Το χαμόγελο της μέλλουσας μητέρας!

Γιατί είναι σημαντικό μια μέλλουσα μητέρα να έχει φροντισμένα δόντια; Η χειρούργος-οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη σου εξηγεί γιατί οι επιστήμονες συνιστούν προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο πριν αρχίσει η εγκυμοσύνη

Η γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει να αφομοιώσει τόσα πολλά με όλες τις αλλαγές που συμβαίνουν που είναι σύνηθες να καταφθάνει στον γυναικολόγο της έντρομη γιατί μαζί με όλα τα άλλα παρατηρεί ότι τα ούλα της έχουν αρχίσει να ματώνουν με το παραμικρό και πολλές φορές να αιμορραγούν (ουλίτιδα της εγκυμοσύνης).

Η στοματική υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη, διότι η γυναίκα ψυχολογικά είναι πολύ ευαίσθητη, είναι επικεντρωμένη στην ανάπτυξη του εμβρύου και σε όλες τις γρήγορες αλλαγές που της συμβαίνουν. Με αποτέλεσμα πόνοι και φλεγμονές στην στοματική κοιλότητα να είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για την γενικότερη ψυχική και σωματική της υγεία.

Γι’ αυτό είναι απαραίτητο με την οδοντιατρική πρόληψη, λίγο πριν την εγκυμοσύνη εκτός από τις γενικές εξετάσεις (που επιθυμούν οι γυναικολόγοι), την πρόληψη διατροφής και βιταμινών, να επιβάλλεται και ένας πλήρης οδοντιατρικός έλεγχος έτσι ώστε εάν υπάρχουν θέματα θεραπείας οδόντων να θεραπεύονται, να γίνεται η θεραπεία των ούλων και ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που η ορμονική διαταραχή είναι έντονη με συνέπεια συνήθως την ουλίτιδα, αφ’ ενός να μην έχουμε πρόβλημα θεραπείας οδόντων, αφ’ ετέρου το περιοδόντιο (ούλα) να συντηρείται σε άριστη κατάσταση.

Διατροφή και συνέπειές της στα δόντια και στα ούλα

Η ανάγκη για τροφή αρχίζει αμέσως με την γέννηση του ανθρώπου με το μητρικό γάλα. Πριν την γέννηση διατρέφεται το έμβρυο μέσω του πλακούντα της μητέρας. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερης αξίας και σημασίας η διατροφή της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, και κατά την διάρκεια του θηλασμού.

Πριν την εγκυμοσύνη έχει σημασία το σωστό βάρος, το οποίο εξασφαλίζεται με τις σωστές ποσότητες και ταυτόχρονα τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, λιπίδια, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και της ανάπτυξης του παιδιού, η συνεργασία διατροφολόγου, παιδιάτρου, γυναικολόγου και οδοντίατρου στο θέμα της διατροφής είναι απαραίτητη. Κακή διατροφή αιτιολογεί πολλές φορές τερηδόνες, ουλίτιδες, κηλίδες στα δόντια, σκουρόχρωμα δόντια, ελλιπή ανάπτυξη γνάθων και δοντιών, δυσπλασίες.

Τα φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται στην εγκυμοσύνη και να χορηγούνται μόνο με την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σε έκτακτες περιπτώσεις. Ιδιαίτερα οι τετρακυκλίνες πρέπει να αποφεύγονται οπωσδήποτε μετά τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος δυσχρωμίας των δοντιών του παιδιού που θα γεννηθεί.
Ελλιπής λήψη σιδήρου και βιταμίνης C και B, υπερβολικό κάπνισμα, μπορεί να αιτιολογείται για έντονες φλεγμονές των ούλων (ουλίτιδες), κακοσμία και φλεγμονώδεις καταστάσεις στην στοματική κοιλότητα. Τροφές πλούσιες σε σάκχαρο αποτελούν σίγουρα αιτιολογικό παράγοντα για τερηδόνες.


Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθειά της την χειρούργο-οδοντίατρο, ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική, Διευθύντρια της ATHENS LIFE SMILE, Δέσποινα Κωστομοίρη.


And More