Τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα το 2013

Ένας χειμώνας που στιγματίστηκε από τον καταστροφικό κατακλυσμό στην Αττική και ένα καυτό καλοκαίρι που άρχισε με το ιστορικό κλείσιμο της ΕΡΤ, ενώ θα θυμόμαστε το φινάλε του για τον άδικο χαμό του 19χρονου Θανάση Καναούτη για ένα… εισιτήριο. Όσο για το φθινόπωρο; Πρωταγωνιστές ήταν οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων και οι άτυχοι φοιτητές, που περίμεναν τρεις μήνες για να επιστρέψουν στα μαθήματα! Σχολικοί φύλακες και δημοτικοί αστυνομικοί παραμένουν στην επικαιρότητα, πέντε μήνες μετά την απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργησή τους… Ας θυμηθούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα μας το 2013.

To 2012 τελείωσε με ένταση και συγκρούσεις για τη Βίλα Αμαλία, οι οποίες συνεχίστηκαν και τις πρώτες ημέρες του 2013. Στις 9 Ιανουαρίου γίνεται ανακατάληψη του νεοκλασικού, στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών, από νεαρούς.

Ακολουθεί μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, χρήση δακρυγόνων, έφοδος στο κτίριο, προσαγωγή περισσότερων των 90 ατόμων και η κατάληψη λήγει. Λίγο αργότερα τον Φεβρουάριο, ο Δήμος Αθηναίων σφραγίζει τη Βίλα Αμαλία και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης προαναγγέλλει ότι το κτίριο θα ξαναγίνει σχολείο.

Εικόνες φτώχειας και απόγνωσης

Μια εικόνα που δύσκολα περιγράφεται. Στις 6 Φεβρουαρίου, παραγωγοί μοίραζαν δωρεάν φρούτα και λαχανικά σε ανέργους, πολύτεκνους και συνταξιούχους. Μέσα σε περίπου 2 ώρες διατέθηκαν 50 τόνοι προϊόντων.
Χέρια μπροστά από τα φορτηγά υψώνονταν σαν να ικετεύουν για μια σακούλα προϊόντα. Πάνω στον πανζουρλισμό, ένας νεαρός σπρώχτηκε από τον κόσμο και έπεσε πίσω χτυπώντας το κεφάλι του…

Ο κατακλυσμός και η άτυχη 23χρονη

Δύσκολα θα ξεχαστεί η καταστροφική καταιγίδα, στις 22 Φεβρουαρίου, που «έπνιξε» το λεκανοπέδιο της Αττικής, με τραγική πρωταγωνίστρια μια αδικοχαμένη 23χρονη, που πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Η νεαρή γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή μέσα στο μικρό μαύρο αυτοκίνητό της, που είχε αρχίσει να καλύπτεται από ορμητικά νερά, επί της Αμαρουσίου – Χαλανδρίου που είχε γίνει… χείμαρρος!
Μια άλλη γυναίκα ήταν πιο τυχερή. Εκείνη παρασύρθηκε από χείμαρρο, πάλι στο Χαλάνδρι, αλλά χάρη στην ανθρωπιά δυο κατοίκων της περιοχής, σώθηκε. Η φωτογραφία της έκανε το γύρο του κόσμου.

Οι εικόνες από την καταστροφική καταιγίδα ήταν συγκλονιστικές, καθώς πολλά σπίτια πλημμύρισαν, την ώρα που αυτοκίνητα… επέπλεαν στα ποτάμια κεντρικών δρόμων της Αθήνας!

Μαύρο στην ΕΡΤ

Τέλος εποχής! Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της 11ης Ιουνίου πέφτει το αναλογικό και το ψηφιακό σήμα της ΕΡΤ, σηματοδοτώντας τη λήξη του προγράμματος της κρατικής τηλεόρασης. Η μετάδοση έχει διακοπεί και στον διαδικτυακό τόπο ert.gr.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει την κατάργηση του νομικού προσώπου ΕΡΤ Α.Ε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, με δηλώσεις του ανακοίνωσε πως η ΕΡΤ θα σταματήσει να εκπέμπει και στη θέση της θα δημιουργηθεί από Σεπτέμβριο ένα νέο κανάλι με πολύ λιγότερο προσωπικό, το οποίο θα προσληφθεί με κριτήρια ΑΣΕΠ. (διαβάστε την είδηση εδώ)

Οι εργαζόμενοι απάντησαν με τον δικό τους τρόπο στην απόφαση της κυβέρνησης να βάλουν λουκέτο στην ΕΡΤ.
Δείτε το συγκινητικό βίντεο που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, λίγα μόλις λεπτά, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ και να ιδρύσουν νέο κρατικό φορέα!

Διάβασε στο NewsIt ολόκληρη την αανσκόπηση στα γεγονότα που σημάδεψαν την χώρα το 2013

Read More

And More