Χωρίς Σούνιο και Ακρόπολη η πανσέληνος του Αυγούστου!

Χωρίς Σούνιο και Ακρόπολη η πανσέληνος του Αυγούστου! | tlife.gr

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η αυγουστιάτικη πανσέληνος θα γίνει χωρίς την… Ακρόπολη και το Σούνιο. Και όλα αυτά για μερικά ευρώ!

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την αμοιβή των αρχαιοφυλάκων που αδυνατεί να εξασφαλίσει το ΥΠΠΟ. Από τη μια πλευρά, λοιπόν, η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων ζητά 100 εωρώ για τις υπερωρίες που θα κάνει την Τρίτη 24 Αυγούστου και από την άλλη, το Υπουργείο Πολιτισμού δίνει 20 ευρώ, ως αμοιβή για εργασία κατά επτά ώρες επιπλέον του καθορισμένου ωραρίου. Έτσι τα 40.000 ευρώ που εξασφάλισε το ΥΠΠΟ για τον εορτασμό δεν επαρκούν.
Η χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη με το σωματείο δεν απέδωσε. Αντιθέτως, ανέδειξε περισσότερο τη διάσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, έτσι ώστε το μεν υπουργείο να μιλά για “εκβιασμούς”, οι δε αρχαιοφύλακες να θεωρούν ότι επιχειρείται η εκμετάλλευσή τους. Γεγονός είναι ότι το βράδυ της Τρίτης 24 Αυγούστου το μνημείο-σύμβολο της χώρας θα παραμείνει κλειστό.
“Οπως είχε παγιωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια,η αμοιβή για κάθε εργαζόμενο τη βραδιά της Πανσελήνου ήταν 100 ευρώ. Αντ΄ αυτών εφέτος το υπουργείο στην αρχή μας ζήτησε να εργαστούμε εθελοντικά και ύστερα,όταν διαμαρτυρηθήκαμε, μας πρότεινε 20 ευρώ”, λέει στην εφημερίδα το “Βήμα” ο γενικός γραμματέας του σωματείου κ. Γ.Δημακάκος . “Οι αρχαιοφύλακες έχουν εργαστεί εθελοντικά στο παρελθόν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και το έκαναν για το καλό της πατρίδας μας. Υποχρεωτική εθελοντική εργασία δεν υπάρχει”, υπογραμμίζει.
Ωστόσο, για καταστρατήγηση των προβλεπόμενων από τον νόμο διαδικασιών πληρωμής των εργαζομένων και παραβίαση των αρχών της ισότητας στην αμοιβή τους μιλά από την πλευρά του το υπουργείο. “Οι εκπρόσωποι της ΠΕΥΦΑ απαίτησαν αμοιβή τριπλάσια της προβλεπόμενης, κάτι το οποίο είναι παράτυπο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το υπουργείο”, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Λύση τελικά δεν βρέθηκε και όπως όλα δείχνουν το μνημείο-σύμβολο της χώρας θα παραμείνει κλειστό το βράδυ της Τρίτης, αναγκάζοντας τους παραθεριστές αλλά και τους ντόποιους που θέλουν να θαυμάσουν την πιο όμορφη πανσέληνο του Αυγούστου να βρουν εναλλακτικό μέρος.

READ more