαλταζή

Μαίρη Συνατσάκη

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Mary Synatsaki (@mairiboo)

Μαρία Κορινθίου

Πέγκυ Ζήνα

Άννα Μαρία Βέλλη

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου

Read More

And More