Τα σημάδια που δείχνουν ότι είσαι πολύ καλή μαμά

Η αλήθεια είναι ότι το τα είναι καλή μαμά είναι κάτι που μαθαίνεις στην πράξη, αφού, όσα βιβλία να έχεις διαβάσει και συμβουλές να έχεις ακούσει από τη δική σου μαμά ή οποιαδήποτε φίλη σου που έχει βιώσει το θαύμα της μητρότητας, κάθε άνθρωπος – άρα και μωρό – είναι διαφορετικός. Για αυτό, και μερικές φορές αισθάνεσαι ότι όσο και να προσπαθείς δεν τα καταφέρνεις και τόσο καλά. Είναι, όμως, αυτό αλήθεια; Πώς θα το καταλάβεις; Ποια είναι εκείνα τα σημάδια που φανερώνουν ότι είσαι μία πολύ καλή μαμά;

Σου χαμογελάει συνέχεια
Ναι, υπάρχουν στιγμές που διαφωνείτε, που ίσως το μικρό σου θυμώνει με το “όχι” που του λες, όμως, αν κατά κανόνα, οι στιγμές που σε κοιτά και στο πρόσωπο του σχηματίζεται ένα πλατύ χαμόγελο είναι πολύ περισσότερες, τότε δεν έχεις να ανησυχείς για κάτι. Κάθε άλλο. Μόνο να γελάς και εσύ!

Σε αναζητά
Αυτό το σημάδι μπορεί να εμφανιστεί σε αρκετές ηλικιακές φάσεις ενός παιδιού. Από τη στιγμή που θα έρθει στον κόσμο αυτό μέχρι να πάει στο Πανεπιστήμιο και αργότερα να μείνει στο δικό του σπίτι. Εντάξει, για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, όχι με την ίδια ένταση και συχνότητα, αλλά θα γίνει. Να είσαι σίγουρη. Το μικρό σου μωρό, πριν καν μάθει να περπατάει, αρχίζει το μπουσούλημα, προκειμένου να φτάσει κοντά σου. Το πρωτάκι του Δημοτικού θέλει την παρέα σου, για να φτιάξετε μαζί την τσάντα για το σχολείο ή το πρωινό του – τώρα που είμαστε σπίτι-. Το εφηβάκι σου, μπορεί να βρίσκει αμέτρητους λόγους να μαλώσετε, όμως, στο τέλος τίποτα δεν μπορεί χωρίς εσένα. Και εσύ είσαι μία πραγματικά ευτυχισμένη μαμά!

Ξέρουν πότε πρέπει να πουν “ευχαριστώ” και “συγγνώμη”
Δες τα λες εύκολα. Ειδικά, το συγγνώμη. Προϋποθέτει να έχεις καταλάβει το λάθος μόνος σου και να αισθάνεσαι μία μορφή τύψεων. Αν αυτό σου είναι δύσκολο, φαντάσου πώς φαίνεται σε ένα μικρό παιδί που πιστεύει ότι κάθε του ζαβολιά είναι σωστή. Δες το αλλιώς! Αν το δικό σου παιδί έχει καταφέρει να προσθέσει αυτές τις λέξεις στο λεξιλόγιο και την καθημερινότητα του, τότε έχεις κάνει Great Job!

Μαζί στην “Καληνύχτα”
Για να είναι πραγματικά καλή. Λίγο πριν κλείσει τα μάτια του και ξεκουραστεί, κάνεις μία πολύ σύντομη επίσκεψη από το δωμάτιο του και μαζί λέτε την τυπική στην εικόνα, αλλά τόσο σημαντική στην ουσία “Καληνύχτα”. Και είστε ευτυχισμένοι!

Είσαι η καλύτερη του φίλη
Μπορεί στο μυαλό σου να φαντάζει πολύ δύσκολο από τη μία να θέτεις όρια στο παιδί σου και από την άλλη αυτό να αισθάνεται άνετο να σου εκμυστηρεύεται οτιδήποτε το προβληματίζει, όμως, αυτή είναι και η επιτυχία σου. Η δύναμη σου, το έμμεσο “μπράβο” ότι είσαι πολύ καλή μαμά.

Read More

And More