“Τα τατουάζ της γιαγιάς μου!” Μια συγκλονιστική ιστορία για τις γυναίκες που βίωσαν την Αρμένικη γενοκτονία.

“Τι θες να πω, να πω ότι αυτά τα τατουάζ τα έκαναν οι Τούρκοι; Γιατί; Σήμερα πια αυτό δεν είναι σημαντικό…” Είναι τα λόγια που αποκαλύπτουν ένα καλά κρυμένο μυστικό των γυναικών που επιβίωσαν της Αρμένικης γενοκτονίας. Αυτή την άγνωστη πτυχή της θηριωδίας θέλησε να φωτίσει με την ταινία της η Σουζάν Καρνταλιάν, σκηνοθέτης της ταινίας “Τα τατουάζ της γιαγιάς μου”! Αρμένισα η ίδια, ανακάλυψε σε πολύ μεγάλη ηλικία το μυστικό που έκρυβε και η δική της γιαγιά! “Οι Τούρκοι δεν σφράγισαν μόνο τα χέρια αλλά και την μοίρα αυτών των γυναικών, γεμίζοντας με φρίκη, ντροπή και φόβο τις αναμνήσεις τους” δηλώνει σήμερα.

Η ταινία “Τα τατουάζ της γιαγιάς μου” της σκηνοθέτιδας Σουζάν Καρνταλιάν που περιγράφει την ιστορία της γιαγιάς της που υπήρξε μάρτυρας στην Αρμενική σφαγή του 1915, παρουσιάστηκε σε φεστιβάλ ταινιών στην Στοκχόλμη στις 21 Σεπτεμβρίου.

Η ταινία εξερευνά την μοίρα των χιλιάδων ξεχασμένων γυναικών που βίωσαν την Αρμενική Γενοκτονία, καθώς και το μυστικό των τατουάζ που τους είχαν κάνει στα σώματα τους.

Η γιαγιά της σκηνοθέτιδος δεν της μίλησε καθόλου για τα τατουάζ και το μόνο που πρόδιδε το μυστικό της ήταν πως “Φορούσε λευκά γάντια και κάτω από αυτά έκρυβε τα τατουάζ της. Η γιαγιά μου προσπαθούσε να σβήσει αυτήν την άσχημη ανάμνηση των χρόνων της γενοκτονίας. Ακόμα και εμείς για αυτό το θέμα δεν μιλούσαμε καθόλου, σαν να υπήρχε κάποιο ταμπού”

Η Καρνταλιάν ανέφερε πως μέχρι τα 16-17 της χρόνια δεν ήξερε τίποτε για την Αρμενική Γενοκτονία, και ότι η γιαγιά της άθελα παρέδωσε αυτό το τραύμα στις επόμενες γενιές. Σήμερα συμπεραίνει: “Τώρα όλοι καταλαβαίνουμε πως τότε κάτι ξέραμε για αυτό, αλλά δεν το συζητήσαμε¨ και ότι η ταινία περιστρέφεται γύρω από αυτό το μυστικό”

Διάβασε περισσότερα στο onalert.gr

Read More

And More