Το χρησιμοποιημένο οικιακό λάδι τώρα γίνεται…«πράσινο»

Η Πράσινο Λάδι διευρύνει τα σημεία συλλογής οικιακών τηγανελαίων αξιοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυο των πρατηρίων AVIN και Shell.

Το λάδι είναι κομμάτι της Ελλάδας, της παράδοσης του πληθυσμού της, της καθημερινότητάς του. Είναι ένα από τα προϊόντα που καθιστά την Ελλάδα ξακουστή ανά τον κόσμο, που την κάνει μοναδική! Γι’ αυτό και δεν εντυπωσιάζει κανέναν ο αριθμός 45.000 τόνοι μαγειρικού λαδιού προερχόμενα από τα ελληνικά νοικοκυριά. Προσθέτοντας και το μαγειρικό λάδι που παράγεται από τον τομέα HoReCa, το παραπάνω νούμερο διπλασιάζεται.

Κι όταν λέμε μαγειρικό λάδι, ξέρουμε όλοι μας ότι πρόκειται για όλα τα βρώσιμα έλαια που χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα ή τηγάνισμα όπως το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Λίγοι, όμως, ξέρουν πως το χρησιμοποιημένο, μετά το μαγείρεμα, λάδι, ακόμα και το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, το αραβοσιτέλαιο, το βαμβακέλαιο, το φοινικέλαιο, το πυρηνέλαιο αλλά και τα παλιά ταγκισμένα λάδια, δεν πάνε χαμένα και μπορούν να ανακυκλωθούν!

Η εταιρεία Πράσινο Λάδι αξιοποιεί τα απόβλητα αυτά για την παραγωγή ενέργειας και νέων καυσίμων, φιλικότερων προς το περιβάλλον, με καινοτομία και τεχνική αρτιότητα.

Το πόσο ρυπογόνο είναι το χρησιμοποιημένο οικιακό λάδι για το περιβάλλον ίσως οι περισσότεροι να το έχουμε ακούσει. Πράγματι, με την απόρριψη στις αποχετεύσεις ή στα σκουπίδια, τα λάδια καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα αλλά και στις θάλασσές μας προκαλώντας τεράστια ζημιά τόσο στην ποιότητα των αντλούμενων νερών, όσο και στην υδρόβια χλωρίδα και πανίδα. Ενώ ταυτόχρονα, επιβαρύνουν και το σύστημα αποχετεύσεων αφού προσκολλώνται στα τοιχώματα των σωληνώσεων και δημιουργούν αποφράξεις.

Η εταιρεία Πράσινο Λάδι, λοιπόν, ενώνει τις δυνάμεις της με την AVIN & Coral -πρατήρια με το σήμα Shell- κάνοντας την ανακύκλωση χρησιμοποιημένου λαδιού πιο εύκολη και προσβάσιμη από ποτέ αφού δημιουργεί επιπλέον σημεία συλλογής σε 32 πρατήρια AVIN & Shell. Έτσι, θα δίνεται σε όλους μας η δυνατότητα ανακύκλωσης του χρησιμοποιημένου οικιακού μας λαδιού, εύκολα και γρήγορα, ακολουθώντας την πιο απλή διαδικασία και μόλις 3 βήματα:
1. Μετά το τηγάνισμα αφήνουμε το λάδι να κρυώσει. 
2. Δεν το πετάμε αλλά το συλλέγουμε σε μπουκάλια 1,5L.  
3. Τοποθετούμε τα μπουκάλια σε σημεία συλλογής της εταιρείας «Πράσινο Λάδι». 


Πιλοτικά 10 πρατήρια AVIN και 22 πρατήρια Shell διαθέτουν τους ειδικούς κάδους με σήμανση της «Πράσινο Λάδι» ενώ μελλοντικά στόχος είναι να εξαπλωθούν στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου των εμπορικών εταιρειών AVIN & Shell.

Από το τηγανέλαιο, λοιπόν, που συλλέγεται ήδη και θα συλλέγεται και από τα πρατήρια υγρών καυσίμων, η εταιρεία αξιοποιεί ετησίως περίπου 25,000 τόνους απόβλητων ελαίων, τους οποίους ανακυκλώνει με δυνατότητα για την παραγωγή εναλλακτικού καυσίμου με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Αυτό είναι το βιοντίζελ. Ένα βιοκαύσιμο! Δηλαδή ένα καύσιμο που προέρχεται από βιολογικές ύλες και είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αφού παράγει 88% λιγότερα αέρια θερμοκηπίου σε σχέση με το ορυκτό ντίζελ. Το βιοντίζελ είναι κατάλληλο για την κίνηση οχημάτων ενώ δεν ανταγωνίζεται την τροφική αλυσίδα και, παράλληλα, μειώνει και την εξάρτηση της χώρας μας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Έτσι, λοιπόν, μπορούμε κι εμείς να κάνουμε ένα σπουδαίο βήμα προς ένα πιο πράσινο αύριο. Ένα βήμα πιο κοντά στην πράσινη ενέργεια με τη βοήθεια των επιλεγμένων σημείων της «Πράσινο Λάδι» αλλά και των 10 πρατηρίων AVIN και 22 της Shell. Στόχος, άλλωστε, παραμένει πάντοτε η διασφάλιση, όχι μονάχα της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, αλλά και η επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού της.