ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Κέρδισε το παιδικό βιβλίο της ανακύκλωσης!

Χτύπα ξύλο! Ένα βιβλίο που μιλάει για την ανακύκλωση και μαθαίνει στα παιδιά να ανακυκλώνουν τα πάντα και να προστατεύουν το περιβάλλον! Στείλε το σχόλιό σου τέλος του άρθρου συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμό σου. Οι πέντε πρώτοι θα κερδίσουν το βιβλίο “Χτύπα Ξύλο”….

Είναι ένα διασκεδαστικό βιβλίο που μέσα από τις πολλές εικόνες και τη συζήτηση ανάμεσα στο χαρτί, στο ξύλο, στα γιαούρτια και τα αυγά μαθαίνει το παιδί τις ζωές τους οι οποίες είναι οι ανακυκλώσεις. Εμείς μιλήσαμε με την συγγραφέα του βιβλίου, Κατερίνα Σέρβη, για να μας δώσει κάποιες παραπάνω πληροφορίες για το βιβλίο!

Ποιος είναι ο στόχος του βιβλίου;
Ένα βιβλίο σού δίνει τη δυνατότητα να μιλήσεις και για διάφορα άλλα πράγματα, πέρα από το κύριό του θέμα. Ένας από τους στόχους του Χτύπα Ξύλο ήταν να τονιστεί πόσο σημαντικό είναι ένα βιβλίο. Ο ήρωας, αφού περνάει διάφορες ζωές-ανακυκλώσεις, γίνεται παιδικό βιβλίο και μόνο τότε αισθάνεται απόλυτα ικανοποιημένος από τη ζωή του και απόλυτα χρήσιμος. Μέσα από μια τέτοια προσέγγιση τα παιδιά, χωρίς να το καταλάβουν, χωρίς δηλαδή να τους το πεις ξεκάθαρα και διδακτικά, μαθαίνουν να σέβονται και να αγαπούν τα βιβλία.
Πως σου ήρθε η ιδέα να γράψεις αυτό το βιβλίο;
Σκεφτόμουν να κάνω κάτι σχετικό με την ανακύκλωση, αλλά ήθελα να μην είναι πάρα πολύ εκπαιδευτικό. Ήθελα να έχει έναν αέρα περιπέτειας και σκέφτηκα αυτή την ιστορία με το ξύλο που γίνεται χαρτί και μετά περνάει από διάφορες ανακυκλώσεις (ζωές). Επίσης γίνεται κάτι που εμένα μου αρέσει πάρα πολύ και το έκανα παιδικό βιβλίο.
Γιατί επέλεξες αυτό τον διασκεδαστικό τρόπο να γράψεις το βιβλίο;
Χωρίς ιδιαίτερο στόχο, απλώς ήθελα να κάνω κάτι που έχει σχέση με την ανακύκλωση που θεωρώ ότι είναι σημαντικό και δεν ήθελα να είναι καθαρά εκπαιδευτικό.

Για ποιο λόγο να μάθουν τα παιδιά να ανακυκλώνουν;
Γιατί έτσι όπως είναι τα πράγματα με το περιβάλλον, όποια προσπάθεια κάνουμε είναι πολύ σημαντική και θεωρώ ότι πρέπει από πολύ μικρά τα παιδιά να εκπαιδεύονται και να ευαισθητοποιούνται στα θέματα της οικολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Βοηθούν οι εικόνες που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο τα παιδιά;
Η εικονογράφηση θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ επιτυχημένη και προσεγμένη, έχει άλλωστε την τεχνική του κολάζ και έχει καλλιτεχνική διάθεση. Αρέσει και στα παιδιά να βλέπουν εικόνες που έχουν πολλά στοιχεία μέσα και να ανακαλύπτουν μικρά πραγματάκια που τα ενθουσιάζουν καθώς τα παρατηρούν καλύτερα.
Το βιβλίο ανήκει στη σειρά Χωρίς Σωσίβιο, που είναι μια σειρά σχεδιασμένη ειδικά για παιδιά που μόλις έχουν αρχίσει να διαβάζουν.
Το Χτύπα Ξύλο εντάσσεται στο τρίτο επίπεδο της σειράς, τα Δελφινάκια, που απευθύνεται
σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού.

Η Κατερίνα Σέρβη έχει γράψει επίσης ένα βιβλίο που μιλάει για την Επανάσταση του 1821 και μαθαίνει στα παιδιά ιστορικά γεγονότα μέσα από κόμιξ! Είναι μια ξεχωριστή και διαφορετική ιστορία όπως θα ήθελαν τα παιδιά να την γνωρίσουν.

Οι νικήτριες του διαγωνισμού είναι:

ΕΛΛΗ ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ
ΤΥΛΙΓΑΔΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΙΩΑΝΝΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΣΗΦΑΚΗ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ

Read More

And More