Οι μπαμπάδες είναι πιο ευτυχισμένοι γονείς από τις μαμάδες και αυτό κάτι σημαίνει

Το ήξερες ότι οι μπαμπάδες είναι πιο ευτυχισμένοι γονείς σε σχέση με τις μαμάδες; Κάτι είχες ψιλοκαταλάβει, έτσι δεν είναι; Τώρα, λοιπόν, έρχεται νέα έρευνα να πιστοποιήσει αυτό το feeling που είχες, ότι ο σύντροφός σου περνάει καλύτερα ως πατέρας απ’ ό,τι εσύ ως μητέρα. Η έρευνα που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο California Riverside αποφάνθηκε πως οι μπαμπάδες είναι πιο ευτυχισμένοι γονείς και σε αυτό το συμπέρασμα έφτασε μετά την ανάλυση τριών διαφορετικών μελετών πάνω στο θέμα.

Συνολικά 18.000 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι μαμάδες ή οι μπαμπάδες απολαμβάνουν μεγαλύτερη ευτυχία και καλύτερη ζωή ως γονείς. Οι δύο έρευνες συνέκριναν τα επίπεδα ευτυχίας των μαμάδων και των μπαμπάδων με εκείνα ανδρών και γυναικών που δεν είχαν αποκτήσει παιδιά, ενώ η τρίτη μελέτη ερευνούσε πώς ένιωθαν οι γονείς όταν έκαναν καθημερινές δραστηριότητες σε σύγκριση με τα συναισθήματά τους όταν έπρεπε να φροντίσουν τα παιδιά τους. Τα συμπεράσματα ήταν ότι τόσο η μαμά, όσο και ο μπαμπάς ήταν πιο ευτυχισμένοι όταν ήταν με τα παιδιά τους, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, αλλά και πως οι μπαμπάδες ήταν πολύ πιο ευτυχισμένοι από τις μαμάδες.

“Οι πατεράδες μπορεί να τα πηγαίνουν καλύτερα από τις μητέρες εν μέρει λόγω του τρόπου που περνούν χρόνο με τα παιδιά τους” λέει η επικεφαλής της έρευνας, Katherine Nelson-Coffey. Με λίγα λόγια, οι μπαμπάδες είναι εκείνοι που παίζουν περισσότερο με τα παιδιά, περνώντας πολύ πιο ευχάριστο χρόνο μαζί τους, ενώ οι μαμάδες αναλαμβάνουν την συνολική, καθημερινή φροντίδα των παιδιών, όπως να τα ντύνουν, να τα ταΐζουν, να τα πηγαίνουν στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, να τα κάνουν μπάνιο και ούτω καθεξής.

Επειδή, λοιπόν, αυτός ο χρόνος που η μαμά αφιερώνει στα παιδιά της δεν είναι απλά για να παίξει, αλλά για να κάνει παράλληλα και δουλειές που αφορούν τα παιδιά και να αναλάβει την ευθύνη τους, προφανώς δεν την απομένουν μεγάλα αποθέματα ενέργειας για να παίξει μαζί τους. Γι’ αυτό και η έρευνα τονίζει πως όλοι οι γονείς θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τα συμπεράσματά της.

Πώς; Καταφέρνοντας να “ανασυντάξουμε” μια κοινωνία στην οποία και ο πατέρας θα αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην ανατροφή και φροντίδα των παιδιών του, ώστε να υπάρχει ισότητα μέσα στην οικογένεια και να καταφέρουν και οι δύο γονείς να επιτύχουν τα ίδια επίπεδα ευτυχίας! Και αυτό είναι το μόνο μεγάλο βήμα που μας απομένει να κάνουμε!

Read More

And More