Γεμιστά “ορφανά”

2,5 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης
5
Mερίδες

Το κατεξοχήν καλοκαιρινό φαγάκι τώρα που βγαίνουν τα λαχανικά σε πληθώρα είναι φυσικά τα γεμιστά. Και τα αγαπάμε ορφανά, χωρίς κιμά γιατί είναι ελαφρύτερα και γεμάτα αρώματα! Για να αγοράσεις τα υλικά κάνε κλικ εδώ

Συστατικά

  • 3 μέτριες, πράσινες πιπεριές
  • 6 μέτριες, ώριμες και στρογγυλές ντομάτες
  • 3 κολοκυθάκια στρογγυλά ή κοντά (για να αδειάζουν εύκολα)
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο καρότο τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • ½ φλιτζάνι κουκουνάρια καβουρδισμένα
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. της σούπας πάπρικα χονδροτριμμένη
  • 1 κουτ. της σούπας ρίγανη
  • 3 κουτ. της σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 3 κουτ. της σούπας καστανή ζάχαρη
  • αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • μερικές πατάτες
  • φέτα για το σερβίρισμα

Τρόπος Μαγειρέματος

  • Αδειάζουμε τα λαχανικά. Στις ντομάτες και τα κολοκυθάκια κόβουμε μια φέτα από την πλευρά του κοτσανιού και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε το εσωτερικό και το ψιλοκόβουμε.
  • Κόβουμε μια λεπτή φέτα από τις πιπεριές και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες. Κρατάμε όλα τα “καπάκια των λαχανικών”.
  • Ζεσταίνουμε την μισή ποσότητα ελαιόλαδου σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε μια, δυο φορές.
  • Ρίχνουμε το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια, τη μισή ποσότητα από τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το καρότο, τη ρίγανη και την πάπρικα.
  • Αφήνουμε τα υλικά να μαγειρευτούν 3-4 λεπτά και σβήνουμε με ένα φλιτζάνι νερό.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό και τον δυόσμο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C, τοποθετούμε τα λαχανικά σε ένα μέτριο ταψί και πασπαλίζουμε το εσωτερικό με αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη.
  • Γεμίζουμε τα λαχανικά με το μείγμα και τα σκεπάζουμε.
  • Περιχύνουμε το περιεχόμενο του ταψιού με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την τριμμένη ντομάτα και πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά και λίγη ζάχαρη.
  • Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε μερικές πατάτες κομμένες κυδωνάτες.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου, ώσπου τα λαχανικά να μαραθούν. Σερβίρουμε τα γεμιστά ζεστά ή κρύα συνοδευόμενα με μπόλικη φέτα.

Tip


Read More

And More