5 ιδέες για να περάσεις ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου!

5 ιδέες για να περάσεις ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου! | tlife.gr

Εσύ στη δουλειά, το παιδί στο σπίτι. Ναι, αυτό είναι το μοτίβο που επικρατεί, τη σημερινή εποχή, στις περισσότερες οικογένειες, με τους γονείς να χτυπάνε το 8ωρο τους και να γυρίζουν στο σπίτι κουρασμένοι – φαντάσου, πόσο μεγαλύτερη θα είναι και η κούραση μετά το vacation mode ή μάλλον δε χρειάζεται καν να το φανταστείς, αφού, κατά πάσα πιθανότητα, θα το βιώνεις και εσύ – και τα παιδιά να μένουν στο σπίτι, είτε με τον παππού, είτε με τη γιαγιά, περιμένοντας (μπορεί και όχι) την επιστροφή στα θρανία. Και μετά, μόλις βάλεις το κλειδί στην πόρτα, πρέπει να μαγειρέψεις, να καθαρίσεις και γενικότερα να κάνεις οτιδήποτε θυμίζει δουλειά σπιτιού.

Αν, όλη αυτή η κατάσταση, σε κάνει να αναφωνίζεις: “Μα καλά, πότε θα δω το παιδί μου;”, θέλω να σε καθησυχάσω, αφού εμείς εδώ έχουμε να σου προτείνουμε ορισμένους πιο δημιουργικούς τρόπους, για να περάσεις περισσότερο και πιο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σου – ναι, δε θα δείτε απλά τηλεόραση μαζί.

#1 Δώστε ένα ραντεβού

Όσο κοινότυπο και αν ακούγεται στα αυτιά σου, ουσιαστικά αποτελεί το ήμισυ του παντός, αφού, για να καταφέρεις να είσαι καλή σε όλα, πρέπει να οργανώσεις αυστηρά το 24ωρο σου. Στην πραγματικότητα, κλείνοντας ένα ραντεβού με το παιδί σου, θα είσαι σίγουρη ότι θα του αφιερώσεις τον απαραίτητο χρόνο μέσα στην ημέρα. Και το σημαντικότερο, δε θα το ξεχάσεις, αφού γνωρίζοντας και το παιδί σου ότι θα περάσετε χρόνο μαζί, θα σε περιμένει πιστό στην ώρα που θα του έχεις πει. Σαν το ραντεβού στον οδοντίατρο. Πιο ευχάριστο, όμως από κάθε οπτική.

#2 Βάλτε ένα στόχο παρέα

Δε χρειάζεται να κάνεις κάτι πολύ περίπλοκο, όπως, παραδείγματος χάρη, να στοχεύσετε το φεγγάρι. Ακόμα και ο πιο απλός στόχος, έχει τη σημασία και την αξία σου. Ορίστε μέσα σε 5 ημέρες να τελειώσετε μαζί το παζλ με τους αγαπημένους του ήρωες, να παίξετε 10 γύρους φιδάκι ή γκρινιάρη. Μπορείτε, ακόμα, και να γυμναστείτε παρέα, στην περίπτωση που το παιδί είναι μεγαλύτερο. Ό,τι και να θέσετε ως στόχο, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: και δημιουργικό χρόνο θα περάσετε μαζί, και το παιδί θα μάθει πως είναι να θέτεις και να πετυχαίνεις, εν τέλει, ένα στόχο, με μικρά, αλλά σταθερά βήματα.

#3 Ζωγραφίστε παρέα

Ξέρω, βαριέσαι και να πας στο σούπερ-μάρκετ να του πάρεις ξυλομπογιές και μαρκαδόρους, και να κάτσεις μετά να βάφεις σχέδια στο μπλοκ ακουαρέλας. Όμως, θα ήταν ο καλύτερος τρόπος και να χαλαρώσεις, μετά από μία δύσκολη μέρα (αφού έχει αποδειχθεί ότι η ζωγραφική ηρεμεί τα πνεύματα), αλλά και να κάνεις το παιδί σου πιο δημιουργικό, αφήνοντας το ελεύθερο να σχεδιάσει και να επιλέξει τα χρώματα που του αρέσουν.

#4 Παίξτε ups & downs

Όπως είστε όλοι μαζεμένοι στο τραπέζι, την ώρα του φαγητού, μπορείς να κάνεις την αρχή, περιγράφοντας την πιο χαρούμενη στιγμή της ημέρας σου, αλλά και ένα συμβάν, το οποίο σε στεναχώρησε. Ξετυλίγοντας το μίτο, το παιδί θα αισθανθεί και εκείνο άνετο, να σου πει πώς πέρασε στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό, ενώ παράλληλα εσύ θα καταλάβεις αν το προβληματίζει κάτι, καθώς και αν αυτό το κάτι είναι σοβαρό.

#5 Κάντε ένα οικογενειακό meeting το Σαββατοκύριακο

Η ιδανικότερη επιλογή θα ήταν το πρωινό της Κυριακής, με την εβδομάδα να έχει φθάσει στο τέλος της και τη διάθεση να είναι ανεβασμένη. Κάνοντας τον απολογισμό της εβδομάδας, θα μπορέσεις να μάθεις οτιδήποτε απασχολεί το παιδί σου, ενώ ταυτόχρονα θα θέσεις τους στόχους της επομένης.

EXTRA TIP: Μίλα του στο αυτοκίνητο

Έχεις σκεφτεί πόση ώρα περνάτε περίπου στο αυτοκίνητο; Λίγο να το πας μία βόλτα, λίγο στο φροντιστήριο, λίγο στη ξένη γλώσσα, λίγο στο χορό, σίγουρα τουλάχιστον 30 λεπτά είστε στο αυτοκίνητο. Ξεκινήστε μία απλή κουβεντούλα (ακόμα και για το πιο ασήμαντο θέμα), η οποία ούτε εσύ φαντάζεσαι πώς μπορεί να εξελιχθεί. Από δύο λόγια, για να περάσει η ώρα, μπορεί να καταλήξετε να συζητάτε εκ βαθέων ένα θέμα, που απασχολεί και τους δυο σας.

Οτιδήποτε και αν επιλέξεις, θέλω να ξέρεις ότι το να περνάς ποιοτικό χρόνο με το παιδί σου, και όχι απλά να κάθεστε στον καναπέ, κοιτώντας ο ένας στο κινητό και ο άλλος στην τηλεόραση, είναι πολύ σημαντικό τόσο για την ανάπτυξη του παιδιού, όσο και για το μεταξύ σας δέσιμο.

READ more