Βασιλιάς Κάρολος: Σήμερα η τελετή στέψης στο Λονδίνο! Οι προετοιμασίες, οι προσκεκλημένοι και τα μέτρα ασφαλείας

Μετά από μήνες προετοιμασιών η μεγάλη ημέρα έφτασε! Ο Κάρολος θα στεφθεί σήμερα Σάββατο 6 Μαΐου βασιλιάς και όλα τα βλέμματα παγκοσμίως είναι στραμμένα στην Μεγάλη Βρετανία.

Ο βασιλιάς Κάρολος μετά από 50 χρόνια θα στεφθεί επιτέλους Μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, μετά τον θάνατο της μητέρας του Βασίλισσας Ελισάβετ.

Χιλιάδες άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στο Αβαείο του Ουέστμινστερ και στους γύρω δρόμους του κεντρικού Λονδίνου για να παρακολουθήσουν μια λαμπρή επίδειξη βρετανικής μεγαλοπρέπειας. Μέσα στο ναό θα βρίσκονται πάνω από 2.000 επίσημοι προσκεκλημένοι. Μεταξύ αυτών βασιλείς και αρχηγοί κρατών. 

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για την λαμπρή τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου

Ο βασιλιάς Κάρολος και η Βασίλισσα Καμίλα θα μεταφερθούν από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Αβαείο του Γουέστμινστερ με τη Diamond Jubilee State Coach, την πιο πρόσφατη προσθήκη της Βασιλικής Συλλογής.

Κατασκευασμένη στην Αυστραλία, η συγκεκριμένη άμαξα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2014, ενώ διαθέτει υδραυλική ανάρτηση, σύστημα θέρμανσης, φωτισμό, ηλεκτρικά παράθυρα και κλιματισμό.

Η πομπή θα διασχίσει την οδό The Mall μεταξύ του παλατιού και της πλατείας Τραφάλγκαρ με την άμαξα που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά η βασίλισσα Ελισάβετ το 2014, όταν πήγαινε στα εγκαίνια του κοινοβουλίου, και στη συνέχεια θα στρίψει στην οδό Whitehall, όπου βρίσκεται το πρωθυπουργικό γραφείο Νο 10.

Αφού περάσει το Whitehall, η πομπή θα φτάσει στην Πλατεία Κοινοβουλίου, όπου βρίσκονται ο καθεδρικός ναός του Γουέστμινιστερ και το βρετανικό κοινοβούλιο, και μετά από μια πορεία περίπου 2 χιλιομέτρων, ο βασιλιάς Κάρολος θα εισέλθει στον καθεδρικό ναό για να στεφθεί.

 

Ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Γουίλιαμ θα είναι εκείνος που μαζί με τους επισκόπους θα φορέσει το χιτώνα στον βασιλιά Κάρολο, ενώ στη συνέχεια θα γονατίσει μπροστά του και θα ορκιστεί πίστη στο νέο βασιλιά. Ενεργό ρόλο θα έχει και ο 9χρονος γιος του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ, George που θα είναι ακόλουθος τιμής στο πλευρό του νέου βασιλιά.

Ο πρίγκιπας Harry θα δώσει το παρών στην τελετή – χωρίς την Meghan Markle στο πλευρό του – ο οποίος θα καθίσει στα πίσω καθίσματα και δεν θα φοράει στολή, καθώς έχει παραιτηθεί από τα καθήκοντά του.

Στην παρέλαση μετά τη στέψη, ο βασιλιάς Κάρολος θα φορέσει το αυτοκρατορικό στέμμα που διακοσμήθηκε με 2.868 διαμάντια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια και 269 μαργαριτάρια το 1937 για τον παππού του Γεώργιο ΣΤ΄, και η βασίλισσα Καμίλα θα φορέσει το στέμμα της βασίλισσας Μαρίας που κατασκευάστηκε το 1911.

Όπως εκτιμάται η στέψη του Καρόλου αναμένεται να κοστίσει 110 εκατομμύρια ευρώ ποσό αρκετά μεγάλο παρά τον μικρό αριθμό καλεσμένων. Η βρετανική κυβέρνηση θα πληρώσει το κόστος της τελετής, χρησιμοποιώντας τα λεφτά των φορολογούμενων ελπίζοντας ότι θα αποζημιωθεί από την άφιξη των τουριστών.

Το «παρών» θα δώσουν νικητές βραβείων Νόμπελ, θρησκευτικοί εκπρόσωποι, αρχηγοί κρατών και υπουργοί Εξωτερικών και γαλαζοαίματοι. Στην στέψη θα είναι καλεσμένοι η Άννα – Μαρία, ο πρωτότοκος γιος τους Παύλος και η Μαρί Σαντάλ αλλά και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι διάσημοι που θα παρευρεθούν στην στέψη θα είναι ο David και η Victoria Beckham, Joanna Lumley, Stella McCartney, Rowan Atkinson, Bear Grylls. Επιπλέον, την τελετή Στέψης από κοντά θα την παρακολουθήσουν και 450 ήρωες COVID και βασικοί εργαζόμενοι στο Παλάτι.

Στη λίστα καλεσμένων μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται ο 13χρονος Max Woosey, ο οποίος κοιμόταν σε μια σκηνή στο σπίτι του για τρία χρόνια για να συγκεντρώσει χρήματα για τον ξενώνα της γιαγιάς του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και τον Manju Malhi, έναν επαγγελματία σεφ που πρόσφερε μαθήματα μαγειρικής από απόσταση κατά τη διάρκεια του lockdown.

Οι βρετανικές αρχές δεν επιτρέπουν στους καλεσμένους να κάνουν αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και έτσι κανένα από την πρώην βασιλική οικογένεια δεν μπορεί να κοινοποιήσει την παρουσία του στο Λονδίνο.

Όπως καταλαβαίνεις το Λονδίνο θα είναι «αστακός» για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας είναι προετοιμασμένες. Η βρετανική αστυνομία θα έχει 29.000 άνδρες στους δρόμους του Λονδίνου το Σάββατο 6 Μαΐου.

Το πρόγραμμα με ώρες Ελλάδος

8 π.μ. θα ανοίξουν οι χώροι για το κοινό κατά μήκος της διαδρομής που θα περάσει η πομπή ούτως ώστε οι πολίτες να έχουν την ευκαιρία να χαιρετίσουν το βασιλιά και τη σύζυγο του στην διαδρομή τους από το παλάτι του Μπάκιγχαμ μέχρι το Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

9:15 – 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11:00 Οι ιερείς, η χορωδία θα πάρουν την θέση τους μέσα στο Αβαείο.

11:30 – 12:45 Αρχηγοί κρατών, υπουργοί της κυβέρνησης, πρώην πρωθυπουργοί, βασιλείς άλλων κρατών και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα φτάσουν στο Αβαείο.

11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 Η πομπή με τον βασιλιά και την βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αβαείο.

12:53 π.μ. Ο βασιλιάς με τη βασιλική σύζυγο θα φτάσουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

1:00 Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό.

2:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά. Αμέσως θα ηχήσουν οι σάλπιγγες και στρατιωτικά αγήματα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα πυροβολούν στον αέρα χαιρετίζοντας τη στέψη του βασιλιά.

3:00 μ.μ. Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:33 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:15 Ο βασιλιάς, η βασιλική σύζυγος και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν κατακλύσει την περιοχή γύρω από το Μπάκιγχαμ, για να απολαύσουν κάθε λεπτό αυτής της ιστορικής στιγμής.

 

Φωτογραφίες: Reuters

Read More

And More