Η θετική συμβολή της ζάχαρης

Κι όμως η ζάχαρη κάνει και καλό! Τι προσφέρει και πότε ωφελεί τα παιδιά; Τι πρέπει να γνωρίζουν και τι να προσέξουν οι γονείς;

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Νίκος Κριαράς εξηγεί:

Η πιο σημαντική γλυκαντική ουσία, είναι η ζάχαρη, η οποία προσδίδει ένα τόνο γλυκιάς γεύσης στα τρόφιμα και χαρίζει το αίσθημα απόλαυσης στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η προτίμηση κατανάλωσης της ζάχαρης, συναντάται σε ιδιαίτερες καταστάσεις ή στην καθημερινή διατροφική αγωγή του ατόμου. Οι ιδιαίτερες καταστάσεις, όπου προτιμάται η ζάχαρη είναι σε ενδεχόμενη φάση υπογλυκαιμίας, έντονης κούρασης ή σε κρίση έντονου άγχους.
Η κατανάλωση ζάχαρης σαφώς και θα πρέπει να περιλαμβάνεται σε ένα διαιτολόγιο. Όμως, ο διαιτώμενος θα πρέπει να προσαρμοστεί στη κατανάλωσης των επιτρεπτών ποσών και όχι ως προς τις επιθυμίες του.
Στις ιδιαίτερες καταστάσεις κατανάλωσης ζάχαρης, αναφέρθηκε το σύμπτωμα της υπογλυκαιμίας, αυτό εξηγεί τον σημαντικό ρόλο της ζάχαρης, ο οποίος είναι η άμεση απόδοση ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό και κατ’ επέκτασιν την προστασία της εγκεφαλικής και μυϊκής λειτουργίας του.
Η ζάχαρη βρίσκεται παντού, το σημαντικό βήμα είναι να γίνει κατανοητό σε ποια τρόφιμα αποδίδεται η ζάχαρη στην απλή της μορφή, όπου θα αποδώσει την απαιτούμενη ενέργεια χωρίς την επιβάρυνση του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα, τα φρούτα περιέχουν ένα σημαντικό ποσό ζάχαρης, όπως επίσης και η σοκολάτα, οπότε κρίνεται συνετό να καταναλωθούν τα φρούτα αντί της σοκολάτας. Το αποτέλεσμα ως προς τη θετική πλευρά, πέραν του άμεσου ταχύτατου ρυθμού απόδοσης ενέργειας, θα είναι και το ότι ο οργανισμός μέσω της ζάχαρης των φρούτων θα αξιοποιήσει το μεγαλύτερο ποσό της ενέργειας και θα αποφύγει την άμεση αποθήκευση του σε μορφή λίπους.
Όμως, ακόμη και στα φρούτα το ποσό της ζάχαρης, εάν υπερβεί τις συνιστώμενες διατροφικές συστάσεις, θα μεταβολισθεί στο συκώτι σε μορφή λίπους. Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης φρούτου και γλυκού, είναι το ότι θα πρέπει να καταναλωθούν αρκετά φρούτα ώστε να αποδώσουν το ίδιο ποσό λίπους το οποίο θα αποδοθεί από ένα και μόνο γλυκό (τύπου πάστας).
Ο παιδικός οργανισμός χρειάζεται την συνεχή τροφοδότηση θρεπτικών συστατικών ώστε να αναπτυχθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν την υπερβολική κατανάλωση από το παιδί τους, διότι θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα όπως: αύξηση σωματικού βάρους, καταπόνηση των οστών, αποθήκευση λίπους στο μυϊκό ιστό-εμφάνιση τερηδόνας, ανάπτυξη προδιάθεσης σακχαρώδους διαβήτη και δυσλιπιδαιμίας.
Πριν γίνει αναφορά σε ορισμένα ιδανικά διατροφικά πρότυπα, τα οποία θα αποδώσουν τα μέγιστα οφέλη της ζάχαρης στην απλή της μορφή, κρίνεται συνετό να αναφερθεί σε ποιες φάσεις της ημέρας, το παιδί έχει περισσότερη ανάγκη κατανάλωσης ζάχαρης.
Ένα παιδί χρειάζεται να καταναλώσει τρόφιμα τα οποία θα αποδώσουν άμεσα ενέργεια κατά το πρωινό ξύπνημα, όπου το ποσό της γλυκόζης είναι μειωμένο, το θετικό αποτέλεσμα είναι ότι θα παραχθεί ένα ικανοποιητικό ποσό ενέργειας ώστε να ξεκινήσει την ημέρα του με διάθεση.
Επίσης, εάν το παιδί σας αθλείται ή στο μάθημα της γυμναστικής, θα πρέπει μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά να τραφεί με τέτοιου είδους τρόφιμα, ώστε να αθληθεί με πλήρη απόδοση χωρίς το αίσθημα κόπωσης και να προφυλάξει τον μυϊκό ιστό, αντιστοίχως.
Επίσης, μια ιδιαίτερη κατάσταση είναι η φάση έντονου άγχους, όταν για παράδειγμα το παιδί σας προετοιμάζεται για κάποιο τεστ ή απλά δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στο διάβασμα, ας κάνει ένα διάλειμμα ώστε να καταναλώσει τροφές οι οποίες θα του προσφέρουν ενέργεια μέσω απλών σακχάρων.
Τρόφιμα τα οποία, θα αποδώσουν την ζάχαρη στην απλή της μορφή, είναι τα δημητριακά, τα φρούτα, ο χυμός λαχανικών, οι μπάρες δημητριακών, το μέλι, το γάλα, το ρυζόγαλο, σπιτικό milkshake.
Ορισμένα διατροφικά πρότυπα, βασισμένα στις προαναφερθείσες καταστάσεις, είναι τα εξής:
– Πρωινό: Κατανάλωση δημητριακών με γάλα και μια κουταλιά του γλυκού μέλι και 2 φρούτα.
-Πρώτο διάλειμμα στο σχολείο: 1 μπάρα δημητριακών.
-Πριν τη γυμναστική: 1 φρούτο.
-Μετά τη γυμναστική: 1 τοστ.
-Διάλειμμα διαβάσματος: 1 χυμός λαχανικών με 1 τοστ ή 1 σπιτικό milkshake.
-Προ ύπνου: 1 ποτήρι γάλα με 1 λεπτή φέτα ψωμί.
Τέλος, πρέπει να επισημανθεί στους γονείς, να προσέχουν τα τρόφιμα τα οποία καταναλώνουν τα παιδιά τους, διότι ορισμένα κρύβουν την αρνητική μορφή της ζάχαρης. Τέτοιου είδους τρόφιμα, τα οποία πρέπει να αποκλειστούν είναι τα αναψυκτικά, τα τυποποιημένα όπως πατατάκια, κρουασάν, γαριδάκια και μη διαιτητικά μπισκότα.

Read More

And More