Προσεχώς μπαμπάς; Να, πώς θα στηρίξεις την σύντροφό σου στις ναυτίες του πρώτου τριμήνου

Λίγες ημέρες καθυστέρησης και η σκέψη περνάει ήδη από το μυαλό σας. Έπειτα έρχονται τα… 250 τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο για να βεβαιωθείτε πως αυτό το “+” είναι σίγουρα θετικό και, τέλος, το ραντεβού στον γυναικολόγο επισφραγίζει τα χαρμόσυνα νέα! Ναι, η σύντροφός σου είναι έγκυος! Οι πρώτες εβδομάδες περνούν και τίποτα δεν σου υπενθυμίζει πως ένα μωρό “κρύβεται” μέσα σε αυτή την μικροσκοπική κοιλιά, που σε τίποτα δεν εμφανίζει την εγκυμοσύνη. Τι είναι, όμως, εκείνο που σας υπενθυμίζει καθημερινά πως ένα λιλιπούτειο έμβρυο αναπτύσσεται μέρα με την μέρα (και μάλιστα με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 100 κυττάρων ανά λεπτό); Η απάντηση είναι, δυστυχώς, η πρωινή -ή και ολοήμερη- ναυτία που προκαλείται κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου στις εγκυμονούσες. Και ενώ μπορεί λίγα πράγματα να λειτουργούν αποτελεσματικά απέναντι σε αυτό τον Γολγοθά, ωστόσο λίγη στήριξη από τον μέλλοντα μπαμπά είναι σίγουρα απαραίτητη!

Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις για να βοηθήσεις την σύντροφό σου σε αυτή την δυσκολεμένη και απαιτητική περίοδο; Ρίξε μια ματιά παρακάτω και κράτησε σημειώσεις! Τώρα είναι η ευκαιρία σου να την υποστηρίξεις!

Άκουσε αυτά που σου λέει και σεβάσου αυτά που νιώθει
Το σώμα της γυναίκας δέχεται τεράστια αλλαγή! Άλλωστε, ένας άνθρωπος μεγαλώνει μέσα της! Ολόκληρη η ύπαρξη και η ενέργειά της αυτή την περίοδο συγκεντρώνεται γύρω από αυτό το μικρό πλασματάκι. Αυτό είναι κάτι που αρχικά πρέπει να αναγνωρίσεις και να αντιληφθείς και έπειτα να “αγκαλιάσεις”! Κάνε την να καταλάβει πως παρ’ ό,τι δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις πλήρως όσα νιώθει, ωστόσο εκτιμάς το κουράγιο και την δύναμή της και την θαυμάζεις για αυτό που κάνει! Γίνε, με λίγα λόγια, το ηθικό και συναισθηματικό στήριγμά της.

Κατάστρωσε ένα σχέδιο
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενημερωθείς για την πρωινή ναυτία που χαρακτηρίζει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλά και τον τρόπο να την απαλύνεις. Ένας από αυτούς είναι φυσικά το internet. Ψάξε, λοιπόν, ποιες είναι οι τροφές που θεωρούνται καταπραϋντικές, τα φυσικά “αντίδοτα” σε αυτή την κατάσταση, ώστε να της προσφέρεις ένα πρωινό γεύμα που να το αντέξει… το στομάχι της! Το ίδιο ισχύει για τον μαιευτήρα που την έχει αναλάβει, ο οποίος μπορεί να σε κατατοπίσει. Βέβαια, να θυμάσαι πως ό,τι λειτουργεί την μία ημέρα, ίσως την επόμενη να είναι… καταστροφικό. Τώρα, όμως, είναι η ευκαιρία σου να αναλάβεις ενεργό ρόλο σε αυτή την εγκυμοσύνη, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα χαϊδεύεις την “ανακατεμένη” κοιλιά της ή θα της δίνεις θρυμματισμένο πάγο να μασουλήσει!

Δείξε την συμπαράστασή σου
Είναι βέβαιο πως θέλεις να απαλύνεις την δυσφορία της και να την βοηθήσεις να ξεπεράσει αυτή την δύσκολη φάση, αλλά η αλήθεια είναι πως λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις πέρα από το να της προσφέρεις γεύματα και τροφές που θα ηρεμήσουν το στομάχι της και την τάση για εμετό. Οφείλεις, όμως, να της δώσεις την απαραίτητη προσοχή σου, να την καταλάβεις και να ψάξεις για σημάδια που θα σε βοηθήσουν να την στηρίξεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι θα ανακαλύψεις πως την χαλαρώνει, αν δεν είσαι στο πλάι της, αναζητώντας την λύση μαζί της!

Συμβουλεύσου το γιατρό της
Πέρα από τα τρόφιμα που ίσως καταφέρουν να βοηθήσουν στην περίπτωση της πρωινής ναυτίας, σίγουρα θα υπάρχει και κάποιου είδους επιστημονικό βοήθημα. Γι’ αυτό και μπορείς να συμβουλευτείς τον γυναικολόγο-μαιευτήρα της συντρόφου σου, ώστε να τις παρέχεις όλες τις δυνατές λύσεις που μπορείς να βρεις. Ωστόσο, θα πρέπει να την καθησυχάσεις και της επιβεβαιώσεις πως δεν πειράζει να καταφύγει σε μια τέτοια λύση και πως αυτό δεν σημαίνει πως είναι αδύναμη ή δεν τα πηγαίνει περίφημα!

And More