Τα λάθη που πρέπει να αποφύγει μια μαμά

Είναι προφανές ότι οι μανούλες αγαπάνε τα μικρά τους και θέλουν το καλύτερο για αυτά. Προσπαθούν, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και μερικές φορές, από υπερβολική αγάπη κάνουν λάθη. Δεν είναι εύκολο να είσαι γονιός. Το άγχος να είναι το παιδί σου καλά μερικές φορές σε παρασύρει, η επιθυμία να είναι ευτυχισμένο μερικές φορές σε καθοδηγεί σε λανθασμένες κινήσεις. Η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη επισημαίνει από την εμπειρία της τα λάθη που κάνουν οι μανούλες. Τσέκαρέ τα και προσπάθησε να τα αποφύγεις…

Υπερπροστατεύουν σε βαθμό εξάρτησης τα παιδιά τους κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται άβουλα και αδρανή.

Ανησυχούν υπερβολικά για το οποιοδήποτε απόλυτα φυσιολογικό γεγονός και μεταδίδουν το άγχος τους στα παιδιά κάνοντάς τα ανασφαλή.

Ενδίδουν με μεγάλη ευκολία στις πιέσεις των παιδιών και τους κάνουν τα χατίρια οπότε κι εκείνα με τη σειρά τους γίνονται χειριστικά.

-Νιώθουν αισθήματα ενοχής και ανεπάρκειας (χωρίς λόγο) τα οποία εξισορροπούν με υπερπροσφορά υλικών αγαθών που δημιουργούν τάση για υπερκατανάλωση.

Επιμένουν σε ασήμαντα θέματα π.χ. αν θα φάει αρακά, αλλά αφήνουν απαρατήρητα σημαντικά, όπως για παράδειγμα τον σεβασμό στα ζώα, στο περιβάλλον κ.λ.π.

-Μιλούν στα παιδιά με υποκοριστικά ακόμη κι όταν έχουν μεγαλώσει κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τα καθηλώνουν σε βρεφικό στάδιο, αντί να τα προωθήσουν να μεγαλώσουν και να ανεξαρτητοποιηθούν.

-Χρησιμοποιούν συγκρίσεις π.χ. “κοίτα το ξαδερφάκι σου, τι ωραία που τρώει” και αυτό ρίχνει την αυτοεκτίμηση του παιδιού.

-Λένε πράγματα που δεν εννοούν π.χ. “δεν σ’ αγαπάω”, “θα φύγω και θα μείνεις μόνο σου”, μπερδεύοντας και ενοχοποιώντας το παιδί.

Κρύβουν από τα παιδιά την αλήθεια, διαταράσσοντας τη σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους.

-Χρησιμοποιούν τιμωρίες αντί να επιβάλλουν συνέπειες, δημιουργώντας φόβο αντί σεβασμού και πονηριά αντί υπευθυνότητας.

Όπως καταλαβαίνεις, η καλή πρόθεση μερικές φορές έχει αρνητικά αποτελέσματα που εμείς οι μανούλες δεν τα καταλαβαίνουμε άμεσα. Σκέψου όσα διάβασες παραπάνω και προσπάθησε να τα κάνεις πράξη, αν κάποια από αυτά σου θυμίζουν τον εαυτό σου.

Read More

And More