Και αυτή την εβδομάδα, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης απαντά στις δικές σας απορίες

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα. Εσύ έθεσες τις απορίες σου. Εμείς, τις καταγράψαμε. Ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης έχεις όλες τις απαντήσεις. Αν έχεις κάτι να τον ρωτήσεις, μπορείς απλά να κάνεις κλικ στην παρακάτω εικόνα:

 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας γιατρέ! Έχω μία μπέμπα 4 μηνών. Ζυγίζει περίπου 7 κιλά. Έως τώρα έπινε γάλα με πάρα πολλή όρεξη. Είναι όμως περίπου 5-6 μέρες που έχει μειώσει στο μισό την ποσότητα και φυσικά βρέχει λιγότερες πάνες. Η διάθεσή της είναι καλή και δεν έχει κανένα άλλο σύμπτωμα (πυρετό κτλ.). Μπορεί να είναι απλά μια “φάση” ή θα πρέπει να το ψάξω; Ανησυχώ μήπως υπάρχει κάτι παθολογικό ή μήπως πάθει αφυδάτωση αφού πλέον πίνει συνολικά περίπου 0,5 lt. τη μέρα.

⇐ Απάντηση:

Aγαπητή μαμά, το μωρό σου θα πρέπει να πίνει περίπου 850 ml γάλα το εικοσιτετράωρο, προκειμένου να θρέψει το σώμα της και να αυξήσει το βάρος της. Αν δεν παίρνει αυτή την ποσότητα και δεν παίρνει βάρος, τότε θα πρέπει να το ψάξετε. Μπορεί να μην της αρέσει η γεύση αυτού του γάλακτος ή μπορεί να έχει ουρολοίμωξη ή να έχει εσωτερική Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που της προκαλεί καούρες και απεχθάνεται το γάλα. Τέλος πάντων, αν συνεχίσει να μην τρώει επαρκώς και να μην παίρνει βάρος θα πρέπει να γίνει κάποιος έλεγχος

⇒ Ερώτηση:

Κύριε Μαζανη γεια σας! Έκανα στα παιδιά μου το αντιγριπικό εμβόλιο. Η κόρη μου, η οποία σε δυο μήνες θα γίνει τριών, μόλις συμπληρώθηκε 24ωρο απο τον εμβολιασμό πέταξε καντήλες σε όλο της το κορμί. Η παιδίατρος το χαρακτήρισε ως κνίδωση, αλλά δε θεωρεί ότι έγινε λόγω του εμβολίου. Θέλω τη δική σας τη γνώμη..

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θα μπορούσε να είναι και απο το εμβόλιο ειδικά αν το παιδί σου είναι αλλεργικό στο αυγό, διότι το εμβόλιο της γρίπης αναπτύσσεται σε αυγά κότας. Μπορεί,όμως, και να είναι άλλη η αιτία. Πάντως αν δεν συνεχίζεται, τότε δεν υπάρχει κάποια ανησυχία.

⇒ Ερώτηση:

Αγαπητέ κ. Μαζάνη, έχω έναν μπέμπη 4 μηνών που τον τελευταίο μήνα βάζει πολύ συχνά τον αντίχειρα στον στόμα του, κυρίως όταν είναι νυσταγμένος ή πεινασμένος. Επίσης δεν παίρνει πιπίλα και θηλάζει αποκλειστικά. Θεωρείτε σκόπιμο να επιμείνω περισσότερο στο να πάρει πιπίλα ή να προσπαθήσω με κάποιον τρόπο να μην πιπιλάει το δάχτυλο του και αν ναι με ποιον; Υπάρχει ο κίνδυνος να του μείνει στην παιδική ηλικία; Ή μήπως είναι απλά ένα εξελικτικό στάδιο που θα περάσει από μόνο του; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα το ιδανικό θα ήταν να μην κάνει καθόλου πιπίλα είτε το δάχτυλο είτε την ξένη πιπίλα. Αν, όμως, πρέπει να διαλέξουμε από τα δύο το ένα, τότε θα ήταν προτιμότερο να αποφύγεις το δάχτυλο, διότι θα είναι πιο δύσκολο να το κόψει. Αν του δώσεις πιπίλα, τότε φρόντισε να την έχει όσο γίνεται λιγότερο, διότι και αυτή δημιουργεί εξάρτηση.

⇒ Ερώτηση:

Aγαπητέ κύριε Μαζάνη, έχω ένα αγοράκι 6,5 μηνών που μέχρι τώρα θήλαζε αποκλειστικά. Παρουσίασε μερικές φορές αιματάκι σαν ίνες στα κόπρανα, οπότε ο παιδίατρος μου απέκλεισε τα προϊόντα αγελάδος και μου επέτρεψε μόνο πρόβειο γιαούρτι. Μια φορά το φαινόμενο ήταν πολύ έντονο και ο παιδίατρος μου πρότεινε εισαγωγή στο νοσοκομείο για διακοπή σίτισης. Τελικά, δεν κάναμε εισαγωγή και συνεχίσαμε με χαμομήλι για μια ημέρα, οπότε και συνήλθε το μωρό. Πλέον, έχει ξεκινήσει και στέρεες τροφές, ενώ θηλάζει πρωί και βράδυ. πίνει υποαλλεργικό ξένο γάλα, ενώ το μοσχάρι δεν το έχω ξεκινήσει ακόμα. Ως πότε θα απέχω από τα προϊόντα αγελάδας και εγώ και το μωρό;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή φίλη, θα μπορούσε να γίνει ένας αλλεργιολογικός έλεγχος, ώστε να διαπιστωθεί αν πραγματικά έχει αλλεργία στα γαλακτοκομικά. Επίσης, να γίνει μια mayer κοπράνων, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει αίμα στα κακά του, το οποίο μπορεί να μην φαίνεται με το μάτι. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα αποφασιστεί πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει η αποκατάσταση της διατροφής του.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας, έχω ένα αγοράκι 20 ημερών. Το πρόβλημά μου είναι ότι, ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας κοιμάται μόνο του, το βράδυ είναι ανήσυχο και θέλει να κοιμάται μόνο στην αγκαλιά μου, αλλιώς μένει ξύπνιο. Τι μπορώ να κάνω για αυτό;

⇐ Απάντηση:

Αγαπητή μανούλα, μπορεί για κάποιο λογο να συνήθισε την αγκαλιά σου το βράδυ ή να έχει Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και να ανακουφίζεται σε όρθια θέση. Η μέθοδος είναι να μειώνεις την αγκαλιά σιγά-σιγά, μέχρι να συνηθίσει, διότι η κατάσταση αν γίνει μόνιμη θα είναι πιο δύσκολο να αναστραφεί.

 

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

 

 

Read More

And More