Έστειλες την ερώτηση σου; Ο, παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά!

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχει όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:

 

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα γιατρέ! Έχω ένα κοριτσάκι 16 μηνών, το οποίο έχει ξεκινήσει να πιρουνιάζει κάποια από τα γεύματα του μεσημεριανού της, όμως, είναι αρκετά αρνητική. Είναι 10.380 γραμμάρια, και, όπως καταλαβαίνετε, δεν έχει πολλά περιθώρια, για να την αφήσω αρνητική. Ούτε μπισκοτάκι, ούτε ψωμί, ούτε στερεές τροφές θέλει. Έχω μπερδευτεί αρκετά, όσον αφορά το χειρισμό (Το πρωί, μετά το γάλα, της δίνω φρουτόκρεμα αλεσμένη, γιατί μόνο έτσι θα φάει τόση ποσότητα φρούτων, αποφεύγοντας τη σκληρότητα των τροφών. Το απόγευμα της δίνω γιαούρτι και το βράδυ γάλα. Άρα, το περιθώριο εκμάθησης στερεών τροφών είναι αρκετά περιορισμένο στο μεσημεριανό, καθώς δεν είναι παιδάκι με τρελή όρεξη, για να της δίνω και άλλα μικρά σνακ). Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, μην ανησυχείς τόσο πολύ. Το μωρό σου ακόμη είναι μικρό και θέλει λίγο χρόνο να προσαρμοστεί στις στέρεες τροφές. Επίσης, αν την πιέζεις θα φέρεις αντίθετα αποτελέσματα. Χαλάρωσε. Άλλα παιδάκια τρώνε πιο νωρίς και άλλα πιο αργά. Έχεις καιρό. Μην σταματάς τις προσπάθειες, αλλά χαλαρά και διακριτικά. Δώσε κάτι στο χέρι της μήπως και αρχίσει να το βάζει στο στόμα της. Επίσης, άφησε την στο τραπέζι σας την ώρα που τρώτε μήπως και αρχίσει να σας μιμείται.

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα κ. Μαζάνη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω μέχρι ποια ηλικία κρίνετε ότι ένα παιδί είναι προτιμότερο να πίνει βρεφικό γάλα σε σκόνη; Επίσης έχω ένα αγοράκι 22 μηνών και εδώ και ένα μήνα αρνείται να φάει αλεσμένη και στερεά τροφή (τρέφεται μόνο με γάλα, αυγό και φρουτόκρεμα). Τι μου προτείνετε;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μαμά, μέχρι τριών χρονών τα παιδιά πίνουν το γάλα της βρεφικής ηλικίας. Αυτό υπάρχει σε σκόνη, αλλά και σε υγρή μορφή. Στην πράξη βλέπω ότι στις μητέρες βολεύει η σκόνη, διότι δε θέλει ψυγείο. Πάντως ότι και να δώσεις είναι σωστό. Όσον αφορά την δεύτερη ερώτηση σου, αφού το μωρό σου φαίνεται ότι δεν είναι ανόρεχτο, θα πρέπει να “εκμεταλλευτείς” την πείνα της και να την αφήσεις διακριτικά νηστική, ώστε να αναγκαστεί να φάει και τις άλλες τροφές. Ελπίζω να μην σου έχει “πνιγεί” με κάτι και να φοβάται τις στέρεες τροφές, διότι σε αυτή την περίπτωση θα χρειασθεί να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να το ξεπεράσει.

⇒ Ερώτηση:

Γιατρέ μου, Καλησπέρα! Θα ήθελα να μου πείτε πολύ απλά πως θα πω στην μικρή μου 3 ετών,για την απώλεια του μπαμπά της όταν ήταν ενός έτους. Σας ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, εξαρτάται από την κοινωνική κατάσταση σας. Δηλαδή το παιδί σου πηγαίνει σχολείο και έχει προβληματιστεί, διότι τα άλλα παιδιά έχουν μπαμπά ή δεν έχει ρωτήσει καθόλου; Πάντως η προσέγγιση είναι πολύ απλή , με λίγα λόγια και όχι πολλές επεξηγήσεις, δηλαδή να μην φανεί υπερθέαμα. Θα μπορούσες να της πεις ότι ο μπαμπάς της ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, αλλά αρρώστησε βαριά και ο Θεός που τον αγαπούσε για να μην βασανίζεται στη γη τον κάλεσε κοντά του για να τον προσέχει. Και από εκεί που είναι ο μπαμπάς μας βλέπει και χαίρεται, όταν είμαστε καλά και στεναχωριέται, όταν δεν είμαστε καλά. Κάτι τέτοιο απλό.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έχω ένα γιο 9 ετών και από ο,τι μας είπαν οι γιατροί στα νοσοκομεία που πηγαίναμε, κατά διαστήματα, έχει πολύ φορτωμένο έντερο. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι τροφές πρέπει να του δίνω να τρώει εκτός από ρύζι, μακαρόνια, γλυκά και τηγανιτά. Ευχαριστώ!

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, δεν θα πρέπει να τρώει ρύζι, καρότο, μήλο και μπανάνα και να τρώει ακτινίδια, δαμάσκηνα, χουρμάδες, κουάκερ, δημητριακά, σπανάκι, παντζάρια, μέλι, και στο φαγητό λάδι ωμό.

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζάνη, Καλησπέρα. Έχω δυο κόρες 6 χρόνων και 12 μηνών αντίστοιχα. Η μεγάλη μου κόρη είναι ευαίσθητη στο αναπνευστικό της και πάντα οι ιώσεις της γυρίζουν σε βρογχιολίτιδα. Παίρνει aerolin και flexotide, όταν αρρωσταίνει. Η μικρή μου κόρη αρρώστησε δυο φορές με βρογχιολίτιδα μέχρι τώρα. Ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες αν κολλήσουν κορονοϊό; Ανησυχώ πολύ με τον κορονοϊό μήπως κολλήσουν και έχουν σοβαρές επιπλοκές, όπως παραδείγματος χάρη πνευμονία.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, όπως θα έχεις ακούσει, τα παιδιά ενώ μολύνονται από τον Κορονοϊό, δεν παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα. Τα παιδιά που ήδη έχουν ευαισθησία στο αναπνευστικό τους σύστημα λογικά είναι πιο ευπαθή, αν και μέχρι τώρα δεν έχουμε επίσημα επιστημονικά στοιχεία, καθώς η συμπεριφορά αυτού του ιού δεν είναι πλήρως γνωστή. Πάντως για καλό και κακό να προσέχουν λίγο παραπάνω.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More