Εμβόλιο κατά του κορονοϊού για τους εφήβους: Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης γράφει για όσα πρέπει να γνωρίζεις

Είναι πλέον φανερό ότι η μοναδική λύση απέναντι στον κορονοϊό είναι το εμβόλιο. Σύντομα, μάλιστα, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει για ηλικίες κάτω των 18 ετών, αρχίζοντας από τους εφήβους. Σήμερα, λοιπόν, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, γράφει αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζεις. Ο λόγος στον ίδιο…

Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση έναρξης εμβολιασμών κατά covid για τους ανήλικους, ξεκινώντας από τις ηλικίες 15-17 ετών. Η επιλογή έγινε διότι δεν διαφέρουν και πολυ οργανικά απο τις ηλικίες 18-20 που ήδη εμβολιάζονται. Οι έφηβοι αυτής της ηλικίας συμπεριφέρονται όπως οι ενήλικες και οργανικά και κοινωνικά. Έχουν υπαρκτό κίνδυνο νόσησης και μεταδίδουν εξίσου τον ιό και μάλιστα ευκολότερα. Γι αυτό, έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με εξωσχολικές δραστηριότητες εφήβων. Υπάρχει και το όφελος της προστασίας των ευάλωτων ατόμων του περιβάλλοντος τους. Και το σπουδαιότερο είναι πολυ σημαντικό να θωρακιστούν, ώστε να μην έχουν προβλήματα νόσησης και καραντίνας κατά την διάρκεια της προετοιμασίας τους για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Οι πρώτες έρευνες
Από τον Δεκέμβριο του 2020 οι δυο εταιρείες που παράγουν τα mRNA εμβόλια, ξεκίνησαν έρευνες για τις ηλικίες 12 – 15 ετών, οι οποίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και πήραν την έγκριση εφαρμογής τους από τον Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, δηλαδή τους μεγαλύτερους οργανισμούς έγκρισης φαρμάκων στον κόσμο.
Οι μελέτες έδειξαν αποτελεσματικότητα 100%, και μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω απο 8.000.000 εμβολιασμοί σε εφήβους 12-17 ετών.

Οι χώρες που ξεκίνησαν
Μέχρι τώρα έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ, Καναδά, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Πολωνία, Λιθουανία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σιγκαπούρη, Ιαπωνία και άλλες χώρες. Έτσι, και η χώρα μας δεν θα έπρεπε να μείνει πίσω. Από ότι φαίνεται και σταδιακά και όσο υπάρχει δυσκολία στον έλεγχο της πανδημίας, θα κατεβαίνουμε προς τις μικρότερες ηλικίες. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο που είναι τα σχολεία,το ύπαιθρο και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα πρέπει να εμβολιαστούν. Εξάλλου, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος γενικά σε όλους τους εμβολιασμούς και έχει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμών στον κόσμο.

Η ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών
Συμβουλεύω τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους χωρίς καθυστέρηση, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Να συμβουλευτούν και να έχουν εμπιστοσύνη στον οικογενειακό παιδίατρο τους, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό του παιδιου τους από την μέρα της γέννησης του. Έτσι και αλλιώς, όλα τα εμβόλια που γίνονται μέχρι τώρα σε ανήλικους έχουν την συναίνεση των κηδεμόνων τους ,μετά από ενημέρωση από τον παιδίατρο τους.

Η μετάλλαξη Δέλτα και οι έφηβοι
Αυτή την εποχή παρακολουθούμε την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα. Το μεγαλύτερο ποσοστό μόλυνσης στα παιδιά απο Δέλτα παγκοσμίως αφορά τις ηλικίες απο 5-12 ετών και απο 18-24 ετών σύμφωνα με μια μελέτη του Imperial College. Στην Ελλάδα, το 1/3 των κρουσμάτων απο την Δέλτα αφορά αυτές τις ηλικίες, δηλαδή των ανηλίκων από 5-17 ετών. Τα ποσοστά θνητότητας δεν είναι ακόμη καταγεγραμμένα. Όμως, αν και φαίνεται ότι το ποσοστό είναι πολύ μικρό, όταν πρόκειται για το δικό σου παιδί, τότε είναι 100%. Επίσης, μακάρι να μην φτάσουμε στο σημείο να χάσουμε ζωές παιδιών και γι’ αυτό ο στόχος του εμβολιασμού είναι η πρόληψη.

To σύνδρομο μετά – Covid
Επίσης, ακούγεται συχνά για ένα σύνδρομο μετά-Covid. Είναι μια καινούργια νοσολογική οντότητα που προέκυψε μετά από νόσηση με κορονοιό.

Το σύνδρομο αυτό αποτυπώνει τις μακροχρόνιες συνέπειες της υγείας ενός παιδιου που νόσησε με συμπτώματα ή ασυμπτωματικά. Είναι αυτό που λέει ο λαός μας: “σου άφησε κουσούρι”. Δηλαδή μοιάζει σαν να παρατείνεται η νόσος για πολλούς μήνες, εμφανίζοντας διάφορα συμπτώματα που δεν αφήνουν τον οργανισμό να επανέλθει στην κανονικότητα. Περιγράφονται χρόνια συμπτώματα από το καρδιακό σύστημα, το νευρολογικό, το μυικό και γενικά διαφοροποιείται απο παιδί σε παιδί.

Μαζί με ένα άλλο σύνδρομο που εμφανίζεται μερικές εβδομάδες μετά την νόσηση απο κορονοϊό, το λεγόμενο πολυ – συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, αποτελούν ένα κυρίαρχο επιχείρημα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των παιδιών. Πολλοί γονείς και δικαιολογημένα ανησυχούν για τυχόν παρενέργειες από το εμβόλιο του κορονοϊού. Δεδομένου ότι είναι σχετικά ένα καινούργιο εμβόλιο και μπερδεμένοι με την υπερπληροφόρηση ειδικά από το διαδίκτυο αναζητούν σωστή πληροφόρηση για να προστατέψουν την υγεία του παιδιού τους.

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τις παρενέργειες
Καταρχάς, όπως όλα τα εμβόλια που έχουν κάποιες παρενέργειες (πυρετό, πόνο στο σημείο της ένεσης, καταβολή και άλλα), έτσι και του κορονοϊού αντίστοιχα χαρακτηρίζεται απο ανάλογα συμπτώματα. Επιπλέον, στα εκατομμύρια εμβόλια που έχουν γίνει, σε περίπου 250 παιδιά παρατηρήθηκαν περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, δηλαδή ενοχλήσεις στους μυς της καρδιάς. Όλα αυτά τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν σε 3-4 μέρες χωρίς κανένα παιδί να χάσει την ζωή του. Οι στατιστικές λένε ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας, που έτσι και αλλιώς μπορεί να εμφανιστούν και σε ανεμβολίαστα παιδιά, είναι λιγότερα απο αυτά των εμβολιασμένων.

Read More

And More