Τα 7 πράγματα που κάθε έγκυος ΔΕΝ πρέπει να κάνει

EΗ εγκυμοσύνη συνεπάγεται ένα πράγμα: την αλλαγή. Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει μπροστά στα μάτια σου και εσύ βυθίζεσαι στην άγνοια και στο άγχος. Ίσως σε αυτό να φταίνε και οι αμέτρητες συμβουλές που σου δίνουν όλα τα πρόσωπα που γνωρίζεις, γιατί οι ίδιοι θεωρούν ότι ξέρουν. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν, μερικά πράγματα, που σύμφωνα με την επιστήμη, δεν πρέπει να κάνεις όσο είσαι έγκυος. Συγκεκριμένα, μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι αν τα αποφύγεις, θα δημιουργήσεις ένα καλύτερο περιβάλλον ανάπτυξης του εμβρύου, για όσο αυτό θα είναι στην κοιλιά σου.

Εμείς, λοιπόν, ψάξαμε και επιλέξαμε τα σημαντικότερα Dont’s της εγκυμοσύνης:

– Μην γίνεσαι (παθητική) καπνίστρια. Το κάπνισμα είναι εξαιρετικά επιβλαβές για εσένα και για το μωρού σου, αλλά το παθητικό κάπνισμα μπορεί να έχει σχεδόν τις ίδιες επιβλαβείς συνέπειες. Υπάρχουν περίπου 4.000 χημικές ουσίες στον παθητικό καπνό, και κάποιες από αυτές έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί Η έκθεση σε παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε:

  • αποβολή.
  • πρόωρη γέννα.
  • χαμηλό βάρος του μωρού.
  • μαθησιακά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς μεγαλώνει το μωρό σου.
  • αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

– Μη φοράς γόβα στιλέτο. Ξέρω ότι αυτός ο περιορισμός θα σε στεναχωρήσει, αλλά υπάρχει λύση. Να προτιμάς τακούνια που να μην ξεπερνούν τα 6 εκατοστά. Καθώς μεγαλώνει η κοιλιά σου, το κέντρο βάρους σου θα αλλάξει. Έτσι, μπορεί να αποκτήσεις λίγη αστάθεια στα πόδια. Και σαν να μην έφθανε αυτό κάνουν την εμφάνιση τους και οι πρησμένοι αστράγαλοι, για να σε αποτελειώσουν. Ευτυχώς, υπάρχουν πολύ stylish flat παπούτσια για κάθε γούστο.

– Μην καταναλώνεις πολύ αλκοόλ. Εντάξει, τα βράδια με πανσέληνο το θες το ποτήρι με το κρασί, είτε έξω είναι καλοκαίρι είτε είσαι χουχουλιασμένη στο ζεστό σου σπίτι. Αλλά, μη ξεχνάς ότι στην κοιλιά σου, αυτή τη στιγμή, έχεις το παιδάκι σου. Τη μελλοντική σου ευτυχία. Το αλκοόλ περνάει γρήγορα από το αίμα μέσω του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου στο μωρό και αυτό μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο και τα όργανα του που αναπτύσσονται εκείνη τη στιγμή.

– Να μη μένεις καθιστή ή όρθια για πολύ μεγάλα διαστήματα. Όταν είσαι έγκυος, η παραμονή στην ίδια θέση για πολύ καιρό, καθιστή ή όρθια, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως πρήξιμο στους αστραγάλους και τις φλέβες. Η λύση; Να κάνεις συχνές εναλλαγές από τη στάση, στην οποία κάθεσαι.

– Μην πίνεις πάνω από δύο καφέδες την ημέρα. Εντάξει, είπαμε να ανοίξει το μάτι, αλλά δε νομίζω ότι για αυτό χρειάζεται να καταναλώσεις όλη την κούπα στη καθισιά σου. Κράτα στο μυαλό σου ότι η καφεΐνη μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα, πράγμα το οποίο δεν το θες, γιατί πολύ απλά, το μωράκι σου βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Χρήσιμο Tip: Δε θέλω να ξεχνάς ότι η καφείνη δε βρίσκεται μόνο στο λαχταριστό ρόφημα, αλλά και στο τσάι, σε αρκετά αναψυκτικά και στη σοκολάτα.

– Πρόσεξε ποια φάρμακα πρέπει να αποφύγεις. Και πώς θα το κάνεις αυτό; Πολύ απλά, θα διαβάσεις προσεκτικά τις ετικέτες κάθε συσκευασίας και θα ρωτήσεις τη φαρμακοποιό σου για τις παρενέργειες που ενδεχομένως κρύβει.

– Μην κάθεσαι μπροστά από καυτά σώματα. Είναι άκρως απολαυστικό να κάθεσαι πάνω στο καλοριφέρ ή να βυθίζεσαι σε ένα αναζωογονητικό τζακούζι, αλλά η αυξημένη της θερμοκρασία μόνο καλό δεν κάνει. Για αυτό, προτίμησε το χλιαρό νερό.

Εννέα μήνες είναι θα περάσουν… Και η συνέχεια θα είναι απολαυστική!

Read More

And More