Αυτή η εβδομάδα είναι Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού – Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για τον Μητρικό Θηλασμό σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο παιδίατρος του Tlife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης μοιράζεται περισσότερα μαζί μας για αυτή την ιδιαίτερη – ξεχωριστή – εβδομάδα.

Αυτός ο εορτασμός αποτελεί μια εκστρατεία, η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των γυναικών για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού τόσο για την υγεία τους όσο και για την υγεία των παιδιών τους. Ο στόχος είναι μέχρι το 2025 να υπάρχει αποκλειστικός μητρικός θηλασμός σε ποσοστό 50% παγκοσμίως.

Δυστυχώς και παρόλο που το μητρικό γάλα είναι η πολυτιμότερη τροφή για τα βρέφη και παράλληλα προσφέρει υψηλή προστασία για την μητέρα, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και έχει αντικατασταθεί από τα τεχνητά γάλατα, τα επονομαζόμενα ” φόρμουλα”. Με τον τρόπο αυτό επηρεάζεται όχι μόνο η υγεία των μητέρων και των βρεφών, αλλά και η οικονομία των κρατών.

Δηλαδή αφού πλέον έχουν εξαντληθεί οι ενημερώσεις για την ωφέλεια του μητρικού γάλακτος, τώρα πια συζητιέται και γίνεται μια εκτενής οικονομική ανάλυση των εν λόγω εσόδων που δημιουργούνται από την εξοικονόμηση διαφόρων δαπανών.

Από τα αποτελέσματα μελετών συμπεραίνεται, ότι η αύξηση του μητρικού θηλασμού συμβάλει στην εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών πόρων εξαιτίας της υγειονομικής θωράκισης του οργανισμού του βρέφους και της μητέρας , με συνέπεια την δραστική μείωση των ιατρικών δαπανών για περίθαλψη και θεραπεία στην μετέπειτα ζωή τους.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ελληνικής οικονομίας διαπιστώθηκε ότι η ετήσια εξοικονόμηση χρημάτων για την μέση ελληνική οικογένεια εκτιμάται σε 1271-5335 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό εξοικονόμησης κυμαίνεται από 123-169 εκατομμύρια ευρώ με τις σημαντικότερες παραδοχές και χωρίς να περιλαμβάνονται δαπάνες κόστους ευκαιρίας, όπως εργατοώρες και κόστους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας όπως ρεύμα, νερό κλπ.

Από εδώ και πέρα, λοιπόν, στα πλεονεκτήματα του θηλασμού συγκαταλέγεται και το οικονομικό όφελος της οικογένειας και του κράτους.

Επειδή η πληροφόρηση για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού είναι διάχυτη από πάσα κατεύθυνση, αξίζει να περιοριστούμε στα εξής:

  • η κάθε μάνα φτιάχνει ξεχωριστή σύνθεση γάλακτος σύμφωνα με τις ανάγκες του δικού της παιδιού. Δηλαδή άλλη σύνθεση για το πρόωρο, άλλη για το υπέρβαρο και άλλη για το άρρωστο.
  • τη στιγμή που τα σάλιο από το στόμα του βρέφους ακουμπάει στην αλω του μαστού , μεταφέρονται πληροφορίες για την υγεία του, οι οποίες επεξεργάζονται από την μητέρα και παράγει το καταλληλότερο γάλα για την περίσταση.
  • το μητρικό γάλα θεωρείται ο βασιλικός πολτός, ενώ το καλύτερο γάλα φόρμουλα είναι fast food.
  • στην πράξη το μητρικό γάλα είναι το μοναδικό φρέσκο γάλα που πίνει ο άνθρωπος καθώς το λαμβάνει απευθείας από το μαστό χωρίς επεξεργασία. Όλα τα άλλα γάλατα με κάθε τρόπο θεωρούνται επεξεργασμένα.

Γίνεται, λοιπόν, εύκολη αντιληπτή η ανάγκη για ουσιαστική πολιτική αύξησης του μητρικού θηλασμού για την σύγχρονη εποχή μας.

And More