Tips & tricks για να τρέφεται το μικρό σου σωστά και ισορροπημένα

Παιδιά και υγιεινή διατροφή. Όπως πολύ καλά γνωρίζεις από προσωπική εμπειρία, είναι σπάνιο φαινόμενο τα παιδιά να προτιμούν να φάνε κάτι “πράσινο”. Προτιμούν πατατάκια, ντόνατς, σοκολάτες. Και αυτός είναι ένας αγώνας που καλείσαι να δώσεις σε καθημερινή βάση, όταν θέλεις τα παιδιά σου να αποκτήσουν ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο και να καταναλώνουν περισσότερο ισορροπημένα γεύματα. Εξίσου καλά, όμως, γνωρίζεις πως πολλές φορές είναι αρκετά πιο εύκολο να ενδώσεις και να τους επιτρέψεις να “βουτήξουν” τα χεράκια τους στην πίτσα μαργαρίτα, γιατί αυτός ο αγώνας είναι άνισος, όταν συμπεριλαμβάνονται κλάματα, φωνές και υγρά ματάκια!

Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά έχουν ανάγκη από καλή και υγιεινή διατροφή, τόσο για τη σωστή ανάπτυξή τους, όσο και για τη μακροχρόνια σχέση τους με το φαγητό. Ειδικά σε μια εποχή που η χημική επεξεργασία και ο τρόπος παραγωγής των τροφίμων γίνεται ολοένα και πιο “αμφίβολος”, με πολυάριθμα χημικά συστατικά να προστίθενται στα φυσικά προϊόντα, οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να προφυλάξεις τα παιδιά από τους κρυφούς κινδύνους που ελλοχεύουν στο καθημερινό διαιτολόγιό τους μοιάζουν να μειώνονται κατακόρυφα! Για αυτό και τώρα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι αναγκαίο να κάνεις τις απαραίτητες προσπάθειες, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν καλύτερες και σωστότερες βάσεις και να εκπαιδευτούν στην καλή διατροφή. Και επειδή όλα ξεκινούν και τελειώνουν σε εσένα, τον γονιό, ίσως το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνεις είναι να τους δώσεις την κατάλληλη εικόνα. Τα παιδιά “μιμούνται” αυτό που βλέπουν να συμβαίνει γύρω τους και οι γονείς τους είναι το μεγαλύτερο πρότυπό τους. Αυτό σημαίνει πως όποια συμπεριφορά δουν να αποτυπώνεται σε εσένα, αυτή θα υιοθετήσουν! Ξεκίνα, λοιπόν, από τον εαυτό σου και δώσε στα παιδιά σου το καλό… παράδειγμα!

Και για να σε βοηθήσω σε αυτή την προσπάθεια, σου μάζεψα παρακάτω μερικές βοηθητικές κινήσεις που μπορεί να… τονώσουν το ηθικό και τις δυνάμεις σου σε αυτόν τον αγώνα για υγιεινή διατροφή! Κάποιες φορές μπορεί να φανεί δύσκολο να διαχειριστείς τα παιδιά, αλλά για όλες τις υπόλοιπες φορές αξίζει να το προσπαθήσεις!

Εξαφάνισε τα γλυκά από το σπίτι
Μπορεί να είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, αλλά είναι σημαντικό να σκέφτεσαι πάντοτε το πόσο ανώφελη είναι η επεξεργασμένη ζάχαρη που προστίθεται στα τρόφιμα. Πρόκειται για ένα συστατικό που δεν έχει καμία αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση στον οργανισμό των παιδιών, πράγμα που σημαίνει πως πρόκειται για άχρηστες θερμίδες. Από την άλλη, τα σάκχαρα που ήδη περιέχονται στη φυσική μορφή τους σε όλες τις τροφές, από τα φρούτα και τα λαχανικά, μέχρι τα ζυμαρικά και το αλεύρι, είναι ήδη υπεραρκετά για τα παιδιά. Προσπάθησε, λοιπόν, να απέχεις από τα γλυκά και το ίδιο να μάθεις και τα μικρά σου να κάνουν.

Προσπάθησε να δείχνεις… ψύχραιμη
Είναι πολύ δύσκολο να αντέξεις την πίεση, τη στεναχώρια και τον θυμό που μπορεί να επιδείξει ένα τόσο μικρό πλάσμα στη θέα μιας σαλάτας, αλλά την ίδια στιγμή θα πρέπει να θυμάσαι πως η πίεση και η στείρα επιμονή ποτέ δεν έκανε κανένα παιδάκι να “σπάσει” και να φάει το υγιεινό φαγητό του. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο τα πιέζεις, τόσο πιο σθεναρή θα είναι η αντίστασή τους, γιατί πρόκειται ουσιαστικά για ένα παιχνίδι κυριαρχίας και επιβολής δύναμης.

Κρύψε τα “καλούδια” με έξυπνο τρόπο
Μπορεί να μην είναι “ειλικρινές”, αλλά είναι εποικοδομητικό. Όταν τα πράγματα φτάνουν στο απροχώρητο, μπορείς πάντα να δοκιμάσεις να ετοιμάσεις φαινομενικά “βρώμικα” γεύματα, στα οποία θα “κρύψεις” καθετί υγιεινό! Οι κόκκινες σάλτσες με τριμμένα λαχανικά, τα κέικ με σπανάκι, τα shakes με καρότο, η “μερέντα” με αβοκάντο και η σοκολατόπιτα με παντζάρια είναι μόνο μερικές από τις συνταγές που μπορείς να ανακαλύψεις και να υιοθετήσεις για να συμπεριλάβεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά σε τροφές που λατρεύουν τα παιδιά!

Χρησιμοποίησε συνοδευτικά
Ακόμη κι εσύ δεν θα προτιμήσεις να φας σκέτα μπαστουνάκια από ωμό καρότο και αγγούρι. Κανείς δεν θα τα προτιμούσε! Αν, όμως, τα σερβίρεις με ένα λαχταριστό ντιπ ή μια νόστιμη σάλτσα, τότε οι ισορροπίες αλλάζουν και το γεύμα γίνεται αμέσως πολύ πιο ποθητό! Δοκίμασε, λοιπόν, να τους δώσεις τα λαχανικά τους συνοδεία ενός γευστικού χούμους ή ενός ντιπ με γιαούρτι και βότανα! Άλλωστε, τα παιδιά λατρεύουν να πασαλείφονται και να… λερώνουν και αυτή θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να το κάνουν!

Βάλε τα παιδιά στην κουζίνα
Πιθανότατα θα πρέπει να εφοδιαστείς με κουράγιο, υπομονή και περισσότερο ελεύθερο χρόνο, αλλά η διαδικασία του μαγειρέματος μαζί με τα παιδιά είναι πάντοτε εποικοδομητική και τα βοηθάει να τρέφονται σωστότερα και πιο ισορροπημένα. Βλέποντας τη διαδικασία της προετοιμασίας ενός φαγητού και συμμετέχοντας σε αυτό, κάνει αυτόματα το “πιάτο” τους πιο θελκτικό! Καθιέρωσε, λοιπόν, ένα μικρό τελετουργικό με τα παιδιά στην κουζίνα και ετοιμάστε παρέα το υγιεινό γεύμα της οικογένειας!

 

Read More

And More