Θέλουν να απαγορεύσουν το κάπνισμα και στα αυτοκίνητα!

Μετά την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς και δημόσιους χώρους, το υπουργείο δέχεται πιέσεις να απαγορεύση το κάπνισμα και στα αυτοκίνητα.

Η Υπουργός Υγείας, κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δέχθηκε εισηγήσεις από αυτοκινητιστικές αλλά και περιβαντολλογικές οργανώσεις, οι οποίες είναι κατά του παθητικού καπνίσματος των επιβατών αλλά και χρησιμοποιούν σαν στοιχείο, ότι το κάπνισμα έχει υπάρξει υπεύθυνο για πρόκληση ατυχημάτων.

”Θεωρώ λογικές τις εισηγήσεις αυτές και τις εξετάζω προσεκτικά. Κοιτάζουμε και τη νομοθεσία που υπάρχει σε άλλες χώρες” δήλωσε η υπουργός. Η απαγόρευση του καπνίσματος στα ΙΧ ισχύει ήδη σε πολλές χώρες με ορισμένες ωστόσο προϋποθέσεις: στην Αυστραλία, για παράδειγμα, απαγορεύεται το κάπνισμα στο αυτοκίνητο όταν σε αυτό βρίσκονται παιδιά κάτω των 16 ετών. Το ίδιο συμβαίνει και στον Καναδά, την Κύπρο, τη Νότια Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και βεβαίως και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη Φινλανδία υπάρχει πρόνοια για νόμο που απαγορεύει το κάπνισμα στα ΙΧ, όπως και στην Ιρλανδία. Στην Ιταλία υπάρχουν ήδη θεσμοθετημένα πρόστιμα για τους καπνιστές οδηγούς ΙΧ όταν σε αυτά βρίσκονται παιδιά: 250€ πρόστιμο στον οδηγό και αφαίρεση 5 μονάδων από το point system. Στο Ισραήλ συζητείται αυτές τις ημέρες στην Κνεσέτ νομοσχέδιο για την απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα όταν σε αυτά βρίσκονται παιδιά. Στην Ταϊβάν απαγορεύεται το κάπνισμα και στους αυτοκινητιστές, αλλά και στους μοτοσικλετιστές ακόμα και στον δρόμο.

Read More

And More