Νέα ανάλυση του Αμερικανικού Συνδέσμου Ψυχολογίας καταδικάζει το “ξύλο” στα παιδιά

Εναντίον της χρήσης σωματικής βίας στα παιδιά τάσσεται και ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Ψυχολογίας (APA), υποστηρίζοντας το έργο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (AAP), που καταδικάζει την χρήση του “ξύλου” ως μέσο συμμόρφωσης και βελτίωσης της συμπεριφοράς. Μάλιστα, με νέες εγκυκλίους οι δύο οργανισμοί επισημαίνουν στους γονείς τις βλαβερές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τακτική αυτή στα παιδιά, ενώ τονίζουν την πλήρη αχρηστία της πρακτικής.

Ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Ψυχολογίας (APA) δημοσίευσε το κείμενο “Resolution on Physical Discipline of Children By Parents” (Ανάλυση της Φυσικής Πειθαρχίας των Παιδιών από τους Γονείς), αφού σύμφωνα με τις μετρήσεις και τις καταγραφές τους “έρευνες υποδεικνύουν πως η φυσική πειθαρχία δεν είναι αποτελεσματική στην επίτευξη των μακροχρόνιων στόχων των γονέων για την μείωση της επιθετικής και περιφρονητικής συμπεριφοράς των παιδιών ή την υποβοήθηση μιας ομαλής και ικανοποιητικής κοινωνικής συμπεριφοράς των παιδιών”.

“Η χρήση της φυσικής τιμωρίας στα παιδιά έχει μειωθεί στις Η.Π.Α. τα τελευταία 50 χρόνια” λέει σε δήλωσή της η πρόεδρος του APA, Rosie Phillips Davis, και συνεχίζει: “Ελπίζουμε ότι αυτή η ανάλυσή μας θα ενημερώσει και άλλους γονείς και κηδεμόνες σχετικά με άλλες μορφές πειθαρχίας που είναι αποτελεσματικές και πολύ πιο πιθανό να καταλήξουν σε συμπεριφορές που οι γονείς θέλουν να δουν στα παιδιά τους”. Επίσης, η δημοσίευση της ανάλυσης επισημαίνει πως “οι επιθετικές στρατηγικές πειθαρχίας, συμπεριλαμβανομένων όλων των μορφών σωματικής τιμωρίας και της φωνής ή του εξευτελισμού των παιδιών έχουν ελάχιστα αποτελέσματα στην βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά των παιδιών και καθόλου αποτελέσματα στην μακροπρόθεσμη συμπεριφορά τους”.

Read More

And More