Κοκκύτης: Τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς;

Έξαρση του κοκκύτη παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην ευρύτερη Ευρώπη, με κάποια κρούσματα εξ’ αυτών να καταγράφονται και στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ασθένεια που την γνωρίζουμε από παλιά. Έχει κατά πολύ περιοριστεί λόγω του εμβολιασμού μας ενημερώνει ο παιδίατρος του Tlife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, παρόλα αυτά κάνει την παρουσία αισθητή το τελευταίο διάστημα και ανησυχεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σύμφωνα με τον ειδικό…

Ο κοκκύτης είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, η οποία οφείλεται στο μικρόβιο του κοκκύτη. Διακρίνεται σε τρία στάδια κλινικών εκδηλώσεων:

  • 1ο στάδιο που διαρκεί 1-2 εβδομάδες και διακρίνεται για καταρροή της μύτης και λίγο βήχα κατά την διάρκεια της νύχτας.
  • 2ο στάδιο που διαρκεί 1-6 εβδομάδες με παροξυσμικό έντονο βήχα με ισχυρή συριγμώδη εισπνοή που τελειώνει με άπνοια και κυάνωση
  • 3ο στάδιο της αποδόμηση που διαρκεί 2-3 εβδομάδες που οι παροξυσμοί γίνονται ηπιότερου μέχρι που σταματούν.

Ο κοκκύτης είναι σοβαρή νόσος διότι έχει και επιπλοκές που αφορούν κυρίως το κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά και πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση και απειλείται η ζωή του πάσχοντος. Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα με εκκρίσεις.

Για την πρόληψη υπάρχει εμβόλιο, το οποίο ξεκινάει από την ηλικία των 2 μηνών. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρήθηκε ότι η ανοσία μειώνεται μετά την ηλικία των 30-40 ενώ και για αυτό οι ενήλικες θα πρέπει να εμβολιάζονται κάθε 10 χρόνια.

Λόγω, λοιπόν, της μείωσης της ανοσίας, συνίσταται σε όλες της γυναίκες που πρόκειται να μείνουν έγκυος ή και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, να εμβολιάζονται για τον κοκκύτη ώστε το μωρό τους να έχει αντισώματα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής μέχρι να εμβολιασθεί το ίδιο και να αποκτήσει δικά του αντισώματα.

Επίσης συνίσταται να εμβολιασθούν όλοι οι ενήλικες για τον κοκκύτη αν στο περιβάλλον τους βρίσκεται μωρό κάτω των 12 μηνών. Επομένως αυτή την περίοδο οι γονείς θα πρέπει να ανοίξουν τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών τους και να ελέγξουν αν έχουν γίνει όλες οι συνιστώμενες δόσεις του εμβολίου για τον κοκκύτη.

And More