Κρύο, καιρός για… κρύωμα: 9 φυσικοί τρόποι να καταπολεμήσεις τις ιώσεις στο σπίτι

Όταν τα μικρά σου φτάνουν σε μια ηλικία κατά την οποία συγχρωτίζονται με άλλα παιδιά σε κλειστούς χώρους, όπως ο παιδικός σταθμός, το νηπιαγωγείο και το σχολείο, τότε είναι που ξεκινούν και τα… προβλήματα! Για ποια προβλήματα μιλάω; Εννοείται πως αναφέρομαι στις εποχικές ιώσεις και τη γρίπη που κατά τη διάρκεια του χειμώνα μοιάζουν να κάνουν “πάρτι” στον οργανισμό των παιδιών -αλλά και των μεγάλων! Και ενώ οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι άστατες καιρικές συνθήκες μπορεί να ευθύνονται για το γεγονός πως κάθε λίγο και λιγάκι το ανοσοποιητικό σύστημα… κρασάρει, ωστόσο ο βασικότερος παράγοντας για την τόσο γρήγορη εξάπλωση των ιών είναι η συγκέντρωση παιδιών (υγιέστατων και μη) σε κλειστούς χώρους, χωρίς καλό αερισμό, ενώ το ίδιο επιβαρυντική είναι η δυσκολία των μικρών να τηρήσουν τους κανόνες υγιεινής, λόγω της ηλικίας τους. Γιατί σε ποιο παιδάκι θα πεις να πλένει συχνά τα χέρια του και να προσέχει τις επιφάνειες που αγγίζει και εκείνο θα σου δώσει σημασία; Και κάπως έτσι φτάνεις να μετράς περίπου τρία “χτυπήματα” από ιώσεις κάθε φθινόπωρο και άλλα τόσα (αν όχι περισσότερα) το χειμώνα! Τι συμβαίνει, όμως, όταν ξεκινάει το… ντόμινο και πριν το καταλάβεις η ίωση σας ρίχνει τον ένα μετά τον άλλο στο κρεβάτι;

Αναπόφευκτα, ένα σπίτι που κουράρει ένα άρρωστο παιδί θα αντιμετωπίσει και την ανάλογη εξάπλωση του ιού, εάν δεν τηρηθούν εγκαίρως ορισμένοι κανόνες, αλλά και αν ο καθένας δεν πάρει τα ανάλογα μέτρα, ώστε να ενδυναμώσει τον οργανισμό του! Βλέπεις, σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελες η ίωση να “χτυπήσει” και την δική σου πόρτα, όταν το μικρό σου ανεβάζει πυρετό, υποφέρει από πονόλαιμο και ο βήχας του θυμίζει… κομπρεσέρ! Για αυτό και καλό είναι να φροντίζεις και τον δικό σου οργανισμό, πέρα από την προστασία που προσφέρεις στα παιδιά σου, ώστε να καταφέρεις να παραμείνεις υγιής και στις… επάλξεις!

Για αυτό το λόγο, παρακάτω σου συγκέντρωσα μερικά (φυσικά) tips που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις υγιής και με super ενδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και να μην σε καταβάλει καμία ίωση! Plus: μπορείς να τα μοιραστείς και με τα παιδιά, αλλά και με το σύντροφό σου!

Φάε τα λαχανικά σου!
Να μια πρόταση που λες καθημερινά στο μικρό σου, αλλά είναι πολύ πιθανό να ξεχνάς να την επαναλάβεις και στον εαυτό σου! Οι χυμοί και τα smoothies είναι ιδανικές λύσεις για να τονώσεις τον οργανισμό σου και ταυτόχρονα να καταπολεμήσεις μια ίωση. Αν προσθέσεις και ένα γλυκό φρούτο, όπως η μπανάνα ή ο ανανάς, τότε θα γίνει ένα πρώτης τάξεως ρόφημα και για τα παιδιά!

Μην ξεχνάς τα προβιοτικά σου!
Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ ή ακόμη και το ξινολάχανο είναι γεμάτα προβιοτικά, ιδανικά τόσο για την καλή λειτουργία του στομάχου, όσο και του εντέρου, αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δώσε… τόπο στο τζίντζερ, τον κουρκουμά και το σκόρδο!
Τρεις τροφές που θεωρούνται τα “δυναμωτικά της φύσης” και είναι γεμάτα αντιοξειδωτικές ουσίες, ικανές να σε προστατεύουν από τους ιούς, αλλά και να σε αναζωογονήσουν! Πρόσθεσέ τα στο σταθερό διαιτολόγιο της οικογένειας και θα καταφέρεις να κρατήσεις τις ισορροπίες!

Πάρε τα… πόδια σου!
Η άσκηση και η καθημερινή κίνηση είναι μία από τις πιο σημαντικές μεθόδους για την καλή φυσική κατάσταση. Και αυτό δεν σημαίνει μόνο την εξωτερική εμφάνιση, αλλά τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού σου, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στην καταπολέμηση του στρες, που επίσης οδηγεί σε ασθένειες.

Φωτοσύνθεσε!
Μην σου φαίνεται αστείο. Ο ήλιος γεμίζει τον οργανισμό σου με βιταμίνη D, γεγονός που σημαίνει πως σου προσφέρει προστασία από ιώσεις, ενώ ταυτόχρονα υποβοηθά τη διάθεσή σου και καταπολεμά τις μολύνσεις και τις φλεγμονές! Κάνε, λοιπόν, τη βόλτα σου με τα παιδιά, φορώντας ζεστά ρούχα και φυσικά αντηλιακή προστασία, ανεξάρτητα από το αν είναι χειμώνας!

Καθάρισε τη μύτη σου με φυσικό αποσυμφορητικό!
Η αποσυμφόρηση της ρινικής κοιλότητας δεν είναι απαραίτητα συνυφασμένη με την καταρροή και το κρύωμα, αλλά και μια καλή μέθοδος για να τα προλάβεις. Αν κάνεις τακτικές πλύσεις με ειδικό νερό ή ορό, θα καταφέρεις να καταπολεμήσεις ακόμη και αλλεργίες.

Κοιμήσου λιγάκι παραπάνω!
Προφανώς, αν είσαι κουρασμένη δεν είσαι σε θέση να φροντίσεις κανέναν. Δώσε, λοιπόν, το περιθώριο στον εαυτό σου να ξεκουραστεί για τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, συμπλήρωσε το βραδινό ύπνο με ενδιάμεσα power naps κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι θα δώσεις την ευκαιρία στο σώμα σου να ανακουφιστεί και να αναζωογονηθεί!

Πιες λίγο ζεστό τσάι!
Πράσινο τσάι, χαμομήλι και εχινάκεια είναι τρία βότανα με μεγάλη επίδραση τόσο στη διάθεσή σου, όσο και στο κορμί σου, μιας και το τονώνουν με την αντιοξειδωτική δράση τους!

Μην ξεχνάς το νερό σου!
Είναι αρκετά κοινότυπο, αλλά σίγουρα το ξεχνάς! Το νερό “καθαρίζει” τον οργανισμό από τις τοξίνες, ενυδατώνοντας το σώμα σου και τονώνοντας την επιδερμίδα σου! Μην αμελείς, λοιπόν, να πίνεις το νερό σου!

Read More

And More