Family Q&A: Και αυτή την εβδομάδα, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας ερωτήσεις

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχεις όλες τις απαντήσεις.

 

Ερώτηση no.1:

Γιατρέ καλησπέρα σας. Έχω ένα αγοράκι 7 μηνών. Το ύψος και το βάρος του, όταν γεννήθηκε ήταν 3840 γραμμάρια και 52 εκατοστά. Σήμερα που έκλεισε τους 7 μήνες είναι 8499 και 71 εκατοστά τον θηλάζω ακόμα .Είναι φυσιολογικό το ύψος του και το βάρος αντίστοιχα; Σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση no.1:

Αγαπητή, τα σωματομετρικα του μωρού σου είναι πολύ καλά. Επομένως, μην ανησυχείς και συνέχισε να το θηλάζεις για όσο καιρό θέλεις. Εξάλλου, και οι παιδίατροι συστήνουν τον θηλασμό μέχρι τα 2 χρόνια.

Ερώτηση no.2:

Γεια σας. Έχω ένα μωρό 2 μηνών που θηλάζω αποκλειστικά. Ο μεγάλος μου είναι 2,5 στα 3 και θα ξεκινήσει παιδικο σταθμό. Θα βοηθηθεί απο άποψη αντισωμάτων αν αντλώ καθημερινά περίπου 100ml μητρικό γάλα και να του το δίνω; Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση no.2:

Αγαπητή αναγνώστρια, αν έχεις τόσο πολύ γάλα, ώστε να περισσεύει και για το μεγάλο παιδί σου, τότε σου αξίζει ένα μεγάλο μπράβο. Βεβαίως και είναι ωφέλιμο να του δίνεις το γάλα σου, αφού περιέχει πολλά αντισώματα λόγω του μητρικού θηλασμού που κάνει το μικρό σου.

Ερώτηση no.3:

Χαίρετε κύριε Μαζάνη και ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Ο γιος μου 4 ετών, εδώ και περίπου ένα μήνα έχει εμφανίσει ξαφνικά έναν στραβισμό και στα δύο ματάκια, όχι συνεχόμενο, αλλά το κάνει αρκετές φορές τη μέρα. Φυσικά, πήγαμε σε παιδοφθαλμίατρο και, αφού βρήκε τα μάτια του καθαρά, χωρίς άλλα προβλήματα, μας συνέστησε να κάνουμε μαγνητική εγκεφάλου και κογχών στο παιδί. Συμφωνείτε να γίνει αυτή η διαδικασία; Μας αγχώνει λίγο το ότι θα πρέπει να γίνει νάρκωση στο παιδί. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση no.3:

Αγαπητή, ο παιδοφθαλμίατρος θέλει να είναι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον εγκέφαλο, το οποίο και δημιουργεί τον στραβισμό στο παιδάκι σου. Εννοείται ότι πρέπει να γίνει η μαγνητική, η οποία και θα βγάλει ενδεχομένως την διάγνωση, ώστε να ξέρετε αν έχει ή δεν έχει πρόβλημα και πως να το αντιμετωπίσετε. Πρόκειται για μια εξέταση αναίμακτη και ανώδυνη. Η νάρκωση συνήθως είναι πολύ ελαφριά, διότι δεν πρόκειται να κάνει χειρουργείο, αλλά απλώς να κοιμηθεί λίγο, ώστε κατά την διάρκεια της εξέτασης να μην κουνάει το κεφάλι του.

Ερώτηση no.4:

Καλησπέρα κύριε Μαζάνη,έχω ένα κοριτσάκι 3 χρόνων και τα ξημερώματα έκανε εμετό λίγο από το βραδινό φαγητό, από εκείνη την ώρα και καθε φορά που ξάπλωνε λίγο αργότερα έκανε εμετό το βραδινό φαγητό. Αυτό έγινε τρεις φορές…Τις επόμενες φορές που έκανε εμετό έβγαζε σάλια και κιτρινοπρασινα υγρά (την κάθε φορά τα υγρά αυτά είχαν πιο έντονο χρώμα). Παραπονέθηκε και για πόνο στην κοιλιά, και κατά την διάρκεια της μέρας. της ερχόταν ο εμετός στο στόμα και τον κατάπινε.

Απάντηση no.4:

Αγαπητή, τα κίτρινο – πράσινα υγρά δείχνουν ότι το στομάχι δεν έχει τίποτα άλλο να βγάλει. Ο εμετός είναι μόνο ένα σύμπτωμα, το οποίο δείχνει ότι το παιδί που είναι άρρωστο πρέπει να εξετασθεί ενδελεχώς, διότι μπορεί να πρόκειται για μια προσωρινή γεστρεντερολογικη ανωμαλία, αλλά μπορεί να είναι και κάτι πολύ σοβαρό, όπως σκωληκοειδίτιδα, ίλεως και πολλά άλλα. Για αυτό, θα πρέπει επειγόντως να εξετασθεί απο παιδίατρο ή παιδοχειρουργό ή παιδογαστρεντερολογο.

Ερώτηση no.5:

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις! Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος δεν θυμάται αν έχει εμβολιαστεί για μηνιγγίτιδα, τι μπορεί να κάνει; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Απάντηση no.5:

Αγαπητή, δυο τρόποι υπάρχουν:

α) μπορεί  να κάνει εξέταση αίματος για αντισώματα της συγκεκριμένης αρρώστιας και αν δεν υπάρχουν σημαίνει ότι δεν είναι προστατευμένος και επομένως θα πρέπει να εμβολιαστεί.

β) αν έχει εμβολιαστεί στο παρελθόν και δεν το θυμάται και ξανακάνει το εμβόλιο δεν θα πάθει τίποτα. Ίσα-ίσα ο οργανισμός θα ξαναθυμηθεί και θα ξαναφτιάξει περισσότερα αντισώματα.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More