TLIFE ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βρήκαμε για σένα τα πιο οικονομικά σχολικά είδη!

Δεν σου είπα εξ’ αρχής, ότι θα πάρουμε μόνο τα απαραίτητα;” Μια μητέρα φώναξε στην κορούλα της -σίγουρα με μισή καρδιά- την ώρα που μπαίναμε σε γνωστό εμπορικό κέντρο για να κάνουμε το ρεπορτάζ…

Λίγες ώρες μετά, κι αφού επισκεφθήκαμε βιβλιοπωλεία σε διάφορες περιοχές της Αττικής, καταστήματα παιχνιδιών και σούπερ μάρκετ -γνωστών αλυσίδων- συγκεντρώσαμε τις τιμές πολλών προϊόντων, βασικών για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο Σεπτέμβρης μπήκε για τα καλά και σήμερα άνοιξαν τα σχολεία. Μπορεί τα πράγματα να είναι λιγάκι απογοητευτικά, λόγω της έλλειψης βιβλίων, αλλά αργά ή γρήγορα οι περισσότερες μαμάδες θα αναγκαστούν να αγοράσουν -τουλάχιστον- τα απαραίτητα για τα παιδάκια τους.

Δεδομένου του γρήγορου ρυθμού ζωής και της έλλειψης χρόνου, εξαιτίας των οποίων είναι πιθανό να μην προλάβετε να κάνετε την απαραίτητη έρευνα αγοράς, το TLIFE έψαξε και βρήκε για εσάς τις καλύτερες τιμές των σχολικών προιόντων που θα χρειαστεί το παιδί σας, για να μην του λείψει τίποτα τη νέα χρονιά!

Επιπλέον, μιλήσαμε με μια μητέρα, παιδιών που πηγαίνουν σχολείο, κι η οποία ανήκει στη μεσαία τάξη.

Βρήκαμε λοιπόν, στο δρόμο την κυρία Χρυσούλα Ρίζου, ιδιωτική υπάλληλο και μητέρα ενός αγοριού 8 ετών που πηγαίνει τώρα τρίτη δημοτικού και ενός κοριτσιού 6 ετών που πηγαίνει πρώτη, η οποία μας είπε χαρακτηριστικά, σχετικά με τις φετινές της αγορές και την οικονομία που κάνει λόγω κρίσης:

Είμαι πολύ πιο συγκρατημένη σε σχέση με άλλες χρονιές! Αρχικά να σας αναφέρω πως, όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται, φέτος έγραψα τα παιδιά σε ιδιωτικό σχολείο, γιατί κάθισα και τα υπολόγισα… Λόγω του επαγγέλματος που ασκώ και των πολλών ωρών που εγώ κι ο άντρας μου λείπουμε από το σπίτι, τα παιδιά αναγκαστικά τα πρόσεχε γυναίκα που είχαμε προσλάβει. Και έτσι, έφευγαν πολλά λεφτά κάθε μήνα.

Τώρα, ξέρω ότι τα παιδιά θα έχουν το φαγητό τους στο σχολείο, θα τα πάρει το πρωί το σχολικό, εγώ θα φύγω για δουλειά και εκείνα θα επιστρέψουν στο σπίτι γύρω στις 5, που θα έχει γυρίσει ο σύζυγός μου.

Λίγο πολύ είναι συγκεκριμένα αυτά που παίρνουμε για το σχολείο. Προτιμώ να αγοράζω τα σχολικά τους είδη από βιβλιοπωλεία, γιατί έτσι στηρίζω την αγορά, που περνάει κρίση, κι όχι τις αλυσίδες.

Το κάνω συνειδητά, γιατί γνωρίζω καλά πως αισθάνεται και τι περνάει ο Έλληνας, που το μικρομάγαζό του πάει για κλείσιμο. Μπορεί να μου κοστίζει αυτή η τακτική 10 ευρώ παραπάνω, αλλά ξέρω ότι βοηθώ την αγορά με τον δικό μου τρόπο.

Τα σχολικά βιβλία τους, λόγω του ότι είναι ιδωτικό σχολείο, θα τα αγοράσουμε και κοστίζουν περίπου 100 ευρώ και των δύο. Αλλά έτσι κι αλλιώς και σε δημόσιο να πηγαίνει κάποιο παιδί σήμερα, θα αναγκαστεί να τα πληρώσει εδώ που φτάσαμε. Ο μικρός φέτος αγόρασε τσάντα, αν και είχε αγοράσει και πέρσι.

Την αγόρασα 30 ευρώ μέσω internet, συμπεριλαμαβομένων των εξόδων αποστολής, κι είναι αυθεντική της Barcelona – ο μικρός λατρεύει τη συγκεκριμένη ομάδα.

Ήταν σχετικά φθηνή και το παιδί ήθελε να την αποκτήσει εδώ και πολύ καιρό. Η μικρή κράτησε την περσινή -που είναι σε άριστη κατάσταση και αρκετά καλή σε χωρητικότητα για παιδί πρώτης δημοτικού. Οι τιμές μπορεί πάνω κάτω να είναι ίδιες με την περσινή χρονιά, αλλά τα πράγματα έχουν δυσκολέψει.

Το παιδί πάντα ζητά το κάτι παραπάνω, πλέον όμως αρνούμαι να αγοράσω κάποια από αυτά. Μια γόμα περιττή θα την αγοράσω, αλλά όχι μια δεύτερη κασετίνα. Κατάλαβα την ανάγκη και την επιθυμία της κόρης μου να αγοράσει ένα μολύβι που από πάνω έχει ένα μικρό στρασάκι, σαν σβαρόφσκι, αλλά της πήρα ένα για να το έχει στο σπίτι -που θα της χρησίμευε και θα το ευχαριστιόταν κιόλας- όχι είκοσι.

Πιέζομαι υπερβολικά πολύ, οικονομικά! Γιατί μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο τα σχολικά είδη, είναι και τα ξενόγλωσσα. Τα παιδιά μεγαλώνουν, βρίσκονται σε ηλικία που αναπτύσσονται… Θέλουν και την καινούργια τους φόρμα και τα καινούργια αθλητικά…

Δεν θέλω να τους χαλάω τα χατίρια, αλλά κάποιες φορές και τα παιδιά ζητάνε ”παρανοϊκά” πράγματα. Αν και σιγά σιγά, αρχίζουν να καταλαβαίνουν, κυρίως ο μεγάλος, ότι είναι δύσκολα τα πράγματα κι οι μέρες που διανύουμε. Καταλαβαίνουν τι γίνεται γύρω τους, γιατί μιλάμε στο σπίτι για τα οικονομικά, γίνονται κι εκείνα πιο συγκρατημένα σταδιακά. Πλέον, αγοράζουμε αυτά που πρέπει! Κάνουμε εκλογικευμένες αγορές.

Αν κάτι που είναι σε προσφορά με ικανοποιεί και σε ποιότητα, θα το αγοράσω. Αλλιώς όχι. Δεν έχει νόημα να πάρω κάτι που είναι σε προσφορά κι επειδή αυτό χαλάει εύκολα να πρέπει να αγοράσω άλλα πόσα… κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Παίρνω ένα από τα καλά και στη συνέχεια το επόμενο.

Όταν τα παιδιά έχουν ”τραβηγμένες” απαιτήσεις, λέω ”όχι” και δεν με στεναχωρεί αυτό, γιατί έχει να κάνει με την διαπαιδαγώγησή τους. Καταλαβαίνω τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, αλλά δεν έχω λεφτά. Δεν μπορώ να τους τα αγοράσω όλα. Με δυσκολία αγοράσαμε τα απαραίτητα. Κι έχουμε ακόμα να πάρουμε άλλα τόσα. Με πονάει όταν αρνούμαι να τους αγοράσω κάτι που το θέλουν πολύ και δεν έχουν κάτι παρόμοιο, στεναχωριέμαι. Είναι άσχημο να σου λέει το παιδί σου ότι η τάδε μαμά το αγόρασε στο παιδί της κι εσύ όχι. Δεν μπορώ όμως, να κάνω αλλιώς.”.

Δείτε τον αναλυτικό μας πίνακα, με τις τιμές των βασικών σχολικών ειδών που συγκεντρώσαμε από κατάστημα παιχνιδιών, σούπερ μάρκετ, ένα βιβλιοπωλείο στα δυτικά προάστια κι ένα στα βόρεια:

Αξίζει να σημειωθεί πως, ανάμεσα σε όλες τις προσφορές που εντοπίσαμε, υπάρχουν κι οι εξής σε γνωστό κατάστημα παιχνιδιών, στο οποίο μάλιστα, όσο μικρή αγορά κι αν κάνεις σου δίνει δώρο μία γομά και μία ξύστρα:

Πακετάκι με διαβήτη και χάρακες (ορθογώνιο και ισοσκελές τρίγωνο, μοιρογνωμόνιο κ.ο.κ.): 2 ευρώ

Μολύβια (7 τεμάχια) με ξύστρα μεταλλική και γόμα: 0,50 ευρώ (και σε βιβλιοπωλεία)

Ξύστρα κουτάκι (μεγάλο μέγεθος) : από 0,50 – 3 ευρώ (και σε βιβλιοπωλεία)

Μπλάνκο (3 τεμάχια + 1 δώρο) : από 1,50 – 3 ευρώ

Γόμες (6 τεμάχια) : 0,50 – 1,50 ευρώ

Μολύβια (12 τεμάχια) : 1 ευρώ

Τετράδια 40 φύλλων με χαρούμενα σχέδια : 0,50 – 1 ευρώ

Στυλό – 10 τεμάχια : 1,50 ευρώ

Στυλό – 4 μπλε, 1 κόκκινο, 1 πράσινο: 0,50 ευρώ

Στα σούπερ μάρκετ, τα τετράδια έχουν διαφορά δέκα με είκοσι λεπτά (φθηνότερα) από τα καταστήματα παιχνιδιών και τα βιβλιοπωλειά -όχι όμως, εξίσου καλή ποιότητα με τα δεύτερα-
στυλό (4 τεμάχια) από 0,20 – 1 ευρώ -μικρή ποικιλία και τετράδια με σπυράλ είναι ακριβότερα από εκείνα που έχουν τα παιχνιδάδικα.

Συμπερασματικά:
Mια τσάντα για παιδί δημοτικού με τα απαραίτητα θα σας κοστίσει ΠΕΡΙΠΟΥ:
Τσάντα: 20 ευρώ
5 τετράδια μπλε (κλασικά): 5 ευρώ
6 μολύβια: 1 ευρώ
Μαρκαδόροι: 2 ευρώ
Ξύστρα: 0,50 ευρώ
Γόμα: 0,40 ευρώ
Κασετίνα: 5 ευρώ
Χάρακες: 2 ευρώ
Μπλοκ ζωγραφικής: 2 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ: 37,90 ευρώ

Για παιδί γυμνασίου/λυκείου:
Τσάντα: 35 ευρώ
10 τετράδια: 20 ευρώ
3 μολύβια: 0,50 ευρώ
10 στυλό: 2 ευρώ
(Mαρκαδόροι: 2 ευρώ)
Μπλάνκο: 2 ευρώ
Kασετίνα: 5 ευρώ
Χάρακες: 2 ευρώ
Διαβήτη: 2 ευρώ
Μπλοκ: 4 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ: 74,50 ευρώ

Ντοσιέ

Τετράδια 50 φύλλων με κάλυμμα

Τσάντες φροντιστηρίου

Μολυβοθήκες

Σχολικές ετικέτες

Μαρκαδοράκια

Ελπίζουμε να βοηθήσαμε! Η αγορά σχολικών ειδών είναι κάτι αναπόφευκτο, οπότε… βάλτε το χέρι στην τσέπη σας, όσο βαθιά μπορείτε, χαλαρώστε κι απολαύστε το, γιατί και τα παιδάκια αυτό θέλουν!

Καλή σχολική χρονιά!

Read More

And More