Έρευνα: Τα μωρά που θηλάζουν έχουν ανάγκη από συμπλήρωμα βιταμίνης D

Οι παιδίατροι συστήνουν στις μητέρες τον αποκλειστικό θηλασμό των μωρών μέχρι να φτάσουν τουλάχιστον τους έξι μήνες, διότι μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος μόλυνσης στα αφτιά και το αναπνευστικό σύστημα, οι αλλεργίες, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Επειδή το μητρικό γάλα δεν περιέχει όση βιταμίνη D χρειάζονται τα βρέφη για να αναπτύξουν υγιή οστά, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συμβουλεύει τις μητέρες που θηλάζουν να δίνουν στα μωρά τους καθημερινά συμπλήρωμα 400 IU (διεθνής μονάδα μέτρησης) βιταμίνης D. Εναλλακτικά, οι γυναίκες μπορούν να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D οι ίδιες -περίπου 4.000 με 6.000 IU την ημέρα- για να παρέχουν μέσω του μητρικού γάλακτος αρκετή βιταμίνη στα μωρά τους.

Η ομάδα έρευνας μίλησε με 184 μητέρες που θηλάζουν, συμπεριλαμβανομένων και 44 γυναικών που έδιναν επιπλέον και γάλα σε σκόνη στα παιδιά τους.

Συνολικά, μόνο το 55% των γυναικών είπαν ότι δίνουν στα μωρά τους συμπλήρωμα βιταμίνης D και μόνο το 42% ότι έδινε την συνιστούμενη ποσότητα των 400 IU.

«Πολλές μητέρες δεν γνώριζαν την ανάγκη για συμπλήρωμα βιταμίνης D ή οι γιατροί τους δεν της είχαν ενημερώσει για αυτό» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Tom Thacher, ερευνητής στην Mayo Clinic στο Rochester της Minnesota.

Η σοβαρή ανεπάρκεια σε βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα, μαλακά οστά, κρίσεις λόγω χαμηλού ασβεστίου ή και καρδιακή ανεπάρκεια στα βρέφη. Ενώ οι ενήλικες προσλαμβάνουν κάποια σχετική ποσότητα βιταμίνης D από το ηλιακό φως, η άμεση επαφή των μωρών με τον ήλιο δεν ενδείκνυται.

Περίπου το 75% των γυναικών είπαν ότι έπαιρναν οι ίδιες βιταμίνη D και οι περισσότερες από αυτές προτιμούσαν τα καθημερινά συμπληρώματα παρά εκείνα που χορηγούνται πιο αραιά, αλλά έχουν μεγαλύτερο χρόνο δράση. Συνολικά, σχεδόν εννέα στις δέκα γυναίκες είπαν ότι θα προτιμούσαν να παίρνουν οι ίδιες το συμπλήρωμα από το να το δώσουν στα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που δεν δίνουν στα παιδιά τους βιταμίνη D επικαλούνται ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια των σκευασμάτων.

Ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι περιλαμβάνει κυρίως λευκές μητέρες και τα αποτελέσματα ίσως να μην ανταποκρίνονται σε γυναίκες διαφορετικής φυλής ή εθνικότητας ή με αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της έκδοσης Annals of Family Medicine.

«Όπως και να έχει, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη «εκπαίδευσης» των νέων γονιών σχετικά με την βιταμίνη D, αλλά και την λήψη του συμπληρώματος από τις μητέρες» επισημαίνει η Δρ. Lydia Furman, ερευνήτρια Case Western Reserve University, του Rainbow Babies και του Children’s Hospital στο Clevelant του Ohio.
Κάποιες σκόνες γάλακτος ίσως να περιέχουν αρκετή ποσότητα βιταμίνης D, ώστε να μην είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα. Αλλά τα μωρά που καταναλώνουν μητρικό γάλα σε συνδυασμό με σκόνη μπορεί να χρειάζονται επιπλέον προσοχή.

«Πολλές γυναίκες που θηλάζουν θεωρούν λανθασμένα ότι το γάλα δίνει αρκετά θρεπτικά στοιχεία στα μωρά» λέει η Δρ. Carol Wagner από το Medical University στο Charleston και συνεχίζει: «Υπάρχει μια παρανόηση ότι το μητρικό γάλα είναι η τέλεια τροφή για τα παιδιά. Δεν μας εκπλήσσει το ότι οι γυναίκες προτιμούν να παίρνουν συμπληρώματα οι ίδιες, γιατί η χορήγηση του σκευάσματος στα παιδιά τις δυσκολεύει. Ανακαλύψαμε ότι οι μητέρες είναι πολύ πιο θετικές στο να πάρουν φάρμακα και συμπληρώματα βιταμινών παρά να τα δώσουν στα παιδιά τους. Είναι πολύ πιο εύκολο να δώσεις βιταμίνη σε έναν ενήλικα απ’ ό,τι στα βρέφη» καταλήγει η Δρ. Wagner.

Πηγή: Reuters

Read More

And More