Το Φεστιβάλ των Καννών σε αριθμούς!

Αντίστροφα μετρούν στη Γαλλία για το 70o Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών που θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 28 Μαΐου με οικοδέσποινα την Monica Bellucci. Πριν ξεκινήσει όμως, το φεστιβάλ, σίγουρα πρέπει να γνωρίζεις μερικά από τα μαγικά νούμερα της διοργάνωσης, αλλά και ποιες είναι οι ταινίες που διεκδικούν το Χρυσό Φοίνικα.

60 ταινίες από 36 χώρες επιλέχθηκαν για το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα από τις 1.930 που προτείνονται στο μεγαλύτερο παγκόσμιο φεστιβάλ κινηματογράφου, αν υπολογίσει κανείς τα έργα που παρουσιάζονται εκτός διαγωνισμού, σε “μεταμεσονύκτιες προβολές”, σε “ειδικές προβολές”, σε “προβολές τιμής ένεκεν”, σε “προβολές παιδικών ταινιών”, σε “εικονική πραγματικότητα” και στην κατηγορία “εκδηλώσεις της 70ης επετείου”. Ο αριθμός των ταινιών που προτείνονταν το 2016 ήταν ήταν 1.869.

Στο σύνολο αυτό, 19 ταινίες μεγάλου μήκους μετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα και 18 στο τμήμα “Ένα κάποιο βλέμμα”. Στις 19 ταινίες που διαγωνίζονται για τον Χρυσό Φοίνικα, τέσσερις υπογράφονται από αμερικανούς σκηνοθέτες (Σοφία Κόπολα, Τοντ Χέινς, Νόα Μπάουμαχ, Μπένι και Τζος Σάφντι) Υπάρχουν επίσης τέσσερις γάλλοι σκηνοθέτες (Μισέλ Χαζαναβισιούς, Φρανσουά Οζόν, Ζακ Ντοϊλόν, Ρομπέν Καμπιλό), δύο Νοτιοκορεάτες (Μπονγκ Τζουν-χο, Χονγκ Σανγ-σου) ένας Αυστριακός (Μίχαελ Χάνεκε), μια Βρετανίδα (Λιν Ράμσεϊ), ένας Γερμανός τουρκικής καταγωγής ( Φατίχ Ακίν), ένας Έλληνας (Γιώργος Λάνθιμος), ένας Ούγγρος (Κορνέλ Μουντρούτσο), μια Γιαπωνέζα (Ναόμι Καβάσε), ένας Ρώσος (Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ) ένας Σουηδός Ρούμπεν Οστλουντ, ένας Ουκρανός (Σεργκέι Λοζνίτσα).

Τρεις σκηνοθέτριες διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα, όπως και πέρυσι: η Αμερικανίδα Σοφία Κόπολα, η Βρετανίδα Λιν Ράμσεϊ, η Γιαπωνέζα Ναόμι Καβάσε. Ένας σκηνοθέτης μπορεί να γίνει ο πρώτος που θα έχει τιμηθεί με τρεις Χρυσούς Φοίνικες στην ιστορία του φεστιβάλ: ο Μίχαελ Χάνεκε βραβεύτηκε για τις ταινίες “Η λευκή κορδέλα”, το 2009 και “Αγάπη” το 2012. Η επιλογή έχει 11 πρώτες ταινίες, έναντι 9 το 2016 και 7 το 2015.

Περίπου 45.000 επαγγελματίες είναι διαπιστευμένοι στις Κάννες φέτος, από τους οποίους σχεδόν 4.500 είναι δημοσιογράφοι. Πριν από 20 χρόνια, ο αριθμός των διαπιστευμένων ήταν 20.000. Ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία σχεδόν τα μισά προέρχονται από δημόσιους πόρους μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, της Πόλης των Καννών και άλλων εδαφικών συλλογικοτήτων (το περιφερειακό Συμβούλιο της Προβηγκίας-‘Αλπεων-Κυανής Ακτής και το γενικό Συμβούλιο της Αλπ Μαριτίμ).

Όσον αφορά την ασφάλεια, 300 επιβλητικές ζαρντινιέρες γεμάτες λουλούδια θα υπάρχουν σε όλα τα πιο ευαίσθητα σημεία, όπως η Κρουαζέτ, ώστε να αποτραπεί τυχόν παρείσφρηση οχήματος για πραγματοποίηση επίθεσης.

80 “άγρυπνοι πολίτες” θα υπάρχουν διάσπαρτοι στις εγκαταστάσεις του φεστιβάλ έχοντας ως αποστολή να είναι τα μάτια και τα αυτιά της αστυνομίας σε μια καθορισμένη περίμετρο, λειτουργώντας συμπληρωματικά στα μέτρα ασφαλείας που θα περιλαμβάνουν 550 κάμερες παρακολούθησης.

Συνολικά, “περισσότερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα αναπτυχθούν, περισσότερα υλικά μέσα θα χρησιμοποιηθούν, περισσότεροι θα είναι οι άνδρες εξοπλισμένοι με τουφέκια έτοιμοι να επέμβουν, ενώ θα επιδειχθεί προσοχή στην κυβερνοασφάλεια”, σύμφωνα με αξιωματούχο της εθνικής αστυνομίας. Ωστόσο, ο αριθμός της δύναμης ασφαλείας παραμένει μυστικός.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Read More

And More