Εγκυμοσύνη: Με αυτά τα 12 “κόλπα” θα αντιμετωπίσεις τις πρωινές ναυτίες

Η εγκυμοσύνη είναι ένα μαγικό ταξίδι για μια γυναίκα, όχι όμως και οι πρωινές ναυτίες που συνήθως τη συνοδεύουν.

Περίπου το 70% των εγκύων αντιμετωπίζουν ναυτίες στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους, ενώ το 50% αντιμετωπίζει και εμετούς. Είναι κάτι το πολύ συνηθισμένο, αλλά διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Πολλές αισθάνονται ναυτία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, άλλες μόνο το πρωί, ενώ υπάρχουν και εκείνες που βιώνουν τα συμπτώματα αυτά, αν δεν έχουν κοιμηθεί καλά το βράδυ. Οι πρωινές ναυτίες ξεκινούν γύρω στην έκτη εβδομάδα της κύησης και κορυφώνονται στην όγδοη και την ένατη.

Πώς λοιπόν, θα τις αντιμετωπίσεις; Διάβασε τις παρακάτω συμβουλές και έχε στο νου σου ότι οι περισσότερες έγκυες σταματούν να έχουν ναυτίες μετά την 12η ή 14η εβδομάδα της κύησης.

1. Μην πας στη δουλειά
Είναι μια από εκείνες τις μέρες που η σκέψη και μόνο ότι πρέπει να πας στο γραφείο, απλά επιδυνώνει την ναυτία σου; Τότε απλά μην πας εκείνη την ημέρα στη δουλειά. Πάρε μια αναρρωτική και ξεκουράσου. Το σώμα σου κάνει υπερωρίες, μεγαλώνοντας ένα μωρό. Αξίζεις να ξεκουραστείς. Μπορείς επίσης, να κανονίσεις να πάρεις μια άδεια γύρω στην 7η ή 8η εβδομάδα που οι ναυτίες είναι πιο έντονες.

2. Μύρισε κάτι φρέσκο
Μεγάλη ευθύνη για τις ναυτίες στην εγκυμοσύνη παίζουν και οι έντονες μυρωδιές, είτε είναι τα σκουπίδια της κουζίνας, είτε το άρωμα ενός συναδέλφου στο ασανσέρ. Αυτό συμβαίνει επειδή τα οιστρογόνα, που είναι η ορμόνη που ευθύνεται για την όσφρηση, είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν λοιπόν, δεν θα μπορείς απλά να ανοίξεις ένα παράθυρο για να μπεις καθαρός αέρας ή να φύγεις από ένα χώρο, δοκίμασε να μυρίσεις κάτι φρέσκο. Μπορείς να έχεις μαζί σου ένα μπουκαλάκι με εκχύλισμα λεμονιού ή βλασταράκι δενδρολίβανο και να τα μυρίζεις, όταν χρειάζεται.

3. Μίλα ξεκάθαρα
Μπορεί να θες να φανείς δυνατή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου, αλλά είναι πολύ σημαντικό να μιλάς με τους γύρω σου και να τους λες πως αισθάνεσαι, ειδικά όσο αφορά στις ναυτίες. Ο σύζυγός σου μπορεί να μην ξέρει πως η μυρωδιά από το αγαπημένο του σαπούνι σε ζαλίζει ή ότι αν σε φιλήσει, χωρίς να πλύνει τα δόντια του, αφού έχει φάει πίτσα, μπορεί να σε κάνει να έχεις τάση προς εμετό. Γι’ αυτόν τον λόγο λοιπόν, πες του ποιες μικρές αλλαγές μπορεί να κάνει, προκειμένου να σε βοηθήσει.

4. “Τσέκαρε” τις ναυτίες σου
Μπορεί να νομίζεις ότι οι ναυτίες είναι τυχαίες και έρχονται και φεύγουν όποτε αυτές θέλουν, αν δώσεις λίγο παραπάνω προσοχή στο σώμα σου όμως, θα δεις ότι κάθόλου τυχαίες δεν είναι. Αν δεις ότι ζαλίζεσαι κάθε μεσημέρι την ίδια ώρα, ίσως φταίνε οι μυρωδιές από αυτά που μαγειρεύουν οι γέιτονες ή από το φαγητό που ζεσταίνουν οι συνάδλεφοί σου στο κουζινάκι του γραφείου. Μόλις εντοπίσεις πότε είναι πιο έντονες οι ναυτίες σου, θα μπορέσεις να πάρεις και τα κατάλληλα μέτρα για να τις αντιμετωπίσεις.

5. Ενυδατώσου
Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά το να πίνεις 8 ποτήρια νερό την ημέρα, όταν το στομάχι σου δεν μπορεί να “κρατήσει” τίποτα, είναι ένα άθλος. Παρόλα αυτά όμως, είναι πολύ σημαντικό να πίνεις αρκετά υγρά γιατί όσο πιο αφυδατωμένη είσαι, τόσο πιο έντονες θα είναι οι ναυτίες σου. Υπάρχουν διάφορα μικρά κόλπα για να διψάσεις και να πίνεις πιο πολύ νερό. Πολλές γυναίκες τις βοηθά να τρώνε πολύ αλμυρά σνακ που τις κάνουν να διψούν, ενώ άλλες θέλουν να μασάνε παγάκια. Και η θερμοκρασία όμως, παίζει ρόλο. Αν αυτό που θα αποφασίσεις να πιεις είναι μέτριας θερμοκρασίας μπορεί να σου προκαλέσει τάση για εμετό.

6. Βρες τα κατάλληλα φαγητά για εσένα
Ακόμα κι αν το φαγητό είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σου, είναι απαραίτητο να τρέφεσαι. Κάθε μανούλα όμως είναι διαφορετική. Κάτι που εσένα μπορεί να σε ανακουφίζει, μια άλλη έγκυο μπορεί να την κάνει να θέλει να κάνει εμετό. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες όσο αφορά το φαγητό και τις ναυτίες, αλλά γενικά τα φαγητά πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως για παράδειγμα τα κράκερ ή τα δημητριακά, βοηθούν πολύ. Το ίδιο βοηθούν και τα κρύα καρπούζια αλλά και οι γρανίτες. Τα φαγητά πλούσια σε λιπαρά ή τα πολύ καυτερά από την άλλη μπορεί να έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα για το στομάχι σου. Αν σε απασχολεί το ότι μπορεί να μην παίρνεις πολλά θρεπτικά συστατικά, η κοτόσουπα είναι μια πολύ καλή λύση, αφού θα σε ενυδατώσει κιόλας. Επίσης, να προσπαθείς να τρως πιο πολλά κρύα φαγητά, καθώς τα ζεστά μπορεί να ενοχλήσουν το στομάχι σου.

7. Φάε λίγο και μετά φάε λίγο ακόμα
Όσο αφορά στο φαγητό, πολλές γυναίκες προτιμούν να τρώνε από λίγο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ότα το στομάχι σου είναι άδειο, τα οξέα του δεν έχουν τίποτα να τα “χορτάσει”, εκτός από την στομαχική σου επένδυση και αυτό αυξάνει την ναυτία. Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού, μπορεί να επιβαρύνει υπερβολικά το πεπτικό σύστημα, οδηγώντας επίσης στα ίδια αποτελέσματα. Το να κρατάς την κοιλιά σου κάπως γεμάτη όλη μέρα κι όλη νύχτα είναι η καλύτερη λύση. Μπορείς να έχεις κάποια σνακ κοντά σου όλες τις ώρες και να τσιμπολογάς. Το να τσιμπήσεις κάτι πριν σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί μπορεί να αποτρέψει τη ναυτία και ένα ελαφρύ σνακ πριν το βραδινό ύπνο θα σταθεροποιήσει το σάκχαρο του αίματός σας όλη τη νύχτα.

8. Βάλε το τζίντζερ στη καθημερινότητά σου
Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια πως το τζίντζερ μπορεί να καταπραϋνει τις στομαχικές διαταραχές. Δοκίμασε λοιπόν, να ρίξεις λίγο τζίντζερ σε ένα ποτήρι ζεστό νερό ή ζεστό τσάι. Μπορείς επίσης, να βρεις στην αγορά καραμέλες με τζίντζερ ή και μπισκότα με τζίντζερ.

9. Ρύθμισε τον υπολογιστή σου
Μπορεί να νομίζεις πως να σερφάρεις για λίγο στο ίντερνετ θα ξεχαστείς και μαζί θα ξεχαστούν και οι ναυτίες. Τα έντονα χρώματα και οι λάμψεις από την οθόνη του υπολογιστή μπορεί να έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Κάνε λοιπόν, το μέγεθος γραμματοσειράς πιο εντονο και μεγαλύτερο και αλλάξτε το φόντο σε ένα μαλακό ροζ χρώμα. Είναι σημαντικό όμως, να κάνεις και μερικά διαλείμματα από τον υπολογιστή.

10. Βρες κάτι να σου αποσπά την προσοχή
Το να αγνοήσεις τις ναυτίες σου δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, αλλά αν μπορέσεις να βρεις κάτι να σου αποσπάσει την προσοχή ίσως σε βοηθήσει αρκετά. Διάβασε ένα βιβλίο, λύσε ένα sudoku, βγες μια βόλτα. Πολλές μαμάδες ισχυρίζονται πως η γυμναστική τις βοήθησε με τις πρωινές ναυτίες, καλό θα ήταν όμως, να μιλήσεις με τον γιατρό σου πριν αποφασίσεις να γυμναστείς.

11. Έχε μαζί σου ένα “πακέτο επιβίωσης”
Όσο φορές και να κάνεις εμετό κάπου έξω, δεν θα το συνηθίσεις εύκολα. Για να κάνεις την κατάσταση κάπως πιο υποφερτή όμως, μπορείς να κουβαλάς μαζί σου κάποια πράγματα που θα σε βοηθήσουν. Μια καθαρή μπλούζα, οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα ή οδοντικό διάλυμα είναι ό, τι πρέπει γι’ αυτές τις καταστάσεις. Οι καραμέλες είναι επίσης μια πολύ έξυπνη λύση, όπως και τα μικρά σακουλάκια, για τις φορές που δεν θα καταφέρεις να φτάσεις στο μπάνιο.

12. Ξάπλωσε
Καμιά φορά η πιο απλή λύση είναι και η καλύτερη. Προσπάθησε να ξαπλώσεις, κλείσε τα μάτια σου, πάρε μερικές βαθιές ανάσες και ξεκουράσου. Πολλές μαμάδες και γιατροί συνιστούν τον ύπνο ως την καλύτερη λύση για να “ξεφύγεις” από τις πρωινές ναυτίες και η αλήθεια είναι πως το σώμα σου το χρειάζεται. Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, δοκίμασε να φορέσεις μια μάσκα ύπνου για να μην σε ενοχλεί το φως.

Read More

And More