Και αυτή την εβδομάδα ο παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να σου λύσει όλες τις απορίες

Και αυτή την εβδομάδα ο παιδίατρος, Δρ. Σπύρος Μαζάνης είναι εδώ για να σου λύσει όλες τις απορίες | tlife.gr

Για άλλη μια εβδομάδα, ο παιδίατρος του TLife, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, απαντά σε όλα αυτά τα ερωτήματα, που απασχολούν τους γονείς και αφορούν την υγεία και την ανατροφή των παιδών τους.

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα κ. Μαζάνη. Έχω ένα κοριτσάκι 2 μηνών. Σήμερα είχα ραντεβού με τον παιδίατρο και μου είπε πως το μωρό μου δεν χορταίνει μόνο με το μητρικό γάλα επειδή δεν έχει πάρει πολλά κιλά και μου έδωσε δείγμα Humana. Θα ήθελα να μου πείτε πόσα ml πρέπει να της δίνω από αυτό και πόσες φορές την μέρα πρέπει να την θηλάζω. Η κόρη μου είναι όπως σας είπα, 2 μηνών, 5190γρ. και έχει ύψος 63εκ. Μήπως πρέπει να ανησυχώ για το βάρος της; Σας ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, αφού είναι απαραίτητο να δώσεις συμπλήρωμα, θα φτιάξεις μια ποσότητα γύρω στα 120 ml και θα το δώσεις αμέσως μετά τον θηλασμό, ώστε το μωρό σου απλώς να συμπληρώσει ποσότητα γάλακτος. Δηλαδή πρώτα το μητρικό και μετά συμπλήρωμα όσο του λείπει και μακάρι να ξανά έχεις γάλα ώστε να μειωθεί η ποσότητα του ξένου γάλακτος.

⇒ Ερώτηση:
Γεια σας, έχω ένα αγοράκι 4 χρονών. Έκανε ωτίτιδα και στα δυο αυτάκια, πόνεσε από μια φορά στο κάθε αυτί και του πέρασε με algofren. Παρ’ όλα αυτά, μου έδωσε ο γιατρός augmentin, πήρε 2 φορές και αποφάσισα να τη σταματήσω. Έκανε 2 μέρες διάρροια. Οφείλεται στην αντιβίωση (παρενέργειες με διατροφή), θα σταματήσει η διάρροια; Να τον δει καλύτερα ΩΡΛ;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, καταρχάς δεν πρέπει να σταματάμε την θεραπεία χωρίς να έχουμε ενημερώσει τον γιατρό. Στην προκειμένη περίπτωση η διακοπή της θεραπείας της ωτίτιδας μπορεί να έχει συνέπειες όπως ρήξη του τυμπάνου και βαρηκοΐα. Αν κάνει διάρροια με την αντιβίωση θα μπορούσε να αλλάξει το είδος της. Επομένως υπάρχει πάντα λύση επιστημονική για κάθε πρόβλημα.

⇒ Ερώτηση:
Θα ήθελα να σας κάνω κάποιες ερωτήσεις . Έχω ένα μωράκι που σε λίγες μέρες κλείνουμε τους 2 μήνες. Όταν ξεκίνησε να θηλάζει στο μαιευτήριο είχα πολύ γάλα την τρίτη μέρα και δεν ήξερα πως να το διαχειριστώ. Πήρα λοιπόν, την πρωτοβουλία 4-5 μέρες να κόψω τα υγρά (νερό ,γάλα χυμούς) για να μειώσω το γάλα για 2-3 μέρες. Κάπου σταμάτησα να έχω πολύ γάλα και να μην αρκεί στο μωρό μου, ξεκίνησα πάλι να πίνω υγρά και είχα πολύ γάλα μετά από πολύ ταλαιπωρία και κλάμα του μωρού. Επειδή είχα πολύ γάλα έκανα πάνω στην θηλή την δεξιά 2 σπυράκια γάλακτος πολύ επίπονο όταν θήλαζα. Συνέχιζα όμως και έβαζα το μωρό πάνω οπότε μου το ζήταγε. Έφτασα στο σημείο όταν έγινε 1 μηνός μια με 2 φορές να μου πετρώνει φώναξα μαία να μου το αδειάσει, πήρα θήλαστρο και έβγαζα κάθε πρωί 250 ml γάλα, άλλες φορές 190 αφού έτρωγε το παιδί . Αυτήν την στιγμή, ενώ το παιδί μπαίνει στο στήθος κάθε 2 ώρες ή κάθε τρεις ανάλογα με το τι θέλει ή και πολλές φορές μπορεί να είναι για 2-3 ώρες πάνω στο στήθος, δεν ακούω τον ήχο που άκουγα μωρό να καταπίνει, όπως όταν πίνουμε νερό. Ζορίζεται, τεντώνει τα χεράκια του και τα ποδαράκια του δεν χαλαρώνουν. Πολλές φορές ξυπνάει στο 10λεπτό και γενικά δεν ξέρω τι να κάνω. Να σας πω ότι όταν νιώθω πως δεν έχω γάλα παίρνω μαγιά μπύρας και κάπως σώζεται η κατάσταση. Να σας πω επίσης, ότι έχω ένα ακόμα παιδάκι το οποίο το θήλαζα 6 μήνες και πήγαν όλα τέλεια, οπότε ξέρω πως να τοποθετώ σωστά το μωρό πάνω στο στήθος. Μάλλον κατάλαβα ότι, επειδή δεν ξεκίνησε σωστά τις πρώτες 40 μέρες δεν συνέχισε και καλά. Το μωρό γεννήθηκε 3900 και φύγαμε από το μαιευτήριο 3700. Αυτήν την στιγμή είναι 5700 και 18/3 γίνεται 2 μηνών. Το στήθος μου δεν το νιώθω γεμάτο και βαρύ όπως στην αρχή. Τί άλλο να κάνω; Μήπως ήρθε η ώρα να δώσω ξένο και εκτός από να τον τοποθετώ συνέχεια πάνω τί άλλο να κάνω;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, νομίζω ότι έχεις κάνει πολλά λάθη το ένα πάνω στο άλλο. Περιγράφεις καταστάσεις αυτοσχεδιασμού που σε οδήγησαν σε αδιέξοδο. Δεν έπρεπε να κόψεις τα υγρά που έγινες, τα οποία με την σειρά τους σε βοηθούσαν να έχεις γάλα. Ήσουν τυχερή που είχες τόσο γάλα. Θα μπορούσες να το βγάζεις και να το αποθήκευσης στο ψυγείο στους -18 βαθμούς για 3-4 μήνες. Επίσης, νομίζω ότι μάλλον έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και γι’ αυτό κλαίει. Να κάνει ένα υπερηχογράφημα οισοφάγου-στομάχου και αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο να πάρει ειδικό σιρόπι για εσωτερικές αναγωγές. Υπάρχει πάντα βέβαια περίπτωση, το παιδί να έχει ταλαιπωρήσει την πέψη του από την συνεχή σίτιση. Μην αφήνεις το παιδί στο στήθος σου πάνω από 40 λεπτά διότι υπερφορτώνεται.

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας γιατρέ. Ο γιος μου είναι 26 μηνών και λέει μόνο 4-5 λεξούλες. Πρόκειται για ένα παιδάκι πολύ χαρούμενο, πολύ κοινωνικό, με το οποίο υπάρχει πολύ καλή επικοινωνία (ωστόσο μη λεκτική). Του αρέσουν πολύ τα παζλ, τα παραμύθια, του μιλάμε πολύ, καταλαβαίνει τα πάντα, αλλά φαίνεται σαν να μην θέλει να μιλήσει. Δεν έχει πρόβλημα ακοής. Όταν ήταν 1,5 χρονών αποκτήσαμε και δεύτερο παιδάκι και τότε απλά σταμάτησε να πίνει γάλα. Κατά τ’ άλλα δεν έχει αντιδράσει με κάποιο άλλο τρόπο. Από Μάιο θα τον πάμε παιδικό κι αυτό ελπίζω να τον βοηθήσει. Ποια η γνώμη σας; Πότε θα πρέπει να το ψάξουμε περαιτέρω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη συμφωνώ να ξεκινήσει παιδικό σταθμό όσο γίνεται πιο σύντομα. Θα περιμένεις τρεις μήνες και είμαι σίγουρος ότι θα δεις ένα άλλο παιδί. Αν σε τρεις μήνες δεν διαπιστώσεις διάφορα τότε θα πρέπει να το δει κάποιος ειδικός.

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ έχω έναν γιο 2 χρονών, ο οποίος γεννήθηκε 3290 κιλά, 50.5 εκ. Τώρα είναι 11750 και 89 εκ. Θέλω να σας ρωτήσω είναι καλή η ανάπτυξή του; Θα γίνει ψηλό παιδί; Εγώ και ο μπαμπάς του είμαστε γύρω στο 1.73. Επίσης δεν μιλάει. Λέει μαμά και μπαμπά όταν θέλει και ελιά (τις οποίες λατρεύει) και τα δικά του λογάκια. Ακούει σε εντολές και έκανα εξέταση τα αυτάκια του. Να τον πάω σε λογοθεραπευτή; Δεν πάει παιδικό, θα τον στείλω από Σεπτέμβριο.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, σύμφωνα με κάποιους μαθηματικούς τύπους που βασίζονται στο ύψος που έχει το παιδί σου τώρα, θα φτάσει το 1,73. Όσο άφορα την ομιλία, είμαι σίγουρος ότι σε τρεις μήνες από την έναρξη του παιδικού σταθμού, θα δεις άλλο παιδί.

⇒ Ερώτηση:
Γιατρέ, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: ο γιος μου 11 μηνών δεν «κράτησε» ποτέ πιπίλα, αλλά αντίθετα πιπιλάει τον αντίχειρα του από νεογέννητο. Υπάρχει κάποιος τρόπος να τον κάνω να σταματήσει αυτή τη συνήθεια σιγά σιγά γιατί φοβάμαι μην μεγαλώσει και συνεχίσει να πιπιλάει το δάχτυλό του; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, αν και ακόμη είναι λίγο νωρίς για να κόψει το πιπίλισμα έχεις δίκιο. Ξεκινά από τώρα την προσπάθεια. Η μέθοδος είναι: του βγάζεις πολύ συχνά το δάκτυλο από το στόμα ώστε «να του χαλάς» την ευχαρίστηση ώστε τελικά να γίνει «αποτοξίνωση».

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

READ more