Τηλεοπτικά, βρετανικά βραβεία… Τι εκπλήξεις μας ετοιμάζουν;

Εκπλήξεις επιφύλασσαν οι υποψηφιότητες των βρετανικών βραβείων Bafta. Ο Ματ Σμιθ, ο ηθοποιός που υποδύεται τον θρυλικό «Doctor Who» στην ομώνυμη σειρά, είναι ο πρώτος ηθοποιός από τους συνολικά επτά που έχουν ερμηνεύσει τον ρόλο που είναι υποψήφιος για βραβείο. Βέβαια στην κατηγορία επιστημονικής φαντασίας (sci-fi) τις υποψηφιότητες σάρωσε η σειρά «Misfits».

Με τέσσερις υποψηφιότητες, μεταξύ των οποίων «Καλύτερης δραματικής σειράς», «Α’ ανδρικού ρόλου» και «Β’ γυναικείου ρόλου», η σειρά οδηγεί την κούρσα των βραβείων αφήνοντας πίσω της τις σειρές «Σέρλοκ» του BBC1, «Any human heart» του Channel4 και το δράμα «The road to coronation street» του BBC4. Ακόμα μια χρονιά το κραταιό BBC συγκέντρωσε τις περισσότερες υποψηφιότητες, όπως και οι ηθοποιοί των σειρών του. Ο ηθοποιός Στιβ Κούγκαν είναι για πρώτη φορά υποψήφιος από το 2003 για βραβείο Bafta, ενώ η δημοφιλής κωμικός Μιράντα Χαρτ είναι επίσης υποψήφια.

Η δραματική σειρά «Mad Men», που σαρώνει βραβεία και τηλεθεάσεις παγκοσμίως και έχει ήδη αποσπάσει τα προηγούμενα χρόνια δύο βραβεία, είναι και φέτος υποψήφια στην κατηγορία «Καλύτερο διεθνές πρόγραμμα» και θα έρθει αντιμέτωπη με τα άλλα «μεγαθήρια», όπως το μιούζικαλ «Glee» που σαρώνει, το δανέζικο δράμα «The killing» και την υπερπαραγωγή του Μάρτιν Σκορσέζε «Boardwalk empire».

Στην κατηγορία των ψυχαγωγικών προγραμμάτων υποψήφιο είναι το «X Factor», το οποίο κέρδισε το αντίπαλο «Britain’s got talent» του Σάιμον Κόουελ, το οποίο δεν κατάφερε να αποσπάσει υποψηφιότητα.

Το τάλεντ σόου έχει να ανταγωνιστεί το σόου «The Graham Norton Show» και «Have I got news for you», παραγωγής BBC και τα δύο, ενώ το δεύτερο είναι η ενδέκατη φορά που είναι υποψήφιο για βραβείο.

Η σειρά-φαινόμενο που παίζεται για περισσότερα από πενήντα χρόνια και συνεχίζει αμείωτα να συναρπάζει τους τηλεθεατές, ο παράξενος «Doctor Who» του BBC, παρότι έχει κερδίσει πολλάκις βραβείο Bafta, είναι η πρώτη φορά που ο πρωταγωνιστής είναι υποψήφιος. Συνυποψήφιοι είναι ο Μπένετικτ Κούμπερμπατς από το «Σέρλοκ», ο Τζιμ Μπρόντμπεντ και ο Ντάνιελ Ρίγκμπι από το «Ερικ και Ερνι».

Για τον Α’ γυναικείο ρόλο υποψήφιες είναι οι Αννα Μάξουελ Μάτιν, Νάταλι Πρες, Τζουλιέτ Στίβενσον και Βίκι ΜακΚλούρ, όλες για σειρές του BBC.

Ανάμεσα στις υποψηφιότητες υπάρχει και μία διάκριση που στο μέλλον θα είναι κανόνας και όχι εξαίρεση. Για πρώτη φορά πηγαίνει υποψηφιότητα για τρισδιάστατο (3D) πρόγραμμα και πρόκειται για το κανάλι Sky και το «Flying Monsters 3D».

Τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 22 Μαΐου στο Grosvernor House Hotel στο Λονδίνο και θα τα παρουσιάσει ο Γκράχαμ Νόρτον, ο οποίος είναι υποψήφιος για την κατηγορία «Καλύτερος ανκορμαν».

Read More

And More