Θάνατοι 2021: Οι διάσημοι Έλληνες που έφυγαν από τη ζωή τη φετινή χρονιά

Ακόμη μια δύσκολη χρονιά για όλους μας φτάνει στο τέλος της. Και το 2021, ο πλανήτης πληγώθηκε σε τεράστιο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού και εκατομμύρια ζωές χάθηκαν από τη νόσο του Covid-19.

Και φέτος ήταν μία από τις χρονιές που δυστυχώς μερικοί από τους πιο ταλαντούχους και αγαπημένους Έλληνες άφησαν την τελευταία τους πνοή, κάνοντας φτωχότερο τον ελληνικό πολιτισμό και βυθίζοντας σε βαρύ πένθος όλους εμάς που τους αγαπήσαμε.

Έφυγαν από την ζωή προκαλώντας ανείπωτη θλίψη στα αγαπημένα πρόσωπα, στους συναδέλφους τους και στους θαυμαστές τους.

Αγαπημένοι ηθοποιοί, σπουδαίοι καλλιτέχνες και τραγουδιστές, καταξιωμένοι δημοσιογράφοι και πολιτικοί μπορεί να έφυγαν αλλά πάντα θα βρίσκονται εδώ είτε με τα έργα τους, είτε με τα τραγούδια τους και τις επιτυχίες τους και εμείς θα τους θυμόμαστε για πάντα.

  • Τιτίκα Σαριγκούλη

Μια από τις πρώτες και δυσάρεστες απώλειες του 2021 είναι εκείνη της Τιτίκας Σαριγκούλη. Η αγαπημένη ηθοποιός και συγγραφέας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

Η Ευσεβία (Τιτίκα) Σαριγκούλη γεννήθηκε το 1934 ήταν Ελληνίδα συγγραφέας και ηθοποιός. Έχει ξεχωρίσει τόσο για τις συμμετοχές της σε τηλεοπτικά προγράμματα, σε κινηματογραφικές παραγωγές, όσο και σε θεατρικές παραστάσεις.

Έχει ξεχωρίσει τόσο για τις συμμετοχές της σε τηλεοπτικά προγράμματα, σε κινηματογραφικές παραγωγές, όσο και σε θεατρικές παραστάσεις.

  • Θεόφιλος Βανδώρος

Ο ηθοποιός Θεόφιλος Βανδώρος πέθανε σε ηλικία 60 ετών τον Μάρτιο του 2021, βυθίζοντας σε βαρύ πένθος τον καλλιτεχνικό χώρο και τους οικείους του. 

Είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλές γνωστές σειρές της ελληνικής τηλεόρασης, μεταξύ των οποίων το «Τμήμα Ηθών», μέσα από την οποία έγινε ευρέως γνωστός. Στο θέατρο, ασχολήθηκε με το αρχαίο δράμα και έπαιξε σε κλασικά αλλά και σύγχρονα έργα.

Ο Θεόφιλος Βανδώρος ήταν γιος του 96χρονου, σήμερα, ηθοποιού Νίκου Βανδώρου.

  • Τάκης Βουγιουκλάκης

Τον Απρίλιο του 2021, πέθανε από ανακοπή καρδιάς ο αδερφός της Αλίκης, Τάκης Βουγιουκλάκης. Ο γνωστός σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, ενώ το τελευταίο διάστημα πριν πεθάνει αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαρτίου 1939. Στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα εργάστηκε ως βοηθός δίπλα σε Έλληνες & ξένους σκηνοθέτες και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη διεύθυνση παραγωγής στις εταιρείες Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης & Φίνος Φιλμ, τη «χρυσή περίοδο» του ελληνικού κινηματογράφου.

  • Τάσος Μπερδέσης

Σοκ προκάλεσε το περασμένο καλοκαίρι η δολοφονία του γνωστού πυγμάχου Τάσου Μπερδέση στη Βάρη. 

Ο Τάσος Μπερδέσης έπεσε νεκρός από σφαίρες σε ηλικία μόλις 38 χρονών. Ο πρωταθλητής πυγμαχίας με καταγωγή από την Πάτρα ήταν ένας από τους καλύτερους αθλητές της κατηγορίας του σε ερασιτεχνικό και επαγγελματικό επίπεδο.

Μάλιστα, ο Τάσος Μπερδέσης είχε γίνει ευρέως γνωστός μέσα από τη συμμετοχή του στο reality του Epsilon Survival Secret, στο οποίο είχε αναδειχθεί και νικητής.

  • Φιλιώ Πυργάκη

Ακόμη μια δυσάρεστη απώλεια από τον καλλιτεχνικό χώρο υπήρξε το καλοκαίρι του 2021. Η Φιλιώ Πυργάκη, η τραγουδίστρια θρύλος των ελληνικών πανηγυριών πέθανε σε ηλικία 82 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο. 

Γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας το 1939 και τραγουδούσε σε πανηγύρια από την ηλικία των 14 ετών, από το 1953. 

Η Φιλιώ Πυργάκη πέρα από την Ελλάδα έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό (π.χ. στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Σκανδιναβία κ.α) και έτσι κυκλοφόρησε σε πάρα πολύ κόσμο το νέο δημοτικό τραγούδι με μεγάλη επιτυχία.

  • Τόλης Βοσκόπουλος

Ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο σπουδαίος καλλιτέχνης που μας χάρισε μερικά από τα πιο αξέχαστα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου έφυγε φέτος από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Ο αγαπημένος τραγουδιστής άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς.

Τη δεκαετία του 1980 ο Τόλης Βοσκόπουλος θα καθιερωθεί ως Πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού με φανατικούς θαυμαστές που κάνουν κάθε δίσκο του χρυσό και πλατινένιο ενώ παράλληλα κάνουν κράτηση στα κέντρα που εμφανίζεται με το μήνα προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή θέση, κοντά στο είδωλο τους.

Στις 2 Αυγούστου 1996 παντρεύτηκε στην Κέρκυρα την ηθοποιό και μετέπειτα πολιτικό Άντζελα Γκερέκου, με την οποία απέκτησαν μαζί μια κόρη, την Μαρία Βοσκοπούλου. 

  • Ανέστης Βλάχος

Ο Ανέστης Βλάχος, ένας από τους πιο διάσημους «κακούς» της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου πέθανε σε ηλικία 87 ετών, τον Αύγουστο του 2021. Ο ηθοποιός αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το 1956, ο Ανέστης Βλάχος πρωτοεμφανίστηκε στην ταινία «Το κορίτσι με τα μαύρα», όπου ερμήνευσε έναν χαρακτηριστικό ρόλο. Καθιερώθηκε με την ταινία του Κώστα Μανουσάκη «Ο Φόβος» κι από κει και πέρα χαρακτηρίστηκε από τον τύπο του «σκληρού» ή του «κακού».

  • Άκης Τσοχατζόπουλος

Τον Αύγουστο του 2021, έφυγε από την ζωή ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλα.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στην πολιτική ζωή της μεταπολίτευσης με άδοξο όμως πολιτικό τέλος αφού το 2012 συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια.

Το 1964 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ, με την οποία απέκτησε μία κόρη κι έναν γιο. Το 2004 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τη Βίκυ Σταμάτη, αρχικά με πολιτικό γάμο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με θρησκευτικό στο Παρίσι, και απέκτησαν έναν γιο.

  • Μίκης Θεοδωράκης

Μια από τις πιο σημαντικές απώλειες του 2021 είναι αναμφισβήτητα εκείνη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 96 ετών, ενώ τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, ενώ οι συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ.

Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, δηλαδή η σύνθεση λαϊκής μουσικής, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής.

  • Mad Clip

Ο Mad Clip έφυγε ξαφνικά τον περασμένο Σεπτέμβρη ύστερα από τροχαίο δυστύχημα στην Βουλιαγμένη. Ο δημοφιλής τράπερ ήταν μόλις 34 ετών και η απώλειά του σόκαρε το Πανελλήνιο. Ο Mad Clip ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στη νέα γενιά, έχοντας κυκλοφορήσει μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες.

O κατά κόσμον Peter Αναστασόπουλος είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας, και η μητέρα του παιδί μεταναστών που είχαν φύγει πριν από 50-60 χρόνια για την Αμερική. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα μόνιμα ασχολήθηκε με τη μουσική και κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες.

  • Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στις 25 Οκτωβρίου σε ηλικία μόλις 57 ετών, αφήνοντας πίσω της τρία παιδιά.

Η είδηση του θανάτου της Προέδρου του ΚΙ.ΝΑΛ είχε σκορπίσει θλίψη στο Πανελλήνιο. Το 2008 είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, μια μάχη από την οποία είχε βγει νικήτρια.

  • Χρήστος Κυριαζής

Ο Χρήστος Κυριαζής έφυγε από τη ζωή, τα ξημερώματα της Τετάρτης 10 Νοεμβρίου προκαλώντας ανείπωτη θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο και στους οικείους του.

Ο αγαπημένος τραγουδιστής ήταν 68 ετών και έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Δημιουργός και μέλος του Συγκροτήματος «Πρόκες» (1972) και προηγουμένως, των Συγκροτημάτων «Mirabilis Zalapa» και «What a pity». Κατόπιν έφυγε για σπουδές στην Ιταλία. Όταν επέστρεψε, στράφηκε προς τη λαϊκή μουσική.

  • Γιώργος Τράγκας

Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης πέθανε στα μέσα του Δεκέμβρη, σε ηλικία 68 ετών. Ο Γιώργος Τράγκας έδωσε σκληρή μάχη με τον κορονοϊό μέσα από το νοσοκομείο, ωστόσο δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή. Ο ίδιος δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Ο Γιώργος Τράγκας ξεκίνησε να αρθρογραφεί σε τοπικά μέσα από μικρή ηλικία και εργάσθηκε στο περιοδικό Εικόνες της Ελένης Βλάχου, ενώ συνέχισε να εργάζεται στις αθλητικές σελίδες της Μεσημβρινής καλύπτοντας ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Βασικός σταθμός στην πορεία του ήταν η εφημερίδα Βραδυνή, στην οποία και εργάστηκε επί σειρά ετών. Υπήρξε και αστυνομικός ρεπόρτερ επί σειρά ετών, πριν ασχοληθεί με το πολιτικό ρεπορτάζ. Εκτός από δημοσιογράφος, στο χώρο του τύπου έχει διατελέσει και εκδότης των εντύπων «Χώρα», «Crash» και «Ανεξαρτησία».

  • Ροζίτα Σώκου

Μια από τις τελευταίες απώλειες του 2021 ήταν εκείνη της Ρωζίτας Σώκου. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών, νικημένη από τον κορονοϊό.

Η Ρωζίτα Σώκου ήταν κόρη του δημοσιογράφου, θεατρικού συγγραφέα και εκδότη Γεωργίου Σώκου και της Τιτίκας Μιχαηλίδου, με καταγωγή από τη Σμύρνη. Παρακολουθούσε από νηπιακή ηλικία μαζί με τον παππού της Φώτη Μιχαηλίδη, μανιώδη θεατρόφιλο και κινηματογραφόφιλο, τις κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις που παίζονταν στην Αθήνα.

Είχε τη δική της εκπομπή με συνεντεύξεις διάσημων και άσημων που μιλούσαν για τα θετικά και τα αρνητικά του επαγγέλματός τους. Είχε ακόμα μία εκπομπή ποικίλης ύλης μαζί με τον Κώστα Φέρρη με τίτλο Λίθοι και κέραμοι.

Αξίζει, βέβαια, να αναφέρουμε και μερικά ονόματα ακόμη γνωστών Ελλήνων που «έφυγαν» μέσα στο 2021: Αντώνης Καλογιάννης, Γκέλυ Μαυροπούλου, Μάγια Λυμπεροπούλου, ο δημοσιογράφος Βασίλης Μπουζιώτης, ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, η τραγουδίστρια Χριστιάννα, ο Τάκης Μπουγάς.

Φέτος να σημειώσουμε πως έφυγε από τη ζωή και ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο Larry King, η Ραφαέλα Καρά κ.α.

Read More

And More