Για ακόμα μια εβδομάδα, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει όλες τις απορίες των γονιών

Για ακόμα μια εβδομάδα, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει όλες τις απορίες των γονιών | tlife.gr

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ γεια σας. έχω έναν γιο 14 μηνών, 11 κιλά βάρος και 78 εκ. ύψος. Μου ζητάει συνεχεία φαγητό. Ένα ενδεικτικό πρόγραμμά του είναι το εξής: πρωί 250 ml γάλα, 1 αυγό και φρούτα, μεσημέρι 250 γρ. φαγητό, απόγευμα γιαούρτι με δαμάσκηνο και το βράδυ 250 ml γάλα. Πεινάει ή απλά είναι πολύ λαίμαργος; Να αλλάξω κάτι στη διατροφή;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα μπορούσες να βάλεις περισσότερη ποικιλία το απόγευμα: χόρτο σούπα, τραχανά, χυλόπιτες, τοστ με βραστή γαλοπούλα και κίτρινο τυρί, ρυζόγαλο, ψωμάκι με μέλι και ταχίνι και πολλά άλλα ώστε να χορταίνει περισσότερο.

⇒ Ερώτηση:
Αν χρησιμοποιούμε στεγνωτήριο πρέπει να σιδερώνουμε τα ρούχα του μωρού? (16 μηνών)

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή Άννα, θεωρώ ότι τουλάχιστον για τα εσώρουχα θα ήταν καλύτερο σε αυτή την ηλικία να τα σιδερώνεις. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεις ότι σίγουρα δεν θα υπάρχει ίχνος υγρασίας αλλά και ότι θα κάνεις μια καλή απολύμανση συμπληρωματική του στεγνωτηρίου.

⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα σας, έχω ένα μωρό 12 μηνών, το οποίο μπουσουλάει και λόγω εποχής ενδιαφέρομαι να κάνω απολύμανση στο σπίτι αλλά φοβάμαι μήπως δεν πρέπει και βλάψω το παιδί. Θα ήθελα να μάθω την γνώμη σας πάνω στο θέμα σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή Μαρία, δεν είναι άσχημη η ιδέα της απολύμανσης, αλλά να πάρεις από το συνεργείο πιστοποίηση ότι τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν δεν βλάπτουν το παιδί και εσάς.

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα σας,σας έχω ξανασυμβουλευτεί στο παρελθόν. Τώρα το αγοράκι μου είναι 18 μηνών. Με ανησυχεί και με απασχολεί πολύ το γεγονός ότι επιτίθεται σε άλλα παιδάκια. Δηλαδή, πάει να τα πιάσει άγαρμπα, έχει δαγκώσει, τραβήξει μαλλιά κτλ. Μάλιστα όταν είναι κοντά σε παιδάκι και του κρατάω τα χέρια σηκώνει τα πόδια και κλωτσάει. Όλα αυτά χωρίς να δείχνει θυμό στο πρόσωπο του. Ενώ γενικά, όταν δει φωτογραφία με μωρό το φιλάει, ακόμα και τη συσκευασία από τις πάνες! Το έκανε και παλιότερα αλλά τώρα είναι πολύ έντονο, δηλαδή δεν τολμάω να τον αφήσω να περπατήσει μόνος του στην παιδική χαρά. Να επισημάνω ότι είναι σε φάση που μάλλον βγάζει ταυτόχρονα πολλά δόντια. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, η επιθετική συμπεριφορά των παιδιών αυτής της ηλικίας μπορεί να είναι κάτι σαν παιχνίδι , αλλά μπορεί και να κρύβει ψυχολογική αστάθεια. Αν η κατάσταση έχει φέρει αδιέξοδο στην κοινωνική σας συμπεριφορά να σας δει ένας ψυχολόγος ειδικά εσένα και τον μπαμπά του μωρού σου, διότι μπορεί να υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να το εντοπίσετε μόνοι σας και να δημιουργεί επιθετική συμπεριφορά στο μωρό σου.

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ καλησπέρα. Είμαι νέα μανούλα και θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τη σίτιση. Το μωράκι μου είναι σχεδόν 2 μηνών. Από την αρχή της δίνω μητρικό και ξένο γάλα, διότι η ποσότητα που τρώει είναι αρκετά μεγάλη και δεν της επαρκεί το δικό μου. Δηλαδή, είναι 69 ημερών και τρώει 210 ml. Βέβαια, κάποια στιγμή, επειδή την έβαζα συνέχεια στο στήθος, έμαθε να νανουρίζεται, με αποτέλεσμα να τρώει συνεχόμενα και να μην χωνεύει και να βγάζει γουλιές που την ενοχλούσαν. Της έδωσα πιπίλα, ω΄στε να το περιορίσω αυτό και έτσι μου μειώθηκε πάρα πολύ το γάλα και αυτή τη στιγμή δεν έχω καθόλου. Ήθελα να μου πείτε αν η μικρή έχει πάρει τα συστατικά που πρέπει από το θηλασμό; Επίσης, η μικρή μου βγάζει γουλιές και της ανεβαίνουν έως τον λαιμό και το καταπίνει,. Δηλαδή, κάνει κρυφή παλινδρόμιση. Έως 59 ημερών έκανε μεικτή διατροφή με HUMANA AR και θηλασμό και μόλις έκοψα το θηλασμό γιατί ήταν αραιό το γάλα, συνεχίζει την κρυφή παλινδρόμηση παρ’ όλο που της δίνω το AR. Η παιδίατρος μας είπε να αλλάξουμε εταιρεία και να της δώσω το NOVALAC PREMIUM 1. Εσείς τί γνώμη έχετε για όλα αυτά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η γνώμη μου είναι πρώτα να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου ώστε να διαπιστωθεί αν πραγματικά υπάρχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και σε ποιο βαθμό. Έτσι θα αποφασιστεί αν θα πρέπει να πάρει και ένα αντιαναγωγικό σιρόπι (epadoren) ώστε να περιοριστούν οι εμετοί.

⇒ Ερώτηση:
Το παιδί μου είναι 3 χρόνων και 3 μηνών αγοράκι και είναι 94,5 εκ. Ο γιατρός του έκανε ακτινογραφία καρπού και είναι 9 μήνες μικρότερη και κάναμε εξ αίματος και θυροειδή και βιταμίνη D και είναι όλα φυσιολογικά από 1 χρόνο που ήταν 79 εκ βάζει 6,5-7 πόντους κάθε χρόνο.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητέ πατέρα, καλύτερα που η οστική ηλικία είναι μικρότερη, διότι έτσι έχει πιθανότητες να αυξηθεί περισσότερο. Αν βάζει και 7 πόντους το χρόνο είναι πολύ καλά. Να συνεχίσει να τρώει καλές τροφές και να μετράτε το ύψος κάθε χρόνο.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

READ more