Κι ο μπαμπάς είναι μόνο ένας!

“Ο ρόλος του πατέρα δεν περιορίζεται μόνο στο να κερδίζει χρήματα για να εξασφαλίζει οικονομικά την οικογένεια, να πληρώνει δίδακτρα κτλ. Η παρουσία του πατέρα και η συμμετοχή του στη ζωή του παιδιού του τόσο στις σχολικές αλλά και εξωσχολικές δραστηριότητές του είναι εξίσου σημαντική. Είναι μοναδικός και αναντικατάστατος ο ρόλος του και είναι σημαντική η συμμετοχή του στη διαπαιδαγώγηση, την ανάπτυξη του συναισθήματος, την διαμόρφωση του χαρακτήρα και την απόκτηση ψυχικών εφοδίων του παιδιού”, λέει η Ψυχολόγος-Σύμβουλος Μελέτης Ιφιγένεια Λαμπροπούλου.

Πώς επιδρά η παρουσία του πατέρα στην εξέλιξη του παιδιού;
Ανδρικό πρότυπο: η συμπεριφορά, η παρουσία, η προσωπικότητα του πατέρα, είτε το παιδί είναι κορίτσι είτε αγόρι, επηρεάζει τη διαμόρφωση της εικόνας του παιδιού για το ανδρικό πρότυπο. Π.χ. αν ο πατέρας είναι απών ουσιαστικά από τη ζωή του παιδιού για όποιο λόγο, αδιαφορεί για το πώς πέρασε τη μέρα του και η παρουσία του είναι μόνο «οικονομικής» φύσης, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παιδί εάν είναι αγόρι να υιοθετήσει ακριβώς τον ίδιο ρόλο μεγαλώνοντας, εάν είναι κορίτσι οι επιλογές της ως κοπέλα θα είναι ως επί το πλείστον άνδρες αδιάφοροι και απόντες ουσιαστικά.
Συμπεριφορά: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά ακόμη και από την ηλικία των 15 μηνών, επωφελούνται σημαντικά από την ουσιαστική σχέση με τον πατέρα τους. Η έλλειψη ουσιαστικής παρουσίας του πατέρα έχει αποδειχτεί ότι συνδέεται άμεσα με μια σειρά αρνητικών αποτελεσμάτων για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της παιδικής και αργότερα της ενήλικης συμπεριφοράς τους.
Οριοθέτηση: Αλλά και σε πιο πρακτικά θέματα στην παιδική ηλικία, όπως είναι η επιβολή κανόνων και πειθαρχίας, είναι δύσκολο να οριοθετηθεί το παιδί, να αποδεχτεί και να ακολουθήσει κανόνες όταν όλο το βάρος και το ρόλο του «κακού» αναλαμβάνει μόνο η μαμά. Είναι σαν να βρίσκεται το παιδί σε ένα δωμάτιο με δύο πόρτες από τις οποίες η μία είναι ανοιχτή και η άλλη κλειστή και να του ζητάμε να μην βγεί έξω να παίξει. Υποθάλπεται έτσι η ιδέα ότι δεν υπάρχει κοινή γραμμή από τους γονείς και το παιδί έχει κάθε περιθώριο αμφισβήτησης του κανόνα.
Μάθηση: Μπαμπάδες, γνωρίζατε ότι η ανάγνωση με το προσχολικής ηλικίας παιδί σας μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες σχολικές επιδόσεις αργότερα; Μελέτες δείχνουν ότι όταν ο μπαμπάς συμμετέχει στη μάθηση, τα παιδιά λαμβάνουν υψηλότερους βαθμούς, απολαμβάνουν περισσότερο το σχολείο και είναι λιγότερο πιθανό να επαναλάβουν μια τάξη. Διαθέτοντας χρόνο για να διαβάσετε ένα παραμύθι, μία ιστορία στο παιδάκι σας, δημιουργεί έναν δεσμό με το παιδί σας που θα μείνει για πάντα. Ο ρόλος και των γονιών είναι σημαντικός στο να βοηθηθεί το παιδί να μάθει εύκολα παρέχοντάς του τα κατάλληλα υλικά κυρίως γνωστικά. Άλλα γνωστικά υλικά λοιπόν έχει να δώσει η μαμά και άλλα ο μπαμπάς.
Συναίσθημα: Τόσο η παρουσία της μαμάς αλλά και του μπαμπά τροφοδοτεί το παιδί με μια αίσθηση σωματικής, συναισθηματικής και ψυχολογικής ασφάλειας.

And More