Κι αυτήν εβδομάδα, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης λύνει όλες τις απορίες των γονιών

Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!

⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα. Ο γιος μου παρουσιάζει συνδακτυλία και στα δύο κάτω άκρα (δεύτερο και τρίτο δάκτυλο). Σε ποια ηλικία και ποια είναι η διαδικασία διαχωρισμού αυτών;

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, εξαρτάται απο τον τύπο της ένωσης των δακτύλων. Αφού πρώτα θα γινει μια ακτινογραφία , θα την δει ενας ειδικος ορθοπεδικός για ΠΑΙΔΙ και θα σου πει με πιο τροπο θα γινει ο διαχωρισμός και σε πια ηλικια και αν θα αρκεστεί σε μια επέμβαση η’ σε περισσότερες.

⇒ Ερώτηση:
Θα ήθελα την βοήθειά σας. Έχω ένα αγοράκι 2 μηνών, γεννήθηκε με ΚΤ 3180 kg, θηλάζει αποκλειστικά και έχει φτάσει να ζυγίζει 6250. Το πρόβλημα είναι ότι την ημέρα θέλει να θηλάζει κάθε 1 με 1.30 ώρα και δείχνει γενικότερα να είναι λαίμαργο, υποφέρει από κολικούς, όχι ιδιαίτερα έντονους αλλά υπαρκτούς κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες. Να σημειώσω ότι τη νύχτα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα αφού έχει σημειώσει και 5 συνεχόμενες ώρες ύπνου, αλλά όχι συστηματικά. Το ερώτημα μου είναι εάν πρέπει να εξακολουθώ να το θηλάζω τόσο συχνά ή εάν βλέπω ότι δεν χορταίνει να τον συμπληρώνω με ξένο γάλα; Είμαι απελπισμένη και κουρασμένη. Ευχαριστώ προκαταβολικά!

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το συμπέρασμα ειναι οτι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το παιδί σου σιτίζεται πολύ κάλα, διότι το βάρος του είναι και πάρα πάνω από το αναμενόμενο για την ηλικία του. Όλη η άλλη συμπεριφορά του ειναι στα φυσιολογικά πλαίσια. Αν εξωραΐσουμε την κούραση σου, δεν υπάρχει πρόβλημα να τρώει τόσο συχά, προκειμένου να πίνει το πολύτιμο μητρικό γάλα σου και αφού φυσικά αυξάνει το βάρος του. Σου προτείνω να διαχειριστείς λίγο το ωράριο για να αποφύγεις το ξένο γάλα.

⇒ Ερώτηση:
Κύριε Μαζάνη, η κόρη μου, 4,5 χρονών όταν νευριάζει πολύ και κλάψει, γύρω γύρω από το στόμα της, όλο το πάνω χείλος και το κάτω γίνεται μπλαβισμένο, μοβ χρώμα σαν να έχουνε σπάσει φλέβες, σαν να έχει μελανιάσει το στόμα της. Αυτό παραμένει για πολλές ώρες, μπορεί και 2 μέρες, δεν φεύγει εύκολα. Τι είναι αυτό; Μου έχει μπει έντονη ιδέα ότι πρέπει να την πάω σε καρδιολόγο. Υπάρχει περίπτωση να έχει κάποιο οργανικό πρόβλημα; Ευχαριστώ πολύ

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, εχεις δίκιο. Θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο Καρδιολογικού προβλήματος αν όντως είναι έτσι όπως τα περιγράφεις. Θα πρέπει να το δει καρδιολόγος για παιδιά και να γίνει ενα ηλεκτροκαρδιογράφημα και τριπλέξ καρδιάς. Αν όλα είναι φυσιολογικά, τότε πρόκειται γι’ αυτό που ονομάζουμε “κυάνωση από το κράτημα της αναπνοής” το οποόο είναι εντελώς άνευ παθολογικής σημασίας.

⇒ Ερώτηση:
Είμαι μια μαμά ενός μικρού αγοριού 22 μηνών. Γεννήθηκε στις 32 εβδ κ 5 ημ, μείναμε στη ΜΕΝΝ 11 ημέρες κ γυρίσαμε υγιείς στο σπίτι. Με ανησυχεί η ομιλία του και δη ο προφορικός του λόγος, το λεξιλόγιό μας περιορίζεται στις 7 λέξεις εκ των οποίων κάποιες τις προφέρει με τον δικό του τρόπο. Διαβάζουμε μαζί πολλά βιβλία, δε χάνω ευκαιρία να του μιλώ καθαρά, ακόμη κ στις βόλτες μας του εξηγώ ο,τι βλέπουμε και τον αφήνω μόνος του να μου ζητήσει πράγματα χωρίς να του τα δίνω αμέσως. Κατανοεί απλές κ συνθέτες οδηγίες, αναγνωρίζει εικόνες στο βιβλίο και μου τις δείχνει, αναγνωρίζει πολλές οικείες λέξεις κ έχει πολύ καλή αντίληψη. Νομίζω ότι είμαστε λίγο πίσω στην έκφραση του λόγου κ ανησυχώ. Σας ευχαριστώ

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, το μωρό σου ήταν αρκετα πρόωρο και γι’ αυτό καθυστερεί να ολοκληρώσει τον προφορικό λόγο. Αυτά που περιγράφεις ότι κάνει είναι πολύ σημαντικά και δείχνει ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Αφού ακούει καλά και από τα δυο αυτιά, έχει πει αρκετές λέξεις, κατανοεί αυτά που του λέτε και ανταποκρίνεται στις εντολές, τότε θα πρέπει να περιμένετε ότι μέρα με την μέρα θα βελτιώνεται. Αν είχε την δυνατότητα να πάει σε βρεφονηπιακό σταθμό, τότε θα έβλεπες ότι σε δυο-τρεις μήνες θα έκανε μεγάλη πρόοδο στην προσπάθεια του να επικοινωνήσει με παιδιά συνομήλικα.

⇒ Ερώτηση:
Είμαι μητέρα διδύμων τέκνων, ηλικίας 25 μηνών. Η θυγατέρα μου εδώ και δύο μήνες περίπου απέκτησε τη συνήθεια να “τρώει” τα νύχια της και να βάζει τα χέρια της στο στόμα, χωρίς ωστόσο να πιπιλίζει τα δάκτυλά της. Τι προτείνετε για να αποβάλει αυτή της τη συνήθεια; Επίσης, στον υιό μου (25 μηνών) αρέσει πολύ να περπατάει και αρνείται να μπει στο καρότσι του. Συνηθίζει να διανύει καθημερινά περίπου 900μ – 1000μ. Υπάρχει κίνδυνος να ατροφήσουν τα νεύρα του; Είναι επικίνδυνη αυτή του η συνήθεια; Ευχαριστώ πολύ.

⇐ Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, καταρχάς ας ξεκινήσουμε με τον γιο σου: αυτό που κάνει είναι πολύ φυσιολογικό και μην τον εμποδίζεις. Όσο αφορά την κόρη σου, αυτό που κάνει είναι καθαρά τικ ψυχολογικό. Πολύ πιθανόν επειδή βλέπει τον αδελφό της να προηγείται στο περπάτημα να ζηλεύει και γι’ αυτό να τρώει τα νύχια της. Φρόντισε τα νύχια να είναι πολύ κοντά κομμένα, ώστε να μην τα βρίσκει για να τα τρώει και προσπάθησε να την απασχολείς με παιχνίδια ώστε να το ξεχνάει.

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΚΑΝ’ ΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ

Read More

And More