Νέα μαμά; Πώς να ξεπεράσεις τις δυσκολίες του θηλασμού;

Νέα μαμά; Κρατάς επιτέλους το λιλιπούτειο θαυματάκι σου στην αγκαλιά σου και η χαρά σου δεν περιγράφεται! Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως είναι όλα ρόδινα! Ως νέα μαμά καλείσαι να ξεπεράσεις πολλές δυσκολίες! Η μεγαλύτερη εξ’ αυτών είναι ίσως ο θηλασμός! Από τον πόνο και τους τραυματισμούς των θηλών μέχρι τη μαστίτιδα, το ταξίδι στον θηλασμό μπορεί να αποβεί απροσδόκητα δύσκολο. Μην ανησυχείς! Σου έχουμε αποτελεσματικές λύσεις για να ξεπεράσεις τις προκλήσεις του θηλασμού. Να θυμάσαι απλώς ότι σχεδόν όλες οι μαμάδες μπορούν να θηλάσουν και πως καμία δυσκολία δεν είναι αξεπέραστη!

Μήπως δεν έχω αρκετό γάλα;

Καταρχάς, το μέγεθος του στήθους δεν έχει σημασία όσον αφορά την παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Είτε είσαι μικροκαμωμένη, είτε καμπυλωτή μαμά, το σώμα σου μπορεί να παραγάγει αρκετό γάλα για το μωρό σου. Όταν μιλάμε για θηλασμό ισχύει απλώς ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης! Όσο περισσότερο θηλάζεις το μωρό σου, τόσο περισσότερο γάλα παράγεις! Οπότε, φρόντιζε να θηλάζεις το μωρό σου με τα πρώιμα σημάδια πείνας και χωρίς αυστηρά προγράμματα!

Έχω πόνο στις θηλές!

Όταν το μωρό θηλάζει τη θηλή αντί της θηλαίας άλω, προκαλείται πόνος και τραυματισμός στις θηλές! Εφόσον ο θηλασμός γίνεται σωστά, ο πόνος δεν αποτελεί μέρος της εξίσωσης. Πώς επιτυγχάνεις όμως τη σωστή τεχνική; Το στόμα του μωρού πρέπει να είναι διάπλατα ανοιχτό, ώστε να «πιάνει» όχι μόνο τη θηλή, αλλά και τη θηλαία άλω. Ιδανικά, ζήτα βοήθεια από τη μαία ή σύμβουλο γαλουχίας σου για να σε βοηθήσει να πετύχεις τη σωστή τεχνική θηλασμού.

Αν πονάς ή έχεις ραγάδες στις θηλές, μην υποφέρεις σιωπηλά! Δοκίμασε το MultiMam Compresses. Βραβευμένο με χρυσό βραβείο ως “Best Innovative Breastfeeding Treatment” στα “Mother and Baby Awards 2022” θα σου προσφέρει άμεση δροσιστική και ανακουφιστική δράση στις επώδυνες θηλές. Ταυτόχρονα, ενισχύει τη φυσική διαδικασία επούλωσης και βελτιστοποιεί την κατάσταση της περιοχής των θηλών. Είναι ένα φυσικό και ασφαλές προϊόν που δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί από τη θηλή πριν από τον θηλασμό. Συνιστά τον σύμμαχο σου για ένα καλύτερο ξεκίνημα στον θηλασμό, επομένως αξίζει να το συμπεριλάβεις στη βαλίτσα μαιευτηρίου!

Οι θηλές μου είναι ξηρές.

Η προετοιμασία του στήθους για τον θηλασμό είναι πολύ σημαντική. Η επάλειψή του στήθους με μια κρέμα για τις θηλές θα βοηθήσει στην ενυδάτωση και την προστασία της περιοχής. Για την πρόληψη της ξηρότητας των θηλών και την αποτροπή δημιουργίας ραγάδων χρησιμοποίησε τα εξειδικευμένα προϊόντα της Virtus Pharma:

  • Το Multi-Mam Protect που είναι ένα 100% vegan balm που καταπραΰνει και προστατεύει τις θηλές με ξηρότητα και ραγάδες, αποκαθιστώντας τη λειτουργία του δερματικού φραγμού.

  • Το Multi-Mam Lanolin που είναι υψηλής καθαρότητας φυσική λανολίνη χωρίς πρόσθετα. Καταπραΰνει τις θηλές και συμπληρώνει τη φυσική λίπανση του δέρματος!

Συμφόρηση στήθους

Το στήθος σου είναι γεμάτο γάλα και εσύ έχεις την αίσθηση ότι είναι έτοιμο να «σκάσει»; Η συμφόρηση ή αλλιώς υπερφόρτωση του στήθους παρουσιάζεται συνήθως τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό ή εάν παραλείπεις θηλασμούς (π.χ. εάν ταξιδεύεις και ξεχνάς να αντλήσεις το γάλα). Αυτό οδηγεί στην πλήρωση των μαστών με γάλα και την αύξηση του μεγέθους τους, καθιστώντας τους θερμούς και επώδυνους. Εάν το μωρό σου είναι νεογέννητο, μην ανησυχείς. Η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή και θα υποχωρήσει μόλις εδραιωθεί ο θηλασμός. Για να νιώσεις καλύτερα, κάνε ένα ζεστό ντους πριν θηλάσεις. Θα σε βοηθήσουν επίσης οι μαλάξεις στο στήθος. Αν είσαι εκτός σπιτιού, άντλησε το γάλα με κάποιο θήλαστρο για να αποτρέψεις το πρήξιμο. Αν είσαι με το μωρό σου, συνέχιζε να θηλάζεις απρόσκοπτα και σύντομα θα νιώσεις καλύτερα!

Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι μια συχνή λοίμωξη του μαστού. Συχνά εκδηλώνεται στις πρώτες έξι εβδομάδες μετά από τον τοκετό, όμως μπορεί να συμβεί καθ’ όλη τη περίοδο της λοχείας. Συνιστά έναν από τους πιο συχνούς λόγους πρόωρου αποθηλασμού, ενώ εκτιμάται πως εμφανίζεται σε ποσοστό 3-20% των γυναικών στη λοχεία1. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πόνο, κόπωση, ερυθρότητα και πρήξιμο στο στήθος. Η κύρια αιτία της μαστίτιδας είναι η λανθασμένη τεχνική θηλασμού, που οδηγεί στην παγίδευση του γάλακτος στο στήθος. Άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν έναν αποφραγμένο γαλακτοφόρο πόρο που εγκλωβίζει το γάλα εντός του στήθους με συνέπεια τη δημιουργία φλεγμονής. Επίσης, μπορεί να προκληθεί από βακτήρια που εισέρχονται στον μαστό μέσω κάποιας ραγάδας στο δέρμα της θηλής. Το στάσιμο γάλα μέσα στο στήθος αποτελεί πρόσφορο έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων. Έτσι, το πλέον σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της μαστίτιδας αποτελεί η συχνή και αποτελεσματική απομάκρυνση του γάλακτος. Μπορείς να θηλάσεις το μωρό σου παρά τη φλεγμονή! Αν έχεις σοβαρά συμπτώματα, συμβουλέψου άμεσα έναν επαγγελματία υγείας για να λάβεις την κατάλληλη θεραπεία.

Να θυμάσαι, μαμά, ο θηλασμός είναι ένα ταξίδι. Μπορεί στην πορεία να συναντήσεις δυσκολίες, αλλά με εκπαίδευση, υποστήριξη και αισιοδοξία θα τα καταφέρεις! Αγκάλιασε απλώς τις προκλήσεις, γιόρτασε τις νίκες και απόλαυσε τις πολύτιμες στιγμές με το μωρό σου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα καταφέρνεις καταπληκτικά και το μωρό σου είναι πολύ τυχερό που σε έχει!

And More