Διακοπές με τα παιδιά!

Η Ψυχολόγος Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου εξηγεί τι πρέπει να προσέξετε και τι να αποφύγετε στη διάρκεια των οικογενειακών σας διακοπών!

“Για να είναι επιτυχημένες οι διακοπές σας, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας την ηλικία, την προσωπικότητα καθώς και τα ενδιαφέροντα των παιδιών σας. Θα ήταν καλή ιδέα να περάσετε όλες ή μέρος των διακοπών σας με φίλους που έχουν παιδιά, ώστε να απασχολούνται μαζί, αν φυσικά ταιριάζετε. Ακόμη όμως κι αν ξεκινήσετε μόνοι, επιδιώξτε να ενθαρρύνετε την επαφή των παιδιών σας με άλλα συνομήλικα παιδάκια που θα συναντήσετε εκεί. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να περάσετε κάποιες μέρες στο χωριό με τη γιαγιά και τον παππού, φροντίστε και εκεί να ασχοληθείτε μαζί τους. Είναι ευκαιρία και για εσάς να κάνετε μικρές αποδράσεις με το/τη σύντροφό σας, εφόσον τα παιδιά θα βρίσκονται σε ασφαλή χέρια”, λέει η κυρία Καππάτου
Τι να κάνετε;
– Βασική ανάγκη των παιδιών στις διακοπές είναι να παίζουν και να είναι χαλαρά. Δε νομίζετε ότι έχουν απόλυτο δίκιο; Αν δεν παίξουν τώρα το καλοκαίρι, πότε θα το κάνουν;
– Αφήστε τα λοιπόν να κινηθούν, να αθληθούν και να γνωρίσουν άλλα παιδιά. Αυτή η ελευθερία έχει πολλά θετικά στοιχεία. Το παιχνίδι στην εξοχή τα βοηθά να τονώσουν τους μυς και να αποκτήσουν καλό μυικό έλεγχο και συντονισμό κινήσεων. Από την άλλη, εκτονώνονται, τους καλλιεργείται η άμιλλα, ενισχύεται η κοινωνικότητά τους και αναπτύσσεται η φαντασία τους.
– Μια άλλη βασική τους ανάγκη είναι να παίξετε, να γελάσετε, να αστειευτείτε και να κολυμπήσετε μαζί τους.
– Είναι ευκαιρία να κάνετε συζητήσεις για το φυσικό περιβάλλον, για τη γεωγραφία, την ιστορία, στοιχεία τα οποία θα βασίζονται στις εκδρομές που θα κάνετε και στις εμπειρίες της καθημερινότητας.
– Προτρέψτε τα να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, κάνοντας κατασκευές με διάφορα υλικά που συλλέγετε μαζί από την εξοχή ή ζωγραφίζοντας καθετί που τα εντυπωσιάζει.
– Παρέα με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να καταστρώσετε τα δρομολόγια που θα ακολουθείτε σε κάθε εκδρομή , να τους αναθέσετε να συμβουλεύονται το χάρτη για να σας καθοδηγούν και να σας ενημερώνουν για καθετί σχετικό με το μέρος που επισκέπτεσθε, π.χ. πόσους κατοίκους έχει, ποια είναι η κύρια ασχολία τους, πως είναι η ζωή τους, αν υπάρχουν ιστορικά ή λαογραφικά στοιχεία κ.λπ. Τα μικρά παιδιά τα πληροφορείτε εσείς με απλά λόγια.
– Να επισκέπτεσθε αρχαιολογικούς χώρους και να συζητάτε αναλυτικά γι’ αυτούς.
– Για τις ώρες χαλάρωσης, προμηθευτείτε βιβλία μάθησης με έξυπνα τεστ ανάγνωσης ή αριθμητικής ή διασκεδαστικά παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία τους, όπως παζλ.
– Επίσης, να τα προτρέπετε να κρατούν ημερολόγιο με τις δραστηριότητες της ημέρας και τις νέες εμπειρίες που αποκτούν.
-Τα μεγαλύτερα παιδιά ίσως προτιμήσουν και κάποια βιβλία λογοτεχνίας, ιδίως αν βλέπουν ότι και εσείς διαβάζετε.
– Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας. Επιδιώκετε να αφιερώνετε λίγο χρόνο σε κάτι που σας αρέσει, όπως π.χ. ψάρεμα ή διάβασμα.
Τι να αποφεύγετε;
– Να είστε υπερβολικά αυστηροί με τα γεύματα και να κυνηγάτε διαρκώς τα παιδιά από πίσω.
– Να σκέπτεστε ότι το παιδί πρέπει να μελετά τα μαθήματα της επόμενης τάξης ή να κάνει επαναλήψεις. Είναι λάθος να πιστεύετε ότι το παιδί θα ξεχάσει ό,τι έμαθε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τον καιρό των διακοπών, κυρίως αν δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο μαθησιακό πρόβλημα.
– Να τους υποδεικνύετε με τι να ασχοληθούν ή να τα πιέζετε να γράφουν ή να διαβάζουν. Απλώς, να τα προτρέπετε, ενθαρρύνοντας τις προσπάθειές τους.

Read More

And More