Μάθε τα πάντα για την παιδική παχυσαρκία!

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που τον τελευταίο καιρό όσο πάει και αυξάνεται. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να προστατέψουμε όσο πιο σωστά μπορούμε τα παιδιά μας, αφού ενημερωθούμε πρώτα.
Η παιδική παχυσαρκία είναι ασθένεια; Πως θα καταλάβεις αν ένα παιδί είναι παχύσαρκο; Υπάρχει πρόληψη; Πως αντιμετωπίζεται;
Όλες τις απορίες που έχεις όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία θα σου τις λύσει η καθηγήτρια φυσικής αγωγής Βάσω Δημητροπούλου για να ξέρεις πως να προστατέψεις το μικρό σου…
Τι είναι παιδική παχυσαρκία;

Μιλώντας για παιδική παχυσαρκία μας έρχεται αμέσως στο μυαλό κάποιο πολύ παχύ παιδί. Η εικόνα όμως δεν ταυτίζεται πάντα με την σωστή διάγνωση. Αυτό γιατί η παχυσαρκία δεν συνδέεται απόλυτα με τα κιλά του παιδιού και την εμφάνιση που έχει, αλλά με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ). Ο δείκτης αυτός δείχνει τη σχέση που έχει το βάρος με το ύψος του παιδιού και υπολογίζεται με τον εξής τρόπο: ΒΑΡΟΣ/ ΥΨΟΣ * ΥΨΟΣ.

– BMI κάτω από 20 ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΡΟΣ
– BMI 20-25 ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ
– BMI 25-29,9 ΥΠΕΡΒΑΡΟΣ
– BMI 30-39,9 ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ
– BMI από 40 και πάνω ΣΟΒΑΡΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΣ
Πόσο συχνή είναι η παιδική παχυσαρκία;
Δυστυχώς στις μέρες μας τα ποσοστά παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία έχουν αυξηθεί ραγδαία. Με πρώτα τα παιδιά της Αμερικής, στην παγκόσμια κατάταξη, τα ελληνόπουλα κατέχουν την δεύτερη θέση σε σχέση με την παχυσαρκία. Τα τελευταία δέκα χρόνια η αύξηση της παχυσαρκίας φτάνει στο 54% σε παιδιά 6-11 ετών και το 40% σε εφήβους 12-17 ετών.
Είναι η παχυσαρκία ασθένεια;
Είναι σημαντικό πριν δώσουμε λύσεις για το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας να τονίσουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης αυτής. Η παιδική παχυσαρκία είναι ασθένεια, καθώς ασθένεια είναι καθετί που δυσκολεύει την καθημερινότητα μας, επιβαρύνει την υγεία μας και μικραίνει την διάρκεια ζωής. Η παχυσαρκία λοιπόν συγκεντρώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά! Άρα δεν μιλάμε για μία απλή σωματική κατάσταση αλλά για μια βάρια παθολογική κατάσταση.
Ποια είναι τα αίτια που οδηγούν στην παιδική παχυσαρκία;
Στη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών με παχυσαρκία, δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια. Η παχυσαρκία είναι ένα τυπικό παράδειγμα πολυπαραγοντικής νόσου και πρέπει να θεωρείται ως το αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων όπως ο τρόπος ζωής, η δίαιτα, η ηλικία, το φύλο και η κληρονομικότητα.
Υπάρχει πρόληψη στην παιδική παχυσαρκία;
Η παιδική παχυσαρκία είναι μια ασθένεια που μπορεί να έχει απόλυτη πρόληψη. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι γονείς να έχουν απόλυτο έλεγχο της διατροφής του παιδιού γνωρίζοντας τι είναι υγιεινό και θρεπτικό για τα παιδιά τους, και να μην καταφεύγουν στην εύκολη λύση του fast food λόγω έλλειψης χρόνου.
Επίσης θα πρέπει να παροτρύνουν τα παιδιά τους να ακολουθούν κάποια φυσική δραστηριότητα (ποδήλατο, κολύμβηση) και να τους δίνουν ερεθίσματα για να εντάξουν τον αθλητισμό στη ζωή τους ώστε να αποφεύγετε η καθιστική ζωή (τηλεόραση -video games) και ο μη ενεργός – κινητικός τρόπος ζωής των παιδιών.
Πως αντιμετωπίζεται η παιδική παχυσαρκία;
Συνολικά η θεραπεία της παχυσαρκίας απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση που πρέπει να στοχεύει στην εκπαίδευση, στη διαιτητική παρέμβαση με περιορισμό των θερμίδων, στην αύξηση της δραστηριότητας και την άσκηση, στην αλλαγή του τρόπου ζωής και στην αλλαγή της συμπεριφοράς.

Λόγω του σημαντικού ποσοστού παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στη χώρα μας και της ανάγκης πολύπλευρης προσέγγισης του παχύσαρκου παιδιού (ιατρική εξέταση για αποκλεισμό οργανικού αιτίου, ψυχολογική υποστήριξη και διαιτολογική παρέμβαση) είναι απαραίτητη η παρακολούθηση των παιδιών και εφήβων αυτών από γιατρούς με γνώσεις στο πρόβλημα, που συνεργάζονται με εξειδικευμένους επιστήμονες (διαιτολόγους, ψυχολόγους,καθηγήτρια φυσικής αγωγής ).

Read More

And More