Θ. Αθερίδης: Δουλεύω για να μην πάθω κατάθλιψη!

Ο Θοδωρής Αθερίδης, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, μιλά στο περιοδικό ”ΕΓΩ!” για το θέατρο, το ”σινάφι” του, τη δημοσιότητα και τον αλκοολισμό. Ο ίδιος αυτό το διάστημα συνεχίζει τα γυρίσματα για τη σειρά του Mega ”Πίσω στο σπίτι”, ενώ παράλληλα, κάνει εντατικές πρόβες για το έργο του Simon Grey, ”Stage struck”, που θα ανέβει στο θέατρο Άνεσις.

Ο ίδιος, από τη φύση του είναι…
”Αναζητώ συνενόχους, συνομώτες. Θέλω να χαίρεται πολύς κόσμος με μια δουλειά, δεν θέλω να χαίρομαι μόνος μου. Πολλές φορές όμως, τα πράγματα που θέλω να κάνω είναι πολύ συγκεκριμένα και δεν θέλω όσοι εμπλέκονται να αισθάνονται ότι υπηρετούν ένα όραμα τόσο προσωπικό. Οπότε το αφήνω προσωπικό, για να μην έχω παραξεγήσεις.”

Νιώθει τυχερός που σε περίοδο κρίσης έχει δουλειά…
”Μιλάνε όλοι για την ανεργία, τη χειρότερη κοινωνική μάστιγα που υπάρχει, αλλά με τα οικονομικά μεγέθη της εποχής, το να δουλεύεις δεν έχει μεγάλη διαφορά από το να μην δουλεύεις. Ένας άνθρωπος που δεν εργάζεται, αισθάνεται κοινωνικά άχρηστος. Όταν ένας στους τρεις σήμερα δεν έχει δουλειά, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Προσωπικά, δουλεύω για να μην πάθω κατάθλιψη.”

Ο ρόλος των δημοσίων σχέσεων στο θέατρο
”Βοηθούν στο να δοθούν κάποιες ευκαιρίες πιο εύκολα. Αυτό που μας κρίνει στη δουλειά είναι πιο μακροπρόθεσμο, γιατί τελικά μετράει το τι παράγεις όταν σου δίνονται αυτές οι ευκαιρίες. Οι δημόσιες σχέσεις είναι ”στενού ορίζοντα”.

Τι τον ενοχλεί πιο πολύ στο συνάφι του;
”Δεν το ξεχωρίζω από το υπόλοιπο κοινωνικό σώμα. Για να μην σας πω ότι το συνάφι μας έχει και το ελαφρυντικό της ”έκθεσης” που δημιουργεί ”παρενέργειες” στους ανθρώπους. Οι ηθοποιοί δεν είναι προστατευμένοι, είναι πιο ευάλωτοι, οι ανασφάλειές τους είναι εκτεθειμένες.”

Του έχει τύχει να θεωρεί αυτό που κάνει, πιο σημαντικό από ότι πραγματικά είναι;
”Πάντα συμβαίνει αυτό, είναι αναγκαίο αίσθημα. Για να βγεις στη σκηνή και να μιλήσεις, πρέπει να νιώθεις ότι είσαι άξιος, ότι αυτό που κάνεις αξίζει τον κόπο. Δεν μπορείς να βγεις με ταπεινότητα. Ταπεινότητα πρέπει να έχεις μόλις κατέβεις από τη σκηνή. Πολλοί ηθοποιοί έχουν τεράστια έπαρση μακριά από τη σκηνή και πάνω σε αυτοί είναι λίγοι. Το ζήτημα είναι πάνω στη σκηνή να νιώθεις ότι είσαι Θεός. Δεν γίνεται να μην την ”ψωνίσεις” δηλαδή.”

Το χειρότερο που έχουν γράψει για εκείνον…
”Προσπαθώ να αποφεύγω τη συνέντευξη όσο μπορώ. Βαριέμαι, για να είμαι ειλικρινής και τη διαδικασία της. Κανείς δεν συγκινείται από αυτά που λέμε… Τα χειρότερα που έχω διαβάσει ήταν πράγματα που αφορούσαν την προσωπική μου ζωή, για τα οποία δεν είχαν κανένα δικαίωμα να γράψουν. Νομίζω ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε εκπομπές κίτρινης και ροζ απόχρωσης ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν.”

Αλκοολισμός
”Δεν είναι κάτι που μπορείς να συζητήσεις μεταξύ τυρού και αχλαδίου. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι, αν κάποιος πάθει μια βαριά ωτίτιδα, θα του αφήσει μια ευαισθησία. Θα σκέφτεται ”πρέπει να προσέχω το αυτί μου, να μην κουφαθώ”. Έτσι σκέφτεται και ο αλκοολικός.”

Δάβασε περισσότερα στο ”ΕΓΩ!” που κυκλοφορεί!

Read More

And More