Χρήστος Χωμενίδης: Στο πλευρό του η κόρη του Νίκη και η σύντροφός του Γωγώ Μπρέμπου! [pics]

Το νέο του βιβλίο “Ο φοίνικας” παρουσίασε ο Χρήστος Χωμενίδης χθες το απόγευμα στα public Συντάγματος και στο πλευρό του βρέθηκαν φίλοι, αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και η οικογένειά του. Η σύντροφός του Γωγώ Μπρέμπου ήταν φυσικά στο πλευρό του και συμμετείχε και στην παρουσίαση του βιβλίου του, ενώ κοντά του βρέθηκε και η κόρη του Νίκη με την μητέρα της Αλεξάνδρα Κατσαρού.

Η μικρή Νίκη (που έχει και το όνομα της μητέρας του Χρήστου Χωμενίδη) ήρθε στη ζωή του συγγραφέα, λίγο μετά τις δύσκολες ώρες που πέρασε από το θάνατο του τριών μηνών γιου του σε ατύχημα στο μπάνιο. Ο Χρήστος Χωμενίδης πέρασε μια δύσκολη περίοδο το 2008, αλλά δύο χρόνια μετά γνώρισε την δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Κατσαρού και σεναριογράφο της κοινωνικής σειράς του Mega «Ηρωίδες» -υπογράφει σαν Αλεξάνδρα Κ.- και απέκτησαν μαζί την μικρή Νίκη. Οι δυο τους χώρισαν λίγα χρόνια αργότερα, αλλά παραμένουν καλοί φίλοι για χάρη της κόρης τους. Έτσι, η μικρή με την μαμά της βρέθηκαν μαζί στην παρουσίαση του βιβλίου και στήριξαν τον Χρήστο Χωμενίδη με χαμόγελα και θετική ενέργεια.

Γωγώ Μπρέμπου, Χρήστος Χωμενίδης

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Εμπνευσμένο από τον έρωτα της Εύας Πάλμερ και του Άγγελου Σικελιανού –όχι όμως βασισμένο πιστά στα αληθινά γεγονότα–, “Ο Φοίνικας” είναι ίσως το πιο φιλόδοξο έργο του Χωμενίδη.

Καλύπτει σαράντα σχεδόν χρόνια, από το 1890 έως το 1927. Κινείται από τα βοσκοτόπια της Πάρνηθας μέχρι τη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα κι από το «μαύρο 1897» ίσαμε τη μικρασιατική καταστροφή, τη μεσοπολεμική Αθήνα, το Πήλιο, τους Δελφούς… Ένα πλήθος ιστορικών προσώπων –ή μυθιστορηματικών αντανακλάσεών τους– παρελαύνουν στις σελίδες του.

Γωγώ Μπρέμπου, Χρήστος Χωμενίδης

Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Ιωάννη Μεταξά και τον Κωστή Παλαμά μέχρι τον Κώστα Καρυωτάκη, τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, τον Αλέξανδρο Ιόλα…

Κυρίως όμως “Ο Φοίνικας” δεν αφήνει ανέγγιχτο κανένα από τα μεγάλα, τα διαχρονικά ζητήματα. Η καταγωγή και η ταυτότητα του καθενός, ο έρωτας, η γονεϊκότητα, οι ολισθηρές στροφές του βίου, η πίστη και η προδοσία, η αγωνία για ένα νόημα που θα υπερβαίνει τον θάνατο.

Το γεγονός ότι ο Χωμενίδης αφιερώνει τη Μεγάλη χειρονομία σε όλους τους ανθρώπους που έχει συναντήσει ποτέ, δεν είναι ασφαλώς τυχαίο. Την πιστεύει ως το βιβλίο της ζωής του και το επιστρέφει σε όσους, με τα λόγια και τις πράξεις τους, τον διαμόρφωσαν. Τον έκαναν συγγραφέα.

Αλεξάνδρα Κατσαρού, Χρήστος Χωμενίδης και η κόρη του Νίκη

Φωτογραφίες: NDP

Read More

And More