TLIFE ρεπορτάζ: Το ελληνικό παντοπωλείο που κατέκτησε το Λονδίνο

Ένα hot spot στην καρδιά του Λονδίνου με άρωμα ή ακόμα καλύτερα γεύση Ελλάδας! Τρεις φίλοι από τη Θεσσαλονίκη κατάφεραν με έναν έξυπνο τρόπο, σε μία περίοδο που η χώρα μας δέχεται σκληρή κριτική, να την διαφημίσουν! Στην οδό Store Street, δίπλα από το Βρετανικό Μουσείο, οι Νίκος και Γιώργος Νυφούδης μαζί με τον Ηλία Κουλακιώτη δημιούργησαν το παντοπωλείο «Τhe Life Goddess» a.k.a.η Θεά της Ζωής που λειτουργεί και ως εστιατόριο.

/

Με σήμα κατατεθέν την κατσίκα Αμάλθεια κάνουν γνωστή, στους επιλεκτικούς Βρετανούς, την Ελληνική κουζίνα με εκλεκτά προϊόντα από όλη την πατρίδα μας. Λάδι από τη Λακωνία, αλλαντικά από το Μεσολόγγι, μέλι από το Ζάλογγο, τυριά από το Μέτσοβο, μαρμελάδα από τη Λάρισα αλλά και τόνο Αλοννήσου. Μέχρι και κουλούρι Θεσσαλονίκης!
Το TLG προέκυψε περισσότερο από μεράκι παρά από επαγγελματική διαστροφή. Ήταν περισσότερο ένα συναίσθημα που έγινε έμπνευση και από εκεί φαγητό για να ταΐσει τους πεινασμένους, για ελληνικές γεύσεις, ανθρώπους του Λονδίνου”, εξηγεί στο TLIFE o Νίκος Νυφούδης, ένας εκ των τριών ιδιοκτητών.

«Η ιδέα μας ήρθε όταν φοιτητές τότε εδώ μαζευόμασταν σε όποιο σπίτι είχε τα περισσότερα καλούδια και τις πιο ελληνικές μυρωδιές, που ήταν συνήθως το δικό μας. Η ελληνική φύση μας δίνει του κόσμου τα καλύτερα και εμείς θελήσαμε να τα ταξιδέψουμε στην πιο αληθινή πόλη του κόσμου, το Λονδίνο, εδώ που όλα μπορούν να γίνουν», συνέχισε για το πώς προέκυψε η επιχείρησή τους.

/

Φυσικά, θέλαμε να μάθουμε πολλά ακόμα από εκείνον καθώς υπάρχει στα σκαριά και δεύτερο TLG σε μία ακόμη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα! Ο Νίκος μας μίλησε με μεγάλο ενθουσιασμό για την επιχείρησή τους αλλά και το πώς ο ίδιος καταφέρνει να συνδυάσει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις στην Αγγλία με αυτές στην Ελλάδα και κυρίως με τις οικογενειακές υποχρεώσεις του εδώ. Η σύζυγός του είναι η γνωστή δημοσιογράφος Χριστίνα Κανατάκη και πρόσφατα απέκτησαν και μία κορούλα!

Το παντοπωλείο σας έχει σήμα κατατεθέν την κατσίκα. Γιατί;
Δεν είναι κατσίκα! Είναι η Αμάλθεια, η θεά της αφθονίας που με μορφή κατσίκας τάιζε τον πατέρα των Θεών Δία, για να τον μεγαλώσει και να μπορέσει να τους επιβληθεί. Έτσι θέλουμε κι εμείς η δική μας Αμάλθεια να προσφέρει απλόχερα σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου, που επιλέξανε το Λονδίνο για να ζήσουν, τα καλύτερα της Ελλάδας. Και το κάνουμε!

Τι προϊόντα μπορεί να βρει κάποιος στο The life goddess
Του κόσμου τα καλά! Από γραβιέρα Κρήτης, μέχρι Μαστίχα Χίου, από γλυκά της Μακεδονίας μέχρι προσούτο Ευρυτανίας, από ελιές Χαλκιδικής μέχρι γραβιέρα Νάξου. Μουστάρδες, μαρμελάδες, όσπρια, λάδια, ξίδια, μέλι, ρύζια, πίτες και τόσα άλλα πολλά. Κι ας μην ξεχνάμε τα φρεσκομαγειρεμένα φαγητά μας και.. κουλούρι Θεσσαλονίκης!

/

Υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση από τους ξένους ή από Έλληνες του εξωτερικού;
Υπάρχει ανταπόκριση και από τους δύο. Τις καθημερινές μπορείς να ακούσεις του κόσμου τις γλώσσες ενώ το Σαββατοκύριακο μαζεύονται οι Έλληνες και Κύπριοι που χαλαρώνουν με το φρεσκοψημένο ελληνικό καφέ μας και ψωνίζουν τις προμήθειες της εβδομάδας.

Είναι ασφαλώς πιο εύκολο να είστε τρεις γιατί μοιράζονται οι αρμοδιότητες. Προκύπτουν όμως και δυσκολίες στην λήψη αποφάσεων;
Όταν η συνεργασία ζυμώνεται και τα μυαλά ανοίγουν όλα μπορούν να γίνουν όπως πρέπει. Όχι πως δεν τσακωνόμαστε, το αντίθετο. Αλλά όταν κλειδώνει η πόρτα και με ένα ποτήρι κρασί συζητάμε τα της ημέρας, οι καρδιές ανοίγουν και μαζί σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα, την επόμενη κίνηση.

/

Ανοίγεται και δεύτερο κατάστημα. Υπάρχουν σχέδια για επέκταση και σε άλλες χώρες;
Αν όλα πάνε καλά το δεύτερο TLG θα βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Βέλγιο. Πιστεύουμε πως μπορεί να γίνει ένα Life Goddess σε κάθε μεγάλη πόλη, ένα παράθυρο ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας όπου θα μπορείς να βρεις πρώτες ύλες, να δοκιμάσεις το τελικό προϊόν και να μάθεις πώς να το μαγειρεύεις. Γευσιγνωσίες, παιχνίδια και τέχνη όλα σε ένα συνοθύλευμα γαστριμαργικής δημιουργικότητας!

Σε μία τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο για την χώρα εσείς επενδύετε στο εξωτερικό. Δεν φοβάστε σχόλια του τύπου ότι εγκαταλείπετε τη χώρα σας;
Το αντίθετο! Το TLG κάνει αυτό που έπρεπε να γίνει χρόνια πριν. Μαζέψαμε μερικά από τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα και τα ταξιδέψαμε στην καρδιά του Λονδίνου. Δώσαμε σε δουλειά σε ανθρώπους που δημιουργούν για τη χώρα μας προϊόντα μοναδικά! Το κατάστημα από τα έπιπλα μέχρι τα ψυγεία φτιάχτηκαν από την Ελλάδα ενώ και στην καταστασκευή του εργάστηκαν έλληνες. Συμφωνείτε τώρα;

Πόσο δύσκολο είναι η ζωή σου να μοιράζεται ανάμεσα σε Ελλάδα και Λονδίνο αυτή τη στιγμή;
Είναι δύσκολη, αλλά η αγάπη των δικών μας ανθρώπων (και το skype) σε κάνουν να μένεις πιστός στο σκοπό σου και να κάνεις αυτό που ξέρεις καλύτερα. Το να επικοινωνούμε τη χώρα μας και να ταξιδεύουμε τις γεύσεις της είναι για εμάς ανεπανάληπτα συναισθήματα και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι όσοι μας αγαπούν. Και ελπίζω πως θα δικαιωθούμε!

Το να μείνεις μόνιμα με την οικογένειά σου έξω δεν θα ήταν πιο εύκολο; Το έχεις σκεφτεί;
Είναι αλήθεια πως το έχουμε σκεφτεί αλλά η αγάπη μου για τον τόπο μου και την τοπική αυτοδιοίκηση που υπηρετώ εδώ και χρόνια μέσα από διάφορα πόστα –σήμερα είμαι επικεφαλής της αξ. Αντιπολίτευσης του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη- μαζί με την αγάπη της γυναίκας μου για την δημοσιογραφία το κάνουν πολύ δύσκολο. Άλλωστε ευελπιστώ πως πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν πολλά μικρά κατσικάκια σε διάφορες πόλεις και θα πρέπει να ταξιδεύουμε παντού – και φυσικά να γυρνάμε στην δική μας Ιθάκη την Ελλάδα, από όπου θα αντλούμε εμπνεύσεις, γεύσεις και προϊόντα για να τα ταξιδεύουμε πάλι πίσω. And so the story goes..

Read More

And More