Ας βάλουμε τέλος στην παιδική παχυσαρκία!

Θα φανταζόσουν ποτέ πως σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου τα τελευταία, κυρίως, χρόνια, τα παιδιά θεωρούνται από τα πλέον παχύσαρκα στην Ευρώπη, οι γονείς δεν βλέπουν καν πως υπάρχει πρόβλημα; Και όμως! Σε πρόσφατη έρευνα στην ελληνική επικράτεια, βρέθηκε πως οι γονείς, και ειδικά οι μαμάδες, δεν μπορούν να εκτιμήσουν σωστά το βάρος των παιδιών τους, και έχουν την τάση να το «βλέπουν» χαμηλότερο από όσο είναι στην πραγματικότητα.

Αντιλήψεις και πραγματικότητα

Μία στις 3 μαμάδες, όπως έδειξε η έρευνα, δεν μπορεί να εκτιμήσει σωστά το βάρος του παιδιού της, με το λάθος αυτό υπολογισμό να είναι πολύ πιο συχνός όταν τα παιδιά ήταν μη φυσιολογικού βάρους (υπέρβαρα ή στο όριο να θεωρηθούν παχύσαρκα).

Ως προς αυτό το δεδομένο, οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν πως αυτό ενδεχομένως αντανακλά την απροθυμία των ίδιων των μητέρων να παραδεχθούν πως το παιδί τους αντιμετωπίζει πρόβλημα παχυσαρκίας ή, ακόμα, την ελλιπή τους ενημέρωση για το τι σημαίνει υπέρβαρο παιδί.

Στον αντίποδα, η μελέτη έδειξε πως, όσο πιο δραστήριο σωματικά είναι ένα παιδί, τόσο πιθανότερο είναι η μαμά του να εκτιμά σωστά το βάρος του, ενώ οι μαμάδες που ενθάρρυναν τα παιδιά τους να έχουν σωματική δραστηριότητα ήταν οι ίδιες που ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας και παρουσίαζαν αυξημένη ικανότητα να ξεχωρίζουν πότε το βάρος ενός παιδιού είναι φυσιολογικό και πότε όχι.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Δύο είναι οι βασικές κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς:

-Να φροντίσουν να εντάξουν τη σωματική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού και της οικογένειας, μειώνοντας παράλληλα τις καθιστικές δραστηριότητες
-Αποτελώντας οι ίδιοι το διατροφικό πρότυπο του παιδιού να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς στερήσεις, αλλά με μέτρο και ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων.

Να αφυπνιστούν οι γονείς!

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν μια μεγάλη αλήθεια: κανένα πρόγραμμα ενημερωσης ή αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα
-αν οι ίδιοι οι γονείς δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν πως το παιδί έχει υψηλότερο βάρος από το κανονικό για την ηλικία του
-αν δεν κατανοήσουν πρώτα οι ίδιοι τους κινδύνους που κρύβουν τα περιττά κιλά για την υγεία του παιδιού τους
-αν δεν τα ωθήσουν τελικά προς μια πιο ισορροπημένη διατροφή και ένα πιο σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής.

Read More

And More