Love and marriage: Tips που θα βοηθήσουν τη σχέση σου μετά τα παιδιά

Love and marriage: Tips που θα βοηθήσουν τη σχέση σου μετά τα παιδιά | tlife.gr

Θυμάσαι πώς ήταν η σχέση με το σύντροφό σου πριν μπουν στη ζωή σας τα παιδιά; Τι; Ούτε καν; Θυμάσαι τουλάχιστον ότι έχεις σύντροφο; Μήπως ολόκληρη η ζωή σας περιστρέφεται γύρω από τα παιδιά; Ok, καιρός για αλλαγή πλεύσης! Ναι, σαφώς και τα παιδιά φέρνουν απύθμενη ευτυχία, υπερηφάνεια και αίσθηση ολοκλήρωσης, αλλά δεν μπορούν τα πάντα να αρχίζουν και να τελειώσουν σε αυτά! Προφανώς και τα μικρά είναι η πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητά σας, τόσο δική σου, όσο και του συζύγου σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείτε να αφήσετε τη σχέση σας να πηγαίνει “στον αυτόματο”, χωρίς να δίνετε προσοχή και βάση σε όσα συμβαίνουν μεταξύ σας. Άλλωστε, σε όλους τους τομείς της ζωής μας οφείλουμε να κρατήσουμε τις απαραίτητες ισορροπίες και να επιτελέσουμε με όση μεγαλύτερη επιτυχία μπορούμε τους διάφορους ρόλους μας. Γι’ αυτό και η φροντίδα της σχέσης και του γάμου ενός ζευγαριού είναι τόσο σημαντική για τη διατήρηση της οικογενειακής ευτυχίας.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, οι γονείς να διοχετεύουν όλη την ενέργειά τους στις οικογενειακές υποχρεώσεις και κυρίως στην κάλυψη των (πολλαπλών) αναγκών των παιδιών τους! Και αυτό είναι το αναμενόμενο, ειδικά όσο τα παιδιά είναι μικρά και απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή και φροντίδα. Πόσο μάλλον σε μια καθημερινότητα ήδη αρκετά φορτωμένη από τα ανελέητα προγράμματα που επιβάλλουν η δουλειά και οι εξωτερικοί παράγοντες. Την ίδια στιγμή, όμως, ξεχνούν πως πέρα από γονείς είναι και σύντροφοι και πως η σχέση τους χρειάζεται αρκετή δουλειά και “τροφή” για να παραμείνει δυνατή και σταθερή. Επιπλέον, για να καταφέρουν δύο άνθρωποι να είναι “αποτελεσματικοί” και πλήρως λειτουργικοί στο ρόλο τους ως γονείς, μοιάζει κάπως αναγκαίο να έχουν και μεταξύ τους μια ισορροπημένη και υπεύθυνη σχέση, με τρυφερότητα, αλληλοϋποστήριξη, αγάπη και φυσικά ερωτισμό! Όπως, λοιπόν, αφιερώνεις ποιοτικό χρόνο στα παιδιά σου, έτσι χρειάζεται να διοχετεύσεις και τον ελεύθερο χρόνο σου στο σύντροφό σου και εκείνος σε εσένα!

Παρακάτω μπορείς να βρεις μερικά μικρά βήματα που θα σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τις ισορροπίες ανάμεσα σε εσένα και το σύντροφό σου, ώστε να γίνει και ο γάμος σας (είτε εντός, είτε εκτός εισαγωγικών) μία από τις βασικές προτεραιότητές σας!

 

♦ Δημιουργήστε μικρά καθημερινά “τελετουργικά”
Πολλά ζευγάρια επιλέγουν να ακολουθήσουν το δρόμο του date night, δηλαδή να καθιερώνουν μία ημέρα της εβδομάδας ως ημέρα εξόδου, κατά την οποία αφήνουν τα παιδιά στο σπίτι και βγαίνουν οι δυο τους για ένα δείπνο ή ποτό ή οτιδήποτε άλλο τους ευχαριστεί. Φαίνεται, όμως, πως ένα τέτοιου είδους “τελετουργικό” προκαλεί στρες και πίεση στο ζευγάρι, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που το θεωρούν πολυδάπανο ή δύσκολα εφικτό σε μια φορτωμένη καθημερινότητα. Αντ’ αυτού, επομένως, είναι προτιμότερο να δημιουργήσετε μικρές καθημερινές ρουτίνες, όπως να απολαμβάνετε παρέα τον πρωινό καφέ σας, να πέφτετε μαζί το βράδυ στο κρεβάτι, να στέλνετε μηνύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας για το πώς είστε και όχι μόνο για τις υποχρεώσεις σας, να μιλάτε στο τέλος της ημέρας για όσα σας απασχολούν. Αυτές οι μικρές συνήθειες είναι που θα σας φέρουν και πιο κοντά και θα λειτουργήσουν εποικοδομητικά στη σχέση σας!

 

♦ Στηρίξτε ο ένας τα ενδιαφέροντα του άλλου
Σίγουρα και οι δύο θα έχετε ενδιαφέροντα και δραστηριότητες που θέλετε να κάνετε, οι οποίες δεν αφορούν ούτε το σπίτι, ούτε τα παιδιά, ούτε τη δουλειά. Βρείτε, λοιπόν, ο καθένας τι είναι εκείνο που θα τον ευχαριστούσε να κάνει και απολαύστε το μαζί. Για παράδειγμα, εσύ μπορεί να θέλεις να κάνεις γιόγκα και ο σύντροφός σου να προτιμάει το τρέξιμο. Μπορείτε να μοιράσετε το χρόνο σας και κάποιες φορές να πηγαίνετε παρέα για jogging και άλλες στιγμές να έρχεται μαζί σου στο μάθημα γιόγκα. Έτσι θα έρθετε πιο κοντά και σε συναισθηματικό επίπεδο, αλλά και να εκτιμήσετε ο ένας τις διαφορετικές “δυνάμεις” του άλλου!

 

♦ Κάνε focus στα καλά στοιχεία του
Σε μια φορτωμένη καθημερινότητα, με περισσότερες υποχρεώσεις στα χέρια σου από όσες μπορείς να αντέξεις και με τεράστια ανάγκη να μοιραστείς με το σύντροφό σου τις ευθύνες της οικογένειας, είναι πολύ εύκολο να εστιάσεις στα αρνητικά στοιχεία της σχέσης σας, αλλά και στα χαρακτηριστικά του συντρόφου σου που είναι τα λιγότερο αγαπημένα σου! Κάνε, λοιπόν, το αντίθετο. Προσπάθησε να στρέψεις τη σκέψη σου σε περισσότερο θετικά στοιχεία, βλέποντας τα καλά του συντρόφου σου και αφαιρώντας τον αρνητισμό και τον εκνευρισμό από τη συντροφική εξίσωσή σας! Think good thoughts! Βοηθάει!

 

♦ Αφιερώστε χρόνο στις οικογενειακές στιγμές
Πολύ βασικό στη σύνδεση του ανδρόγυνου είναι και ο χρόνος που απολαμβάνουν ως οικογένεια με τα παιδιά τους. Είναι πολύ πιθανό οι δραστηριότητές σας να είναι μοιρασμένες και ο ένας να πηγαίνει θέατρο με τα παιδιά, ενώ ο άλλος αναλαμβάνει το πάρκο και την παιδική χαρά. Δεν υπάρχει, όμως, λόγος η ζωή σας να είναι χωρισμένη στα δύο! Βρείτε πράγματα που μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί!

READ more