Εργαζόμενη μητέρα: Πώς να ισορροπήσεις ανάμεσα στα παιδιά και στη δουλειά

Η ζωή μιας μητέρας είναι δύσκολη. Της εργαζόμενης μητέρας ακόμα πιο δύσκολη. Η αλήθεια είναι ότι τα είχες υπολογίσει διαφορετικά… πολύ εύκολα τα έβλεπες όλα όταν τα παιδιά ήταν ακόμα μια σκέψη. Στην πράξη τα βρίσκεις λίγο σκούρα. Και αγχώνεσαι. Και δεν είναι ντροπή –όλες το περνάμε. Κι αν κάποιες φορές σε παίρνει από κάτω περισσότερο από ότι πρέπει, δες μήπως οι συμβουλές μου σε βοηθήσουν.

Διαχώρισε τη δουλειά από την οικογένεια
Καθημερινά παλεύεις να είσαι καλή στη δουλειά σου κι ακόμα καλύτερη απέναντι στα παιδιά σου. Τόσο η καριέρα σου όσο κι η μητρότητα απαιτούν κατά καιρούς την απόλυτη προσοχή σου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να διακρίνεις πότε πρέπει να δώσεις βαρύτητα στο ένα σε σχέση με το άλλο. Όσο τα παιδιά είναι στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο, στους παππούδες, είναι ασφαλή και απασχολημένα κι εσύ μπορείς να συγκεντρωθείς απόλυτα και να δώσεις το 100% του εαυτού σου στη δουλειά. Δεν χρειάζεται να σου πω πως μόλις σχολάσεις, η βαρύτητα αλλάζει.

Βρες χρόνο για bonding
Όσο πολυάσχολη κι αν είσαι, όσες υποχρεώσεις κι αν έχεις, ένα μισάωρο είναι αρκετό για να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά. Όχι, το τάισμά τους, το μπάνιο και το διάβασμα για το σχολείο δεν είναι ποιοτικός χρόνος. Τα επιτραπέζια παιχνίδια, το διάβασμα ενός βιβλίου πριν από τον ύπνο, το να ζωγραφίσεις μαζί τους, ακόμα και το μαγείρεμα με τα παιδιά είναι ποιοτικός χρόνος.

Φτιάξε αναμνήσεις
Τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες είναι ιδανικά για να περάσεις περισσότερο χρόνο με τα παιδιά και να κάνετε πράγματα που θα τα νοσταλγούν όταν θα μεγαλώσουν –κι εσύ μαζί. Οργάνωσε ένα πικ νικ στο κοντινό πάρκο, μια βραδιά σινεμά με μπόλικο ποπ κορν (ε…και μερικές σοκολάτες δεν βλάπτουν αραιά και πού), βραδιές pizza, βραδιές burger (που θα φτιάξετε μαζί, εννοείται!) ή μια ημερήσια εκδρομή. Τα παιδιά θα το χαρούν και θα το θυμούνται κι εσύ θα γεμίσεις μπαταρίες και θα είσαι έτοιμη να αφοσιωθείς και πάλι στη δουλειά χωρίς τύψεις.

Αναζήτησε βοήθεια, αν πιστεύεις ότι τη χρειάζεσαι
Όσο ωραία και όμορφα και να τα έχεις προγραμματίσει, υπάρχουν φορές που θα γίνει κάτι και οι προτεραιότητες θα ανατραπούν. Τα παιδιά θα σε χρειαστούν την ώρα που είσαι στη δουλειά ή θα χρειαστεί κάποια στιγμή να δουλέψεις από το σπίτι (την ώρα που θα έπρεπε να αφιερώνεις στα παιδιά). Ζήτα βοήθεια! Από τον σύντροφό σου, από τη μαμά σου, από τη φίλη ή την αδερφή σου. Κι από έναν ειδικό, αν πιστεύεις ότι χάνεις την μπάλα ή ότι τα κάνεις όλα λάθος και αγχώνεσαι υπερβολικά.

Read More

And More